Skip to main content

Padlizsánkrém (Μελιτζανοσαλάτα)

Recept 6 főre


Hozzávalók:
3-4 db közepes méretű, hosszúkás, sötétlila padlizsán
1 fej fokhagyma
cca 0,5 dl - lehetőleg olíva - olaj (ízlés szerint csökkenthető, növelhető)
1- 2 mokkás kanál só (ízlés szerint változtatható)

Elkészítés:
A padlizsánt lehetőleg faszénparázs felett, rácson, vagy a tűzhelyen, vaslapon/platnin lassan, néha megforgatva átsütjük. (Akkor jó, ha a héja kissé elbarnul, és a padlizsán tapintásra löttyedt/puha. Nem baj, ha kissé égettnek néz ki.) Még forrón, igen ügyesen a héját lehúzzuk, vagy kikaparjuk belőle, és pépesítjük a húsát. (Villával szétnyomkodjuk és/vagy késsel igen apróra vágjuk és lehetőleg fa eszközöket használunk, hogy ne barnuljon meg a padlizsán.) Hozzákeverjük a sót , olajat, hozzáadjuk a tisztított, fokhagyma nyomón átnyomott fokhagymát. Jól összekeverjük. Finomabb, ha a fogyasztás előtti napon elkészítjük. (Úgy is lehet készíteni, hogy a szeletekre vágott padlizsánt aranybarnára sütjük , a héját óvatosan leszedjük, és úgy vagdossuk, majd keverjük össze a hozzávalókkal. Ekkor azonban nagyon óvatosan kell bánni az olajjal, érdemes rögtön oliva olajban sütni és már nem is kell többet hozzáadni.)

Két padlizsán tipp:
Ültessük le a férjünket a grillsütőhöz,és süssön át 10-12 kg padlizsánt, puhára. Mi kikaparjuk a héjából, és úgy ahogy van, egészben, adagokra osztva lefagyasztjuk és egész évben van "igazi rácson sült" padlizsánunk a padlizsánkrémhez. (Mikróban 10 perc alatt felenged, további 3 perc a feldolgozás.)

Ha egyszer nekiállunk, olajban megsütünk annyi padlizsán szeletet, amiből később többször is muszakát készíthetünk. Adagokra osztva, minél laposabb formában fagyasztjuk le.

Comments

Popular posts from this blog

Fügelekvár (Μαρμελάδα σύκο)

No itt az első aktuális beírás. Az utóbbi időben gyűjtögető életmódot folytatok:) Begyűjtök és elteszek:) Sajnos fügefa nincs a kertben és az udvaron. Férjem-uram semmiképpen nem akart, mert hogy olyan erősek a gyökerei, hogy később csak gondot okoznának a kertben vagy akár a ház alapjainál. Ugyanilyen okból nincsen eperfánk. Mindkettő miatt mindig szomorú vagyok, mikor eszembe jut, mert ez a két legnagyobb természetes árnyékot nyújtó nemesített fa Görögországban és annyira szerettem volna velük beárnyékolni a kertet. De végülis ami fa-dolog, azt ráhagyom, így fügefa nincs. Van viszont a környéken dögivel, úton útfélen. Nem mindegyiken van jó vagy bő gyümölcstermés, de sokszor kisebb nyeszlett fákon meglepően sok és jó minőségű füge terem. 

Bujurdi (Μπουγιουρντί)

Apu és a babgulyás A mai babgulyás mellé, amit mindig szigorúan görögösen készítek, ami elsősorban azt jelenti, húsmentesen, készítettem kiegészítésképpen egy bujurdit . A bujurdi többféle lehet, a legismertebb  a paprika és feta sütőben. Leírom azt a változatot, amit mi nagyon szeretünk és bármilyen hamar összecsapott ebéd méltó kiegészítése (már ha éppen akadnak otthon hozzávaló alapanyagok).

Kecskesült

Görögország legtöbb vidékén ünnepi asztal része általában a kecskesült, időszaktól függetlenül. Lehet az karácsonyi vagy Húsvéti (főleg) asztal, vagy bármilyen öröm megünneplésére rendezett vendéglátás, a kecskesült mindig megállja a helyét az ünnepi asztalon, de a hétköznapokban is. Nem csoda, hisz rengeteg a kecske a sziklás, kopár hegyeken, főleg a szigeteken. Ezek a kecskék, melyek szabadon vannak tenyésztve, valami elképesztő tehetséggel másznak fel a  legmagasabb hegyek, legmeredekebb sziklafaira is. Húsuk talán a legegészségesebb, hisz növényekkel táplálkoznak, különlegesen szereik az olívafa leveleit. Már leírtam a kecskesült készítését ( kecskesült 1 , kecskesült 2 , kecskesült 3 ) így most csak a képeket mutatom meg. Én nagyon szeretem, ünnepekkor előszeretettel készítem, nagyon "hálás" étel, nem lehet csalódni benne, ráadásul  csak bedobom a sütőbe és ottfelejtem..