A szkordália tulajdonképpen fokhagymás olajos krumplipüré ami elmaradhatatlan kísérője a tepsiben kisütött panírozott tőkehalnak, valamint a főtt "kukiá" - nak ami egy fajta disznóbab. De mindenféle panírozott hal kitűnő kísérője lehet. A szkordáliát sok helyen száraz kenyérből készítik, talán egyszer sor kerül annak is a leírására.
Hozzávalók:
1 kg közepes krumpli
1 fej fokhagyma, kb. 12 nagyobb cikk (passzírozva)
300-400 ml (1,5 - 2 pohár) olívaolaj
2 nagyobb citrom leve
100 ml ecet
ízlés szt. só
Elkészítés:
A krumplit héjában megfőzzük (vagy kockákra vágva is főzhetjük, mint a sima krumplipüréhez), meghántjuk és összedolgozzuk a mixerben egy fej passzírozott fokhagymával, az olajjal, a citromlével egy kevés ecettel és sóval. Nagyon ízletessé teszi, ha az egészhez hozzádolgozunk egy marék hámozott, sótlan, darált mandulabelet. Ha diót adunk hozzá, az is ízesíti de megbarnítja.
Comments