Régebbi képeimet most tegnapi képekkel egészítem ki. Talán kéthavonta, 6 hetente szoktam ezt az ételt készíteni, nagyon ízletes.
Tegnapi alkotás:
A recept:Tegnapi alkotás:
Tálalva |
Előkészületek |
Kész a nyuszikaja!! |

Hozzávalók:
- 1 db egész konyhakész nyúl
- ecetes víz az áztatáshoz
- nagyon apró fejű hagyma (minimálisan annyi kiló amennyi a hús)
- 1 pohár olívaolaj
- néhány ágacska rozmaring
- 1 fej fokhagyma
- 1-2 babérlevél
- 2-3 rudacska fahéj
- 2-3 db szegfűbors
- borospohár vörösbor
- fél borospohár ecet
- 1 sárgarépa karikára vágva
- 1 paradicsomkonzerv vagy 3-4 érett paradicsom turmixolva
- 1 lk ketchup-t
- 1 lk finom magyar pirospaprika
Egy egész konyhakész nyulat vásárolunk, melyet egy éjszakára ecetes hideg vízbe áztatunk. Elég egy borospohár jófajta borecet a nyulat alaposan ellepő vízbe.
A nyulat egészben is megfőzhetjük, de a legcélszerűbb, ha megkérjük a hentesünket, vágja fel 4 részre az állatot: lábait külön, majd a testét két nagy darabba.
Másnap kivesszük az áztató léből és alaposan megtörölgetjük konyhapapírral. Forró olívaolajon, melynek azonban nem szabad füstölnie, minden darabot elősütünk, úgy, hogy kissé megpiruljon a hús felszíne, de semmiképpen ne égjen meg!
Ahogy a daraboknak a sütését befejezzük, tesszük is be a kézügybe előkészített fazékba. Miután a húst elősütöttük, ugyanezt tesszük a hagymákkal is, majd minden hozzávalót a fazékba helyezünk, a hús mellé és köré. Alaposan összerázogatunk mindent. Nem szabad vízzel pótolni mert a hagymák nagyon sok levet fognak ereszteni!
A hentesnél kapható nyúlhús általában puha, 30 perc alatt megvan hús is, hagyma is. Lassú tűzön kell főznünk, ne essenek szét a hagymák!
Mikor a hagyma és hús puha, célszerű a hagymákat egy külön tálra szedni, a húst egy másik tálra, az ízesítőket kidobni, a répát beleturmixolni a mártásba, majd a mártást besűríteni. A görög konyhában a sűrítést általában natúr módon végzik, vagyis a mártást még egy ideig hagyják a tűzön fortyogni, amíg megfelelő sűrűségű lesz.
A hús mellé a körítés a hagyma, de lehet hozzá akár rizsköretet is tálalni.

További nyulas receptek:
http://gasztrabbit.blogspot.com/
Comments