Paradicsomos marhahús birsalmás mártásban
Ez az étel egy jellegzetes Lefkada szigeti étel, melyet főleg télen készítenek, hisz télen van bőven birsalma. Nálunk is most került sorra, hisz itt a birsalma szezon! Ráadásul volt még éppen egy pohár szőlőszirupom, amit én készítettem 3 éve és már nagyon el kellett valamerre használni.
Hozzávalók:
Elkészítés:
Ez az étel egy jellegzetes Lefkada szigeti étel, melyet főleg télen készítenek, hisz télen van bőven birsalma. Nálunk is most került sorra, hisz itt a birsalma szezon! Ráadásul volt még éppen egy pohár szőlőszirupom, amit én készítettem 3 éve és már nagyon el kellett valamerre használni.
Hozzávalók:
- 3-5 birsalma, ha nagyok, elég 3 darab, ha kisebbek, lehet akár 5 darab is, de ezt igaziból először ki kell tapasztalni, hogyan felel meg az ízlésünknek
- 1 1/2 kg marhahús nagyobb darabokra vágva
- 2 apróra vágott hagyma
- fokhagyma, hegyes darabokra vágva
- 1 borospohár ecet
- 1 borospohár "petimez" vagyis szőlőszirup
- 2-3 ágacska rozmaring
- 2 leveseskanál paradicsompaszta
- 3/4 csésze olívaolaj
- elegendő víz, só, bors
Elkészítés:
1. A húst én mindig egészben vásárolom, aztán én magam feldarabolom. Ez most felsálból készült, melyet nem akartam megint egyben elkészíteni, így ez az -inkább ünnepi - kaja készült belőle. Miután feldaraboltam és megmostam, apró lyukakat szúrtam minden darabba, melyekbe fokhagymát dugtam. Minden húsdarabba maximum 2 kis darab fokhagyma került, nem akartam, hogy túl erős legyen az íze és ez dominálja az ételt.
2. A húsdarabokat forró olívaolajon átforgattam, úgy, hogy minden oldalon sült kéreg képződjön rajtuk, de ne égessem el!
3. Ha valaki nem szereti az ecetet, vagy éppen akkor nincsen otthon, akkor a hús sütését egy pohár borral fejezze be, amit nem a hasába önt:), hanem a húsra.
4. Ha van ecet otthon és a recept szerint akarjuk a húst elkészíteni, akkor miután a húsdarabok enyhén megsülnek, beletesszük őket egy nagyobb fazékba (kuktába), akkorába, hogy a húsdarabok szépen elférjenek egymás mellett az edény alján.
5. A megmaradt olajban üvegesítjük a hagymát és mielőtt kivennénk, a fokhagymadarabokat, ha maradtak a szurkálós akció után. Ráöntjük a húsra.
6. A húsos fazekat feltesszük a lángra és kiegészítjük a vízzel, annyi kell, hogy a húsokat ellepje. Hozzátesszük a sót, borsot, paradicsompasztát, rozmaringot (én tettem bele 2 levél mentát és 2 levél bazsalikomot is, valamint 3 szem szegfűszeget).
7. Puhára főzzük a húst.
8. Időközben megpucoljuk a birsalmákat, vigyázva, alaposan kiszedjük a magházát, mert kellemetlenül kemény marad a fogunk alatt, ha megmarad belőle darab. Hogy ne feketedjenek meg, citromos vízbe tesszük a szeleteket. Én csak 3 birsalmát tettem bele, mert óriásiak voltak! Bőven elégnek bizonyult.
9. Mikor a hús puha, hozzátesszük a pohár ecetet, pohár szőlőszirupot és a birsalmát.
10. Összefőzzük, annyira, hogy a birsalma megpuhuljon és egy sűrűbb mártás maradjon a hús alatt.
Comments