Skip to main content

Élesztő nélküli szódás kenyér (Ψωμί με σόδα, χωρίς μαγιά)

Ez a fajta kenyér az íreknél nagyon megszokott, de helye van itt is, mivel a száraz-sütik és cake-k nagy részébe itt is tesznek szódabikarbonátot. Több recept forog közkézen a neten, én Limara alapreceptjéből indultam és a helyi dolgoknak megfelelőre alakítottam. Nagyon jó megoldás úgy azoknak, akik nem akarnak élesztőt használni, kovásszal babrálni, de azoknak is, akik nem akarják /tudják a kelesztési időt kivárni, hisz ezt a kenyeret rögtön dagasztás után lehet sütni. Nekünk nagyon bejött és különösen a héjnak isteni íze van!




  Hozzávalók:
  • 1/2 kg finomliszt
  • 1 tk. só
  • 1 tk. cukor
  • 1 csapott tk. szódabikarbóna 
  • kb. 400 ml író
  • 1 1/2 kiskanál sütőpor (elhagyható!)
Nekem nem volt finomlisztem, csak egy kevés, így kb. 1/3 finomliszt és 2/3 kenyérliszt került bele. Eredmény: több idő kellett a süléshez. Író helyett vastag görög joghurtot használtam, a 200 gr-s dobozt (legközelebb kefirrel próbálkozom). Kellett bele:
1 doboz Total joghurt + 2 joghurtos doboz víz.


Ezeket összekavartam nagyon finoman kézzel, a végén egészen puha mozdulatokkal összegyúrtam mindent annyira, hogy éppen összeálljon a tészta. A tésztának puhának kell lennie, de nem ragacsosnak! Megszórtam alaposan liszttel a tetejét, egy nagy késsel mélyen keresztet vágtam rá és rátettem egy nagy sütőlapra, melyre előzőleg sütőpapírt terítettem. A sütőt előmelegítettem 200 fokra, nekem kellett majdnem 1 óra amíg megsült. Akkor van megsülve, amikor javában jön az illata és szép piros a teteje. Kihűlés után érzékelhetjük, hogy az alját megkopogtatva, kongó hangot ad. Ezt a tesztet kicsit nehéz a sütőből előkapott forró kenyéren elvégezni:), de ha valaki nem biztos a dolgában, kopogtasson!

Comments

Limara said…
Nagyon jól néz ki!:)
Agni said…
Köszi, finom is lett:)
Farci said…
Vadkonkoly készíttte el délelőtt :)
Köszi :)
http://farcialkot.blogspot.com/2011/03/ronda-de-finom-ir-szodas-kenyer.html
lzcsilla said…
Kedves Agni!Nagyon teszik a 'konyhad',GRATULALOK a pontos,reszletes leirasokhoz!Ez a kenyer nagyon megtetszett,meg szeretnem sutni,ket kerdesem lenne:ha jol ertem nem kell sokat gyurni,csak osszadolgozni,tevedek?Ebbol az adagbol egy kicsi kenyer lesz,ugy-e?Elore is koszi es sok tovabbi sikert kivanok!
Agni said…
Szervusz Csilla, nem kell sokat gyúrni csak annyit, hogy a hozzávalók összeálljanak! Igen egy kisebb kenyér lesz, de nagyon finom, egy nap alatt fel lehet falni:))

Popular posts from this blog

Bujurdi (Μπουγιουρντί)

Apu és a babgulyás A mai babgulyás mellé, amit mindig szigorúan görögösen készítek, ami elsősorban azt jelenti, húsmentesen, készítettem kiegészítésképpen egy bujurdit . A bujurdi többféle lehet, a legismertebb  a paprika és feta sütőben. Leírom azt a változatot, amit mi nagyon szeretünk és bármilyen hamar összecsapott ebéd méltó kiegészítése (már ha éppen akadnak otthon hozzávaló alapanyagok).

Fügelekvár (Μαρμελάδα σύκο)

No itt az első aktuális beírás. Az utóbbi időben gyűjtögető életmódot folytatok:) Begyűjtök és elteszek:) Sajnos fügefa nincs a kertben és az udvaron. Férjem-uram semmiképpen nem akart, mert hogy olyan erősek a gyökerei, hogy később csak gondot okoznának a kertben vagy akár a ház alapjainál. Ugyanilyen okból nincsen eperfánk. Mindkettő miatt mindig szomorú vagyok, mikor eszembe jut, mert ez a két legnagyobb természetes árnyékot nyújtó nemesített fa Görögországban és annyira szerettem volna velük beárnyékolni a kertet. De végülis ami fa-dolog, azt ráhagyom, így fügefa nincs. Van viszont a környéken dögivel, úton útfélen. Nem mindegyiken van jó vagy bő gyümölcstermés, de sokszor kisebb nyeszlett fákon meglepően sok és jó minőségű füge terem. 

Kecskesült

Görögország legtöbb vidékén ünnepi asztal része általában a kecskesült, időszaktól függetlenül. Lehet az karácsonyi vagy Húsvéti (főleg) asztal, vagy bármilyen öröm megünneplésére rendezett vendéglátás, a kecskesült mindig megállja a helyét az ünnepi asztalon, de a hétköznapokban is. Nem csoda, hisz rengeteg a kecske a sziklás, kopár hegyeken, főleg a szigeteken. Ezek a kecskék, melyek szabadon vannak tenyésztve, valami elképesztő tehetséggel másznak fel a  legmagasabb hegyek, legmeredekebb sziklafaira is. Húsuk talán a legegészségesebb, hisz növényekkel táplálkoznak, különlegesen szereik az olívafa leveleit. Már leírtam a kecskesült készítését ( kecskesült 1 , kecskesült 2 , kecskesült 3 ) így most csak a képeket mutatom meg. Én nagyon szeretem, ünnepekkor előszeretettel készítem, nagyon "hálás" étel, nem lehet csalódni benne, ráadásul  csak bedobom a sütőbe és ottfelejtem..