Skip to main content

Sütőtökös lepény (Τάρτα με κολοκύθα και κατίκι)

Lehet egyszerű kerek sütőtepsit is használni, csak arra érdemes odafigyelni, hogy a tészta széleit kissé levágjuk, kb. 1 ujjnyival legyen magasabb a tészta a tölteléknél. Ha ennél magasabb, akkor a tészta szélei alaposan megsülhetnek amíg a töltelék megpirosodik.






Hozzávalók:
  • 500 gr sütőtökbél, a reszelő nagy-lyukú oldalán lereszelve. Nekem ez volt az utolsó adag fagyasztott nyáráról)
  • 2 tojás
  • 1 db. 200 gr-s lecsöpögtetett joghurt
  • 300 gr katiki típusú krémsajt (ezt lehet kicsit pikánsabb puha sajttal helyettesíteni, én Philadelphia krémsajt és puha tehéntúró kombinációjával szoktam, de legközelebb fetával próbálkozom)
  • 2 lk szárított zöld-menta (diosmos)
  • 1/3 kiskanál reszelt szerecsendió
  • a lepény megszórásához szezámmag
  • só, bors
 Elkészítés:
 A sütőtököt besózzuk és szűrőbe tesszük, kinyomogatjuk a  levét.Ha fagyasztott, akkor előző este betesszük a szűrőbe, ahogy kienged,a  leve is elcsorog másnapra. A tojásokat alaposan felverjük, majd a habverővel jól elkeverjük eleinte a joghurttal majd a krémsajttal. Ezután mindent alaposan összekeverünk és beletesszük a tésztaformánkba.



A sütő középső rácsán 200 fokon (villanysütőben) kb. 1 órát kell sütni. Az első 45 perc után jó ha 5 percenként ránézünk, nem kell a sütőt kinyitni, de figyelni kell, mikor pirosodik meg szépen a teteje.


Jó étvágyat!!

Comments

Popular posts from this blog

Bujurdi (Μπουγιουρντί)

Apu és a babgulyás A mai babgulyás mellé, amit mindig szigorúan görögösen készítek, ami elsősorban azt jelenti, húsmentesen, készítettem kiegészítésképpen egy bujurdit . A bujurdi többféle lehet, a legismertebb  a paprika és feta sütőben. Leírom azt a változatot, amit mi nagyon szeretünk és bármilyen hamar összecsapott ebéd méltó kiegészítése (már ha éppen akadnak otthon hozzávaló alapanyagok).

Fügelekvár (Μαρμελάδα σύκο)

No itt az első aktuális beírás. Az utóbbi időben gyűjtögető életmódot folytatok:) Begyűjtök és elteszek:) Sajnos fügefa nincs a kertben és az udvaron. Férjem-uram semmiképpen nem akart, mert hogy olyan erősek a gyökerei, hogy később csak gondot okoznának a kertben vagy akár a ház alapjainál. Ugyanilyen okból nincsen eperfánk. Mindkettő miatt mindig szomorú vagyok, mikor eszembe jut, mert ez a két legnagyobb természetes árnyékot nyújtó nemesített fa Görögországban és annyira szerettem volna velük beárnyékolni a kertet. De végülis ami fa-dolog, azt ráhagyom, így fügefa nincs. Van viszont a környéken dögivel, úton útfélen. Nem mindegyiken van jó vagy bő gyümölcstermés, de sokszor kisebb nyeszlett fákon meglepően sok és jó minőségű füge terem. 

Apróhal sütőben (Γαύρος)

Hihetetlennek tűnik, hogy a gavros-ról eddig nem írtam bejegyzést, de nem találok semmit, így valószínűleg annyira "mezei" dolognak tekintettem, hogy meg sem említettem.. A "gavros" a legfogyasztottabb apró-halfajta a "maridaki"-val együtt. Kis méretű, keskeny halacska, a nagyok elérhetik egy női tenyér hosszát és jó kövérek. Elkészítésük nagyon egyszerű és nagyon sokszor kerül nálunk is asztalra. Mi legjobban sütőben szeretjük, habár lisztbe forgatva és olívaolajban kisütve sem rossz..