Kis- (vagy már nagy?) fiamnak van október végén a születésnapja. Minden évben nagy kérdés az, lehűl-e vagy nem a levegő addigra, esik-e vagy nem, kint lehet-e ülni majd a szabadban, vagy beszorulunk a lakásba, ami azért nem jó, mert nincsen kimondottan ebédlő részem. Emiatt mindig nehezen oldom meg a téli vendéglátást, ráadásul a cigarettázók is telepüffögik a konyhám füsttel (oda száműzöm őket a nappalimból), amit a téli időszakban nem olyan könnyű kiszellőztetni, mint nyáron.
Az idén nagyon szerencsések voltunk, talán a meleg október utolsó kiülhetős napja volt, ma már 10 fokkal alacsonyabb a levegő hőmérséklete és ömlik az eső.
A vendégek nem voltak sokan, 5 felnőtt velem együtt és a fiam. Most kérdezhetitek, miért nem szerveztem neki bulit. Erre azt kell válaszolnom, hogy az én gyerekem kirí az átlagból, nagyon sokmindenben, ebben is. Nem szereti a bulikat, partikat, utálja a zajt, ricsajt és nem szereti a parti-kajákat sem, de az édességet általában. Az utóbbi időben kezd szemezni újabb ételekkel és az ő kérésére csokitortát készítettem, amiből kb. összesen egy kis szeletnyit ehetett, ami óriási siker számomra:)
Most leírom mik készültek, aztán újabb postok-ban leírom az új recepteket és ide majd belinkelem a bejegyzéseket.
Egyetlen fő- és meleg-étel volt, hogy ne kelljen utolsó percben koszoljak a konyhában: töltött disznócomb rolád. Körítésnek vele sült krumpli.
Saláták és előételek:
* padlizsánsaláta, ez alkalommal erdélyiesen elkészítve
* tzaziki
* agyagtálban sült házi kenyér
A padlizsánt a hónap elején sütöttem ki szénen, majd tettem el a mélyhűtőbe, így csak ki kellett olvasztanom és kikevernem, nem volt sok bajlódás vele. Ugyanígy a szőlőlapik is a májusi termésből voltak, már vízben lobbantva és mélyhűtve, így a töltikék is fele idő alatt meglettek, mint tavasszal.
Édesség:
* csokoládétorta fagyi-gömbökkel
Remélem jövőre is ugyanígy megülhetjük!
Comments