Skip to main content

Vendégrecept Svédországból: csokitorta kekszből

Hozzávalók:
A kekszalaphoz
* 15 db teljes kiőrlésű lisztből készült keksz (digestive)
* 100 gr vaj
* 2 lk kristálycukor
    A krémhez
    * 3 tojássárga
    * 3 lk cukor
    * 5 dl tejszín
    * 400 gr étcsokoládé
      Elkészítés:

      A kekszet összemorzsoljuk és összekeverjük a vajjal és a 2 evőkanál cukorral. Egy masszát kapunk, amit kinyomkodunk egy olyan, 24 cm-s átmérőjű tortaforma aljára, amelyiknek a szélét le lehet kapcsolni. A tojássárgákat, a 3 evőkanál cukrot, tejszínt egy fazékban összekeverjük. Hozzáadjuk a darabokra tördelt étcsokoládét, majd alacsony hőmérsékleten, folytonos kavargatás közben összeolvasztjuk, addig kavargatjuk, amíg a krém vastagodni kezd. Ezutána  csokis krémet a kekszalapra öntjük és 200 fokra előmelegített sütőben 10 percig sütjük, a középső rácson.
      Hagyjuk kihűlni és másnapig hűvösre tesszük:)

      Comments

      Popular posts from this blog

      Bujurdi (Μπουγιουρντί)

      Apu és a babgulyás A mai babgulyás mellé, amit mindig szigorúan görögösen készítek, ami elsősorban azt jelenti, húsmentesen, készítettem kiegészítésképpen egy bujurdit . A bujurdi többféle lehet, a legismertebb  a paprika és feta sütőben. Leírom azt a változatot, amit mi nagyon szeretünk és bármilyen hamar összecsapott ebéd méltó kiegészítése (már ha éppen akadnak otthon hozzávaló alapanyagok).

      Fügelekvár (Μαρμελάδα σύκο)

      No itt az első aktuális beírás. Az utóbbi időben gyűjtögető életmódot folytatok:) Begyűjtök és elteszek:) Sajnos fügefa nincs a kertben és az udvaron. Férjem-uram semmiképpen nem akart, mert hogy olyan erősek a gyökerei, hogy később csak gondot okoznának a kertben vagy akár a ház alapjainál. Ugyanilyen okból nincsen eperfánk. Mindkettő miatt mindig szomorú vagyok, mikor eszembe jut, mert ez a két legnagyobb természetes árnyékot nyújtó nemesített fa Görögországban és annyira szerettem volna velük beárnyékolni a kertet. De végülis ami fa-dolog, azt ráhagyom, így fügefa nincs. Van viszont a környéken dögivel, úton útfélen. Nem mindegyiken van jó vagy bő gyümölcstermés, de sokszor kisebb nyeszlett fákon meglepően sok és jó minőségű füge terem. 

      Kecskesült

      Görögország legtöbb vidékén ünnepi asztal része általában a kecskesült, időszaktól függetlenül. Lehet az karácsonyi vagy Húsvéti (főleg) asztal, vagy bármilyen öröm megünneplésére rendezett vendéglátás, a kecskesült mindig megállja a helyét az ünnepi asztalon, de a hétköznapokban is. Nem csoda, hisz rengeteg a kecske a sziklás, kopár hegyeken, főleg a szigeteken. Ezek a kecskék, melyek szabadon vannak tenyésztve, valami elképesztő tehetséggel másznak fel a  legmagasabb hegyek, legmeredekebb sziklafaira is. Húsuk talán a legegészségesebb, hisz növényekkel táplálkoznak, különlegesen szereik az olívafa leveleit. Már leírtam a kecskesült készítését ( kecskesült 1 , kecskesült 2 , kecskesült 3 ) így most csak a képeket mutatom meg. Én nagyon szeretem, ünnepekkor előszeretettel készítem, nagyon "hálás" étel, nem lehet csalódni benne, ráadásul  csak bedobom a sütőbe és ottfelejtem..