Skip to main content

Sült feta (Φέτα σαγανάκι)

A feta eredetileg görög juhsajt, a görög vidék kedvelt és köznapi étele, amit majdnem minden étkezésnél a főételek mellé kísérőül fogyasztanak. Magyar szájíznek jobban megfelel más ételben való felhasználása és nem meleg, főtt étel kísérőjeként. Nagyon finom kisütve is, melynek egyik formája a következő.


Elkészítés:

Vágjuk ujjnyi vastag szeletekre a nem túl puha feta sajtot. Vágjunk alufóliából megfelelő nagyságu lapokat amikbe belecsomagolhatjuk a sajtszeleteket. Ezután a fetaszeletek mindkét oldalára csorgassunk olívaolajat, borsozzuk, szórjuk meg oreganóval és kevés piros csemegepaprikával, vagy ha nincs otthon oreganónk, szórjuk meg görög fűszerkeverékkel. Tegyünk minden szeletre karikára vágott vöröshagymát, majd csomagoljuk be egyenként a szeleteket az alufólia lapokba és tegyük forró sütőbe.
Körülbelül 15 perc múlva kinyithatjuk az alufólia lapok tetejét és még addig hagyjuk amíg kissé a sajt teteje megpirul.

Friss barna kenyérrel, görög salátával és olívabogyóval tálaljuk.

Comments

Popular posts from this blog

Fügelekvár (Μαρμελάδα σύκο)

No itt az első aktuális beírás. Az utóbbi időben gyűjtögető életmódot folytatok:) Begyűjtök és elteszek:) Sajnos fügefa nincs a kertben és az udvaron. Férjem-uram semmiképpen nem akart, mert hogy olyan erősek a gyökerei, hogy később csak gondot okoznának a kertben vagy akár a ház alapjainál. Ugyanilyen okból nincsen eperfánk. Mindkettő miatt mindig szomorú vagyok, mikor eszembe jut, mert ez a két legnagyobb természetes árnyékot nyújtó nemesített fa Görögországban és annyira szerettem volna velük beárnyékolni a kertet. De végülis ami fa-dolog, azt ráhagyom, így fügefa nincs. Van viszont a környéken dögivel, úton útfélen. Nem mindegyiken van jó vagy bő gyümölcstermés, de sokszor kisebb nyeszlett fákon meglepően sok és jó minőségű füge terem. 

Bujurdi (Μπουγιουρντί)

Apu és a babgulyás A mai babgulyás mellé, amit mindig szigorúan görögösen készítek, ami elsősorban azt jelenti, húsmentesen, készítettem kiegészítésképpen egy bujurdit . A bujurdi többféle lehet, a legismertebb  a paprika és feta sütőben. Leírom azt a változatot, amit mi nagyon szeretünk és bármilyen hamar összecsapott ebéd méltó kiegészítése (már ha éppen akadnak otthon hozzávaló alapanyagok).

Kecskesült

Görögország legtöbb vidékén ünnepi asztal része általában a kecskesült, időszaktól függetlenül. Lehet az karácsonyi vagy Húsvéti (főleg) asztal, vagy bármilyen öröm megünneplésére rendezett vendéglátás, a kecskesült mindig megállja a helyét az ünnepi asztalon, de a hétköznapokban is. Nem csoda, hisz rengeteg a kecske a sziklás, kopár hegyeken, főleg a szigeteken. Ezek a kecskék, melyek szabadon vannak tenyésztve, valami elképesztő tehetséggel másznak fel a  legmagasabb hegyek, legmeredekebb sziklafaira is. Húsuk talán a legegészségesebb, hisz növényekkel táplálkoznak, különlegesen szereik az olívafa leveleit. Már leírtam a kecskesült készítését ( kecskesült 1 , kecskesült 2 , kecskesült 3 ) így most csak a képeket mutatom meg. Én nagyon szeretem, ünnepekkor előszeretettel készítem, nagyon "hálás" étel, nem lehet csalódni benne, ráadásul  csak bedobom a sütőbe és ottfelejtem..