Skip to main content

Taszula tepsis tésztája

Igen gyorsan összeállítható, könnyen elkészíthető finom étel.
Anyósom, Tasoula, csak "tempeliko fai"-nak hívta, melyet szabadon fordítva, lusták ételének mondhatnánk.

Hozzávalók:

0,5 kg kis cső száraztészta
15-20 dkg lángolt parasztkolbász
15-20 dkg trappista sajt
30 dkg párizsi
10 dkg margarin (darabokra vágva)
1,2 l tej
pici só, bors


A kolbászt, párizsit és a sajtot nagy lyukú reszelőn lereszeljük.
Minden hozzávalót egy magas falú tepsibe teszünk, és összekeverünk.
A tej jó egyujjnyira fedje el a szárazanyagokat.
Alufóliával lefedjük a tepsit és lassú tűzön 30-40 percig sütjük.
(Közben egyszer kivesszük és összekeverjük, hogy egyenletes legyen a hozzávalók eloszlása.)
A sütési idő végén levesszük a fóliát és 10 percig még visszatesszük, hogy szép aranyszínű legyen a teteje.

Ha picit hűl, jobban vágható.
Nyáron salátákkal, télen savanyúsággal tálaljuk.

Tippek:
Maradék felvágott, sajt is felhasználható.
A párizsit lehet krinolinnal, virslivel, olasz felvágottal ízlés szerint helyettesíteni.
Só nem sok kell, mert a hozzávalók is kissé sósak már.
A bors mennyisége ízlés szerint változtatható, valójában keveset kíván meg az étel jellege.
A tepsis tészta hidegen igen szép kockákra vágható. Mikrohullámú sütőben jól melegíthető. Tegyünk rá pár csepp tejet, hogy ne száradjon ki.
Akár 2-3 napig is finom.

forrás: Jakab Krisztina

Comments

Popular posts from this blog

Bujurdi (Μπουγιουρντί)

Apu és a babgulyás A mai babgulyás mellé, amit mindig szigorúan görögösen készítek, ami elsősorban azt jelenti, húsmentesen, készítettem kiegészítésképpen egy bujurdit . A bujurdi többféle lehet, a legismertebb  a paprika és feta sütőben. Leírom azt a változatot, amit mi nagyon szeretünk és bármilyen hamar összecsapott ebéd méltó kiegészítése (már ha éppen akadnak otthon hozzávaló alapanyagok).

Fügelekvár (Μαρμελάδα σύκο)

No itt az első aktuális beírás. Az utóbbi időben gyűjtögető életmódot folytatok:) Begyűjtök és elteszek:) Sajnos fügefa nincs a kertben és az udvaron. Férjem-uram semmiképpen nem akart, mert hogy olyan erősek a gyökerei, hogy később csak gondot okoznának a kertben vagy akár a ház alapjainál. Ugyanilyen okból nincsen eperfánk. Mindkettő miatt mindig szomorú vagyok, mikor eszembe jut, mert ez a két legnagyobb természetes árnyékot nyújtó nemesített fa Görögországban és annyira szerettem volna velük beárnyékolni a kertet. De végülis ami fa-dolog, azt ráhagyom, így fügefa nincs. Van viszont a környéken dögivel, úton útfélen. Nem mindegyiken van jó vagy bő gyümölcstermés, de sokszor kisebb nyeszlett fákon meglepően sok és jó minőségű füge terem. 

Kecskesült

Görögország legtöbb vidékén ünnepi asztal része általában a kecskesült, időszaktól függetlenül. Lehet az karácsonyi vagy Húsvéti (főleg) asztal, vagy bármilyen öröm megünneplésére rendezett vendéglátás, a kecskesült mindig megállja a helyét az ünnepi asztalon, de a hétköznapokban is. Nem csoda, hisz rengeteg a kecske a sziklás, kopár hegyeken, főleg a szigeteken. Ezek a kecskék, melyek szabadon vannak tenyésztve, valami elképesztő tehetséggel másznak fel a  legmagasabb hegyek, legmeredekebb sziklafaira is. Húsuk talán a legegészségesebb, hisz növényekkel táplálkoznak, különlegesen szereik az olívafa leveleit. Már leírtam a kecskesült készítését ( kecskesült 1 , kecskesült 2 , kecskesült 3 ) így most csak a képeket mutatom meg. Én nagyon szeretem, ünnepekkor előszeretettel készítem, nagyon "hálás" étel, nem lehet csalódni benne, ráadásul  csak bedobom a sütőbe és ottfelejtem..