Skip to main content

Főzőmaraton utáni környezetbarát takarítás

Egy-egy ilyen görög főzőmaraton után, amilyen a mostani  3 napos ünnep volt, általában alaposan le szoktam merülni. Nem is annyira a fáradtságtól, mint attól, hogy teljesen kilengek a megszokott programomból azok alatt a napok alatt, de az utána következők alatt is, amikor megpróbálok kicsit pihenni. Így kell egy hét mire megint megy minden mint a karikacsapás. Persze az sem mellékes, hogy ilyen nagy főzések alatt/között/után ugye sokat kell suvickolni a konyhában a kályhát, mert valami mindig ide oda kifröcsög. Már elég régóta próbálkozom teljesen környezet és gyerekbarát dolgok használatával, következzen most Kreatív Törpmanó biztató írása mindazoknak, akik azt hiszik, szét kell a kezünket maratni az erős vegyületekkel ahhoz, hogy egy szétfőzött konyhát helyre pofozzunk.


Már egy jó ideje azon gondolkodtam, hogy miként tudnám megoldani az aragáz (tűzhely) tisztítását úgy, hogy minél kevesebbszer kelljen rászólnom a kicsikre, hogy nem szabad, ne fogd meg, ne szagold meg, MÉREG. Aztán valahogy beugrott egy vegyes emlék (Mamabeszélgetés emléke,olvasmányos emlék, s talán még facebook-os megosztás alapján), hogy itt van a jó öreg ecet és szódabikarbonát. Hogy ez a kettő csodákat tesz. Kipróbáltam, s tényleg.



Mióta kipróbáltam, feltűnően sok ecet és szódabikarbónát fogy házunk táján. Újabban ezt a kompozíciót használom konyhai robot, hűtő és mikro tisztítására is.

Ha többet akarsz tudni a környezetbarát, ergo bababarát takarítási tippekről, lehetőségekről, ITT van egy hasznos link.

Az eredeti beírás Kreatív Törpmanó-nál olvasható.

Comments

Popular posts from this blog

Fügelekvár (Μαρμελάδα σύκο)

No itt az első aktuális beírás. Az utóbbi időben gyűjtögető életmódot folytatok:) Begyűjtök és elteszek:) Sajnos fügefa nincs a kertben és az udvaron. Férjem-uram semmiképpen nem akart, mert hogy olyan erősek a gyökerei, hogy később csak gondot okoznának a kertben vagy akár a ház alapjainál. Ugyanilyen okból nincsen eperfánk. Mindkettő miatt mindig szomorú vagyok, mikor eszembe jut, mert ez a két legnagyobb természetes árnyékot nyújtó nemesített fa Görögországban és annyira szerettem volna velük beárnyékolni a kertet. De végülis ami fa-dolog, azt ráhagyom, így fügefa nincs. Van viszont a környéken dögivel, úton útfélen. Nem mindegyiken van jó vagy bő gyümölcstermés, de sokszor kisebb nyeszlett fákon meglepően sok és jó minőségű füge terem. 

Bujurdi (Μπουγιουρντί)

Apu és a babgulyás A mai babgulyás mellé, amit mindig szigorúan görögösen készítek, ami elsősorban azt jelenti, húsmentesen, készítettem kiegészítésképpen egy bujurdit . A bujurdi többféle lehet, a legismertebb  a paprika és feta sütőben. Leírom azt a változatot, amit mi nagyon szeretünk és bármilyen hamar összecsapott ebéd méltó kiegészítése (már ha éppen akadnak otthon hozzávaló alapanyagok).

Kecskesült

Görögország legtöbb vidékén ünnepi asztal része általában a kecskesült, időszaktól függetlenül. Lehet az karácsonyi vagy Húsvéti (főleg) asztal, vagy bármilyen öröm megünneplésére rendezett vendéglátás, a kecskesült mindig megállja a helyét az ünnepi asztalon, de a hétköznapokban is. Nem csoda, hisz rengeteg a kecske a sziklás, kopár hegyeken, főleg a szigeteken. Ezek a kecskék, melyek szabadon vannak tenyésztve, valami elképesztő tehetséggel másznak fel a  legmagasabb hegyek, legmeredekebb sziklafaira is. Húsuk talán a legegészségesebb, hisz növényekkel táplálkoznak, különlegesen szereik az olívafa leveleit. Már leírtam a kecskesült készítését ( kecskesült 1 , kecskesült 2 , kecskesült 3 ) így most csak a képeket mutatom meg. Én nagyon szeretem, ünnepekkor előszeretettel készítem, nagyon "hálás" étel, nem lehet csalódni benne, ráadásul  csak bedobom a sütőbe és ottfelejtem..