Skip to main content

Konyhai segítség (krumpli-, uborka-, stb, hámozása, pucolása)

Edények, reszelők, szűrők, s ezen belül tálikó, hámozó, kés, lapító, potyoló...Mennyi veszélyforrás egy felnőtt számára. Hát még egy gyerek számára!
Míg kicsi a gyerek, nyugodtan el van a lábadnál, a járókában, vagy a kendőben hátadra, hasadra kötve. De amint növöget, egyre inkább érdeklődik anya dolga iránt. Kész logisztikai erőbefektetés megoldani úgy a napi (vagy bármilyen) főzést, hogy se a gyerek ne sérüljön meg, s neked se kelljen bekötni valamelyik ujjad figyelmetlenségből kifolyólag, és mindeközben valamennyire haladni a tervezett ebéddel is. No, nem azért, mert annyira éhes lennél te, vagy akár a gyermek, de kell a meleg étel. Jelentkezzen, akinek nem probléma ez! :)


A jó hámozó és a tompa végű, alig éles kés.
Megoldás: első fázisban adj a gyerek kezébe bármit, ami nem veszélyes számára. (Na, jó, na, szinte minden veszélyes lehet egy gyerek kezében, de olyant adj, ami kevésbé balesetveszélyes.) Egy életlen hámozó, például csodákra képes! Egy tapasztalt háziasszonynak csak méreg vele dolgozni, de a gyereknek... Szakavatott mozdulatokkal fejezi le az uborkát, hántja le a pityóka héját, pucolja vele az almát, bármit, ami meg kell szabaduljon a külső rétegétől. (Sokszor a belsőtől is megszabadul, de az mellékes már, ha tudsz haladni a munkáddal.)
Mindez addig tart, amíg rá nem jön, hogy bizony kevés a haszna munkájának, ezért elkezd újra nyaggatni, adjál neki egy IGAZI hámozót, netán kést, olyant, amivel te is dolgozol. Most jön a második fázis: adj a kezébe egy igazi hámozót, netán kést. Bizonyosodj meg róla, hogy már kellőképpen begyakorolta szükséges mozdulatokat ahhoz, hogy ne vágja meg magát, illetve tanítsd meg neki, melyik az éle a késnek, melyikkel kell vágni, hogy kell nyomni, mit ne tegyen, mert elvághatja a kezét vele. Fontos szabály, hogy csak a nyelétől fogjuk a kést (ami jó, ha életlen, tompa orrú), nem hadonászunk vele, s csak a lapítón vágunk vele. Hisztiző gyermektől teketória nélkül vegyük el a kést. Magában is, másban is kárt tehet dührohamában.
Na mármost még nem dőlhetsz nyugodtan hátra, mert az ebéd nem készül el magától, de újra csend van, s neked ezúttal 3 dolgot kell szemmel tartanod: a gyereket a késsel a kezében, az ebédet a tűzhelyen, s a saját kezed biztonságát. Ez már szinte napóleoni szint!

Meghámoztuk a krumplit, nem? Fel is vágtuk szalmapityókának! :D
A harmadik fázis, majd csak kamaszkor körül kezdődik. Reménykedhetsz benne, hogy addig megmarad jó szokása, hogy a konyhában segítsen neked, mert általában, mire "hasznod" lenne a gyereked munkájából, rögtön más lesz az érdeklődési köre. :)
Még mielőtt felhördült kommentelésbe kezdenétek, elárulom miért jó neked és mit nyersz vele, ha idejében megismerteted gyerekeddel a kés helyes használatát:

Már levegőben is tudunk működni! (Jó ajándék számunkra két, a fentihez hasonló hámozó...)
idejében: 1 éves kor körül már el lehet kezdeni játék késsel (vehetsz műanyag kést is neki), majd fokozatosan, ahogy fejlődik az értelme és kézügyessége, áttértek a rossz hámozóra és életlen, tompa végű késekre
nincs kiszolgáltatva neked, maga megoldja a dolgát: ebédnél szinte mindenkinek egyszerre kell minden, s még ha ketten is ugráltok, eléggé idegtépő az "addmeguramdemostmindjárt" zakatolás
maga vágja fel az ételét (szendvicsből, pizzából katonákat, nagyobb falatokból apróbbat), nyugodtan ehetsz, nem kell állandóan ugrálni, csak a nehezebb eseteknél
gyorsan fejlődik, hiszen seperc alatt saját maga keni meg a kenyerét (nem ajánlom az időhiányos reggeleken)
a kis balesetekből is tanul, hisz ezzel javul mozgása, egyhamar ugyanazt a hibát nem követi el
• s azért gondolj bele, milyen jó érzés, mikor kijelented ma krumplipüré lesz az ebéd, netán szalmakrumpli, s két kicsi kezecske rámolja ki a szekrényből a hozzávalókat, tolja a széket, pattan fel segíteni! S mi kell mindehhez? Lapító, hámozó, tompa végű, életlen kés, s minden pucolni valóból két darabbal több a csemetédnek faricskálásra.
Jó főzőcskézést!

Bejegyzés utáni megjegyzés:

A legfontosabb kimaradt: ÖNÁLLÓSÁGRA neveled ezzel is a gyereket, hisz feltalálja, kiszolgálja magát a csemetéd, eme szerzett, új tudásával.
Na, mikor ülteted te is ezt gyakorlatba???:)

Egy újabb beírás vendégemtől: Kreatív Törpmanótól
Remélem tetszett és hasznosnak találtátok!

Comments

Popular posts from this blog

Fügelekvár (Μαρμελάδα σύκο)

No itt az első aktuális beírás. Az utóbbi időben gyűjtögető életmódot folytatok:) Begyűjtök és elteszek:) Sajnos fügefa nincs a kertben és az udvaron. Férjem-uram semmiképpen nem akart, mert hogy olyan erősek a gyökerei, hogy később csak gondot okoznának a kertben vagy akár a ház alapjainál. Ugyanilyen okból nincsen eperfánk. Mindkettő miatt mindig szomorú vagyok, mikor eszembe jut, mert ez a két legnagyobb természetes árnyékot nyújtó nemesített fa Görögországban és annyira szerettem volna velük beárnyékolni a kertet. De végülis ami fa-dolog, azt ráhagyom, így fügefa nincs. Van viszont a környéken dögivel, úton útfélen. Nem mindegyiken van jó vagy bő gyümölcstermés, de sokszor kisebb nyeszlett fákon meglepően sok és jó minőségű füge terem. 

Bujurdi (Μπουγιουρντί)

Apu és a babgulyás A mai babgulyás mellé, amit mindig szigorúan görögösen készítek, ami elsősorban azt jelenti, húsmentesen, készítettem kiegészítésképpen egy bujurdit . A bujurdi többféle lehet, a legismertebb  a paprika és feta sütőben. Leírom azt a változatot, amit mi nagyon szeretünk és bármilyen hamar összecsapott ebéd méltó kiegészítése (már ha éppen akadnak otthon hozzávaló alapanyagok).

Kecskesült

Görögország legtöbb vidékén ünnepi asztal része általában a kecskesült, időszaktól függetlenül. Lehet az karácsonyi vagy Húsvéti (főleg) asztal, vagy bármilyen öröm megünneplésére rendezett vendéglátás, a kecskesült mindig megállja a helyét az ünnepi asztalon, de a hétköznapokban is. Nem csoda, hisz rengeteg a kecske a sziklás, kopár hegyeken, főleg a szigeteken. Ezek a kecskék, melyek szabadon vannak tenyésztve, valami elképesztő tehetséggel másznak fel a  legmagasabb hegyek, legmeredekebb sziklafaira is. Húsuk talán a legegészségesebb, hisz növényekkel táplálkoznak, különlegesen szereik az olívafa leveleit. Már leírtam a kecskesült készítését ( kecskesült 1 , kecskesült 2 , kecskesült 3 ) így most csak a képeket mutatom meg. Én nagyon szeretem, ünnepekkor előszeretettel készítem, nagyon "hálás" étel, nem lehet csalódni benne, ráadásul  csak bedobom a sütőbe és ottfelejtem..