Skip to main content

Tört sárgaborsóval töltött padlizsán (Φάβα με μελιτζάνες)

Hozzávalók:
500 gr sárgaborsó
3/4 csésze olívaolaj
1 citrom leve
2 lila padlizsán
4 közepes hagyma
2 cikk tört fokhagyma
1 kg érett paradicsom
só, bors
apróra vágott petrezselyem

Elkészítés:
A sárgaborsót megtisztítjuk, vagyis kiválogatjuk az esetleges fekete szemeket, majd megmossuk. Fazékba tesszük, annyi vizet teszünk rá hogy jó 4-5 ujjnyira ellepje, felfőzzük, leszedjük a habját és hagyjuk lassacskán főni, időközben még leszedve a habot ami a tetejére gyűl. Negyed óra múlva sózzuk, borsozzuk, hozzáadunk kevés olívaolajat és még egy órát főzzük, addig amíg sűrű masszává áll össze. Ezt sokan még utána a mixerben átforgatják hogy sima pép legyen belőle. Hozzáadjuk a maradék olajat, még egy kevés sót, borsot ha igényli, majd a citromlevet.

A padlizsánokat megtisztítjuk, megmossuk majd hosszában kettévágjuk, a belüket kikaparjuk. A kikapart padlizsánokat forró olajban hirtelen átsütjük .

A paradicsomokat megmossuk, turmixoljuk. A hagymákat tisztítjuk és szeletekre vagy apróra vágjuk, a petrezselymet is apróra vágjuk.

A paradicsommasszát összekeverjük a hagymával, petrezselyemmel és a tört fokhagymával.
A padlizsánokat tepsibe helyezzük, megtöltjük őket a borsómasszával, erre a paradicsomos szószból teszünk kanállal majd sütőben átsütjük.

Jó étvágyat!!

Comments

Popular posts from this blog

Fügelekvár (Μαρμελάδα σύκο)

No itt az első aktuális beírás. Az utóbbi időben gyűjtögető életmódot folytatok:) Begyűjtök és elteszek:) Sajnos fügefa nincs a kertben és az udvaron. Férjem-uram semmiképpen nem akart, mert hogy olyan erősek a gyökerei, hogy később csak gondot okoznának a kertben vagy akár a ház alapjainál. Ugyanilyen okból nincsen eperfánk. Mindkettő miatt mindig szomorú vagyok, mikor eszembe jut, mert ez a két legnagyobb természetes árnyékot nyújtó nemesített fa Görögországban és annyira szerettem volna velük beárnyékolni a kertet. De végülis ami fa-dolog, azt ráhagyom, így fügefa nincs. Van viszont a környéken dögivel, úton útfélen. Nem mindegyiken van jó vagy bő gyümölcstermés, de sokszor kisebb nyeszlett fákon meglepően sok és jó minőségű füge terem. 

Bujurdi (Μπουγιουρντί)

Apu és a babgulyás A mai babgulyás mellé, amit mindig szigorúan görögösen készítek, ami elsősorban azt jelenti, húsmentesen, készítettem kiegészítésképpen egy bujurdit . A bujurdi többféle lehet, a legismertebb  a paprika és feta sütőben. Leírom azt a változatot, amit mi nagyon szeretünk és bármilyen hamar összecsapott ebéd méltó kiegészítése (már ha éppen akadnak otthon hozzávaló alapanyagok).

Kecskesült

Görögország legtöbb vidékén ünnepi asztal része általában a kecskesült, időszaktól függetlenül. Lehet az karácsonyi vagy Húsvéti (főleg) asztal, vagy bármilyen öröm megünneplésére rendezett vendéglátás, a kecskesült mindig megállja a helyét az ünnepi asztalon, de a hétköznapokban is. Nem csoda, hisz rengeteg a kecske a sziklás, kopár hegyeken, főleg a szigeteken. Ezek a kecskék, melyek szabadon vannak tenyésztve, valami elképesztő tehetséggel másznak fel a  legmagasabb hegyek, legmeredekebb sziklafaira is. Húsuk talán a legegészségesebb, hisz növényekkel táplálkoznak, különlegesen szereik az olívafa leveleit. Már leírtam a kecskesült készítését ( kecskesült 1 , kecskesült 2 , kecskesült 3 ) így most csak a képeket mutatom meg. Én nagyon szeretem, ünnepekkor előszeretettel készítem, nagyon "hálás" étel, nem lehet csalódni benne, ráadásul  csak bedobom a sütőbe és ottfelejtem..