Ma nekünk, felnőtteknek, ez volt az ebéd. Nagyon finomra sikerült.
Ez egy olyan étel, amit bátran lehet nyaranta rendelni a tavernákban, mert majdnem mindenhol állandóan szerepel a menün. De a görögök előszeretettel készítik otthon is. Olyan étel mely rendkívül ízletes ha jól van elkészítve és egészséges. Egy görög asztalra mindig feta sajt is kerül mellé és akik szeretik, azoknál hagyma.
1/2 kg óriásbab
1 nagy hagyma
1 csésze olívaolaj (legalább)
1 konzerv paradicsom (400 gr) vagy érett, leves turmixolt paradicsom
zeller és petrezselyemzöld tetszőleges mennyiségben
Elkészítés:
1. A babot beáztatjuk éjszakára, majd addig főzzük sós vízben amíg megpuhul. Én a főzőlevébe szoktam babérlevelet is tenni. Miután megpuhult (de nem főtt szét!!), leszűrjük és a babszemeket beöntjük egy tepsibe.
2. A hagymát apróra vágjuk és a fél pohár olajjal üvegesre pirítjuk, majd ráöntjük a paradicsomlevet vagy az összeturmixolt paradicsomot és összerotyogtatjuk. Az időközben apróra vágott petrezselyem és zellerlevelet is belekeverjük. Ha nincs otthon zeller, csak petrezselyemlevél, úgy is finom, de valamelyik legalább a kettő közül szükséges az ízesítéshez. Én jó nagy marék petrezselyemzöldet használok, most nem írom azt, hogy fél kötés, mert a Magyarországon vagy Erdélyben árult kötés jóval kisebb, mint az itteni.
3. Ezután ezzel a mártással leöntjük a babot és kipótoljuk a bab lefőtt vizével, annyira, hogy majdnem ellepje. Hozzáadjuk az olívaolajat (ez akkor finom ha jó bőven van olaj alatta) és sütőben kisütjük. Addig sütjük, amíg egyrészt beissza a levét, sűrű mártásos állagú lesz, másrészt a bab teteje megpirul.
2. A hagymát apróra vágjuk és a fél pohár olajjal üvegesre pirítjuk, majd ráöntjük a paradicsomlevet vagy az összeturmixolt paradicsomot és összerotyogtatjuk. Az időközben apróra vágott petrezselyem és zellerlevelet is belekeverjük. Ha nincs otthon zeller, csak petrezselyemlevél, úgy is finom, de valamelyik legalább a kettő közül szükséges az ízesítéshez. Én jó nagy marék petrezselyemzöldet használok, most nem írom azt, hogy fél kötés, mert a Magyarországon vagy Erdélyben árult kötés jóval kisebb, mint az itteni.
3. Ezután ezzel a mártással leöntjük a babot és kipótoljuk a bab lefőtt vizével, annyira, hogy majdnem ellepje. Hozzáadjuk az olívaolajat (ez akkor finom ha jó bőven van olaj alatta) és sütőben kisütjük. Addig sütjük, amíg egyrészt beissza a levét, sűrű mártásos állagú lesz, másrészt a bab teteje megpirul.
Comments