Skip to main content

Nyúl sztifádó módra (Κουνέλι στιφάδο)

 Régebbi képeimet most tegnapi képekkel egészítem ki. Talán kéthavonta, 6 hetente szoktam ezt az ételt készíteni, nagyon ízletes.
 Tegnapi alkotás:
Tálalva
Előkészületek
Kész a nyuszikaja!!
A recept:


Hozzávalók:
  • 1 db egész konyhakész nyúl
  • ecetes víz az áztatáshoz
  • nagyon apró fejű hagyma (minimálisan annyi kiló amennyi a hús)
  • 1 pohár olívaolaj
  • néhány ágacska rozmaring
  • 1 fej fokhagyma
  • 1-2 babérlevél
  • 2-3 rudacska fahéj
  • 2-3 db szegfűbors
  • borospohár vörösbor
  • fél borospohár ecet
  • 1 sárgarépa karikára vágva
  • 1 paradicsomkonzerv vagy 3-4 érett paradicsom turmixolva
  • 1 lk ketchup-t
  • 1 lk finom magyar pirospaprika

Egy egész konyhakész nyulat vásárolunk, melyet egy éjszakára ecetes hideg vízbe áztatunk. Elég egy borospohár jófajta borecet a nyulat alaposan ellepő vízbe.
A nyulat egészben is megfőzhetjük, de a legcélszerűbb, ha megkérjük a hentesünket, vágja fel 4 részre az állatot: lábait külön, majd a testét két nagy darabba.
Másnap kivesszük az áztató léből és alaposan megtörölgetjük konyhapapírral. Forró olívaolajon, melynek azonban nem szabad füstölnie, minden darabot elősütünk, úgy, hogy kissé megpiruljon a  hús felszíne, de semmiképpen ne égjen meg!
Ahogy a daraboknak a sütését befejezzük, tesszük is be a kézügybe előkészített fazékba. Miután a húst elősütöttük, ugyanezt tesszük a hagymákkal is, majd minden hozzávalót a fazékba helyezünk, a hús mellé és köré. Alaposan összerázogatunk mindent. Nem szabad vízzel pótolni mert a hagymák nagyon sok levet fognak ereszteni!
A hentesnél kapható nyúlhús általában puha, 30 perc alatt megvan hús is, hagyma is. Lassú tűzön kell főznünk, ne essenek szét a hagymák!

Mikor a hagyma és hús puha, célszerű a hagymákat egy külön tálra szedni, a húst egy másik tálra, az ízesítőket kidobni, a répát beleturmixolni a mártásba, majd a mártást besűríteni. A görög konyhában a sűrítést általában natúr módon végzik, vagyis a mártást még egy ideig hagyják a tűzön fortyogni, amíg megfelelő sűrűségű lesz.

A hús mellé a körítés a hagyma, de lehet hozzá akár rizsköretet is tálalni.



További nyulas receptek:
http://gasztrabbit.blogspot.com/

Comments

Unknown said…
Ez nagyon guszta Ágni. Fokhagymát nem lehetne elhagnyi? Nem eszik itthon :(

Popular posts from this blog

Bujurdi (Μπουγιουρντί)

Apu és a babgulyás A mai babgulyás mellé, amit mindig szigorúan görögösen készítek, ami elsősorban azt jelenti, húsmentesen, készítettem kiegészítésképpen egy bujurdit . A bujurdi többféle lehet, a legismertebb  a paprika és feta sütőben. Leírom azt a változatot, amit mi nagyon szeretünk és bármilyen hamar összecsapott ebéd méltó kiegészítése (már ha éppen akadnak otthon hozzávaló alapanyagok).

Fügelekvár (Μαρμελάδα σύκο)

No itt az első aktuális beírás. Az utóbbi időben gyűjtögető életmódot folytatok:) Begyűjtök és elteszek:) Sajnos fügefa nincs a kertben és az udvaron. Férjem-uram semmiképpen nem akart, mert hogy olyan erősek a gyökerei, hogy később csak gondot okoznának a kertben vagy akár a ház alapjainál. Ugyanilyen okból nincsen eperfánk. Mindkettő miatt mindig szomorú vagyok, mikor eszembe jut, mert ez a két legnagyobb természetes árnyékot nyújtó nemesített fa Görögországban és annyira szerettem volna velük beárnyékolni a kertet. De végülis ami fa-dolog, azt ráhagyom, így fügefa nincs. Van viszont a környéken dögivel, úton útfélen. Nem mindegyiken van jó vagy bő gyümölcstermés, de sokszor kisebb nyeszlett fákon meglepően sok és jó minőségű füge terem. 

Kecskesült

Görögország legtöbb vidékén ünnepi asztal része általában a kecskesült, időszaktól függetlenül. Lehet az karácsonyi vagy Húsvéti (főleg) asztal, vagy bármilyen öröm megünneplésére rendezett vendéglátás, a kecskesült mindig megállja a helyét az ünnepi asztalon, de a hétköznapokban is. Nem csoda, hisz rengeteg a kecske a sziklás, kopár hegyeken, főleg a szigeteken. Ezek a kecskék, melyek szabadon vannak tenyésztve, valami elképesztő tehetséggel másznak fel a  legmagasabb hegyek, legmeredekebb sziklafaira is. Húsuk talán a legegészségesebb, hisz növényekkel táplálkoznak, különlegesen szereik az olívafa leveleit. Már leírtam a kecskesült készítését ( kecskesült 1 , kecskesült 2 , kecskesült 3 ) így most csak a képeket mutatom meg. Én nagyon szeretem, ünnepekkor előszeretettel készítem, nagyon "hálás" étel, nem lehet csalódni benne, ráadásul  csak bedobom a sütőbe és ottfelejtem..