Skip to main content

Március 25-i étkek

Március 25 a görögök legnagyobb nemzeti ünnepe, a török alól való felszabadulási mozgalomra emlékeznek mindenhol az országban, ünnepélyekkel, felvonulásokkal. Ugyanakkor erre a napra esik az "Evaggelismos"-nak nevezett egyházi ünnep is, ilyenkor a legtöbb családban tőkehalat ebédelnek (már ahol még tartják a hagyományos szokásokat). Számomra a hagyományok életben tartása úgy a magyar mint görög oldalon, egy játékkal egybekötött fontos dolog, ezért ha nem alakul éppen másképpen a programunk, ezen a napon is igyekszem megfelelni az elvárásoknak:)


És mivel az élet párosban vagy legalábbis társasággal szép, meghívtuk nyugalmazott hajóskapitány barátunkat, aki egyedül tartózkodik itthon mindig ezekben a napokban, így jól esik neki egy együtt elköltött ebéd. A csodálatos idő is segített a jó hangulat megteremtéséhez.

A mai menü:
A recepteket külön bejegyzésben írtam le, a fenti felsorolásból a linkekre kattintva, mindegyiket külön el lehet olvasni.

A. elégedetten szemléli a tőkehal kroketteket, melyek a mai nap főszereplői.

Comments

Kreatív konyha said…
Örülök, hogy rátaláltam a blogodra, nagyon szeretem a görög ételeket, csak győzzek válogatni!

Popular posts from this blog

Bujurdi (Μπουγιουρντί)

Apu és a babgulyás A mai babgulyás mellé, amit mindig szigorúan görögösen készítek, ami elsősorban azt jelenti, húsmentesen, készítettem kiegészítésképpen egy bujurdit . A bujurdi többféle lehet, a legismertebb  a paprika és feta sütőben. Leírom azt a változatot, amit mi nagyon szeretünk és bármilyen hamar összecsapott ebéd méltó kiegészítése (már ha éppen akadnak otthon hozzávaló alapanyagok).

Fügelekvár (Μαρμελάδα σύκο)

No itt az első aktuális beírás. Az utóbbi időben gyűjtögető életmódot folytatok:) Begyűjtök és elteszek:) Sajnos fügefa nincs a kertben és az udvaron. Férjem-uram semmiképpen nem akart, mert hogy olyan erősek a gyökerei, hogy később csak gondot okoznának a kertben vagy akár a ház alapjainál. Ugyanilyen okból nincsen eperfánk. Mindkettő miatt mindig szomorú vagyok, mikor eszembe jut, mert ez a két legnagyobb természetes árnyékot nyújtó nemesített fa Görögországban és annyira szerettem volna velük beárnyékolni a kertet. De végülis ami fa-dolog, azt ráhagyom, így fügefa nincs. Van viszont a környéken dögivel, úton útfélen. Nem mindegyiken van jó vagy bő gyümölcstermés, de sokszor kisebb nyeszlett fákon meglepően sok és jó minőségű füge terem. 

Kecskesült

Görögország legtöbb vidékén ünnepi asztal része általában a kecskesült, időszaktól függetlenül. Lehet az karácsonyi vagy Húsvéti (főleg) asztal, vagy bármilyen öröm megünneplésére rendezett vendéglátás, a kecskesült mindig megállja a helyét az ünnepi asztalon, de a hétköznapokban is. Nem csoda, hisz rengeteg a kecske a sziklás, kopár hegyeken, főleg a szigeteken. Ezek a kecskék, melyek szabadon vannak tenyésztve, valami elképesztő tehetséggel másznak fel a  legmagasabb hegyek, legmeredekebb sziklafaira is. Húsuk talán a legegészségesebb, hisz növényekkel táplálkoznak, különlegesen szereik az olívafa leveleit. Már leírtam a kecskesült készítését ( kecskesült 1 , kecskesült 2 , kecskesült 3 ) így most csak a képeket mutatom meg. Én nagyon szeretem, ünnepekkor előszeretettel készítem, nagyon "hálás" étel, nem lehet csalódni benne, ráadásul  csak bedobom a sütőbe és ottfelejtem..