Az omlós tésztát "tárta" néven ismerik a görögök. Ezeknél a tésztáknál a lisztet általában nagyobb mennyiségű vajjal dolgozzuk össze. A lisztet mindig jó átszitálni előbb, jobban viselkedik sütés közben. Az elkészítésnél nagyon kell ügyelni arra hogy a vaj ne olvadjon el a kéz melegétől, mert akkor "elég" a tészta, elveszti a rugalmasságát, formálás közben morzsálódik, szakad. Ezért az omlós tésztát először deszkán késsel kell összedolgozni, a kézzel való összedolgozás a lehető legkevesebb ideig kell tartson. Gyúrni nem szabad, csak finom, gyors mozdulattal összehabarni. Ha a tészta összeállt legalább 15 percig pihentessük hideg helyen mielőtt felhasználnánk.
Hozzávalók egy alapadaghoz:
2 csésze liszt
120 gr friss, kemény, hideg vaj kockákra vágva
2 kanál cukor
2 tojássárga vagy 1 tojás
csipet só
hideg víz, tej vagy tejföl amennyit felvesz a tészta de nem több mint 5 kanál
citrom vagy narancsreszelék
Comments