Skip to main content

Spenótos óriásbab sütőben (Γίγαντες στο φούρνο με σπανάκι)

Ez a recept hasonló a már leírt óriásbab a sütőben c. bejegyzésben leírthoz, annyi a különbség, hogy spenót is van benne.









Hozzávalók:

  • 1/2 kg óriásbab
  • 1 nagy hagyma
  • 1 csésze olívaolaj (legalább)
  • 1 konzerv paradicsom (400 gr) vagy érett, leves turmixolt paradicsom
A spenótos "töltelékhez"
  • 500 gr spenót (aki szereti tehet bele 1 kg-t is, az eredeti receptben ennyi van)
  • marék petrezselyem
  • marék zöldkapor
  • 3 zöldhagyma

Elkészítés:

1. A babot beáztatjuk éjszakára, majd addig főzzük sós vízben amíg megpuhul. Én a főzőlevébe szoktam babérlevelet is tenni. Miután megpuhult (de nem főtt szét!!),  leszűrjük és a babszemeket beöntjük egy tepsibe.



2. A hagymát apróra vágjuk és a fél pohár olajjal üvegesre pirítjuk, majd ráöntjük a paradicsomlevet vagy az összeturmixolt paradicsomot és összerotyogtatjuk (pár perc).

3. Ezután ezzel a mártással leöntjük a babot és kipótoljuk a bab lefőtt vizével, annyira,  hogy majdnem ellepje. Hozzáadjuk a maradék fél pohár olívaolajat és sütőben majdnem készre pirítjuk.


Időközben a megtisztított és darabolt spenótot megfonnyasszuk: kb. 1/2 csésze olívaolajban üvegesítjük a zöldhagymákat, erre rátesszük a spenótot, a petrezselymet és kaprot és addig forgatjuk vigyázva, amíg teljesen összeesik (pár perc). Hozzáadjuk a babhoz, óvatosan kicsit összekavarjuk és készre pirítjuk.


Comments

Kriszta said…
Szia!
Én adni szeretnék "Egy jó szót" mivel sokat olvasgatom az oldalad és invitálni Eszter játékába!!
Katt ide!

http://eszterszappan.blogspot.com/2011/03/egy-jo-szo-jatek.html

Popular posts from this blog

Fügelekvár (Μαρμελάδα σύκο)

No itt az első aktuális beírás. Az utóbbi időben gyűjtögető életmódot folytatok:) Begyűjtök és elteszek:) Sajnos fügefa nincs a kertben és az udvaron. Férjem-uram semmiképpen nem akart, mert hogy olyan erősek a gyökerei, hogy később csak gondot okoznának a kertben vagy akár a ház alapjainál. Ugyanilyen okból nincsen eperfánk. Mindkettő miatt mindig szomorú vagyok, mikor eszembe jut, mert ez a két legnagyobb természetes árnyékot nyújtó nemesített fa Görögországban és annyira szerettem volna velük beárnyékolni a kertet. De végülis ami fa-dolog, azt ráhagyom, így fügefa nincs. Van viszont a környéken dögivel, úton útfélen. Nem mindegyiken van jó vagy bő gyümölcstermés, de sokszor kisebb nyeszlett fákon meglepően sok és jó minőségű füge terem. 

Bujurdi (Μπουγιουρντί)

Apu és a babgulyás A mai babgulyás mellé, amit mindig szigorúan görögösen készítek, ami elsősorban azt jelenti, húsmentesen, készítettem kiegészítésképpen egy bujurdit . A bujurdi többféle lehet, a legismertebb  a paprika és feta sütőben. Leírom azt a változatot, amit mi nagyon szeretünk és bármilyen hamar összecsapott ebéd méltó kiegészítése (már ha éppen akadnak otthon hozzávaló alapanyagok).

Kecskesült

Görögország legtöbb vidékén ünnepi asztal része általában a kecskesült, időszaktól függetlenül. Lehet az karácsonyi vagy Húsvéti (főleg) asztal, vagy bármilyen öröm megünneplésére rendezett vendéglátás, a kecskesült mindig megállja a helyét az ünnepi asztalon, de a hétköznapokban is. Nem csoda, hisz rengeteg a kecske a sziklás, kopár hegyeken, főleg a szigeteken. Ezek a kecskék, melyek szabadon vannak tenyésztve, valami elképesztő tehetséggel másznak fel a  legmagasabb hegyek, legmeredekebb sziklafaira is. Húsuk talán a legegészségesebb, hisz növényekkel táplálkoznak, különlegesen szereik az olívafa leveleit. Már leírtam a kecskesült készítését ( kecskesült 1 , kecskesült 2 , kecskesült 3 ) így most csak a képeket mutatom meg. Én nagyon szeretem, ünnepekkor előszeretettel készítem, nagyon "hálás" étel, nem lehet csalódni benne, ráadásul  csak bedobom a sütőbe és ottfelejtem..