Skip to main content

IMÁM BÁJLDI keskeny, hosszú padlizsánból (Ιμάμ μπαϊλντι)

Hozzávalók:
1 1/2 kg padlizsán
3-4 db apróra vágott hagyma
1,5 kg túlérett paradicsom
5 cikk fokhagyma
apróra vágott petrezselyemzöld
olívaolaj
só, bors, kevés vadmenta, kevés bazsalikom


Elkészítés:

1. Megmossuk a padlizsánokat, leszedjük a szárukat, sipkájukat, hosszában körülbelül 3 helyen jó mélyen bevágunk ahogy az első képen látszik.


2. Kisütjük őket forró olajban. Egymás mellé helyezzük a padlizsánokat egy tepsibe, valamelyik vágott felükkel felfele, de nem túl szorosan hogy megtöltve is kényelmesen elférjenek egymás mellett. Az olajat nem kell külön lecsurgatni róluk hisz ez adja meg a tepsi aljában lévő zsiradékot.

3. A paradicsomokat mosás, tisztítás után felturmixoljuk. Egy lábosban megfuttatjuk olajon az apróra vágott hagymát, hozzátesszük a végén a fokhagymát, a turmixolt paradicsomokat, a petrezselyemzöldet, vadmentát, sót, és borsot. Körülbelül 20 percig főzzük, amíg jól besűrűsödik, annyira hogy már nem folyós.


4. Megtöltjük a padlizsánokat a jól besűrűsödött mártással, ahogyan a 2. képen látszik, és közepes sütőben körülbelül 45 percig sütjük. Lehet kockára vágott krumplit is tenni közéjük, csak ekkor a krumplit kisebb kockákra vágjuk ahogyan az a képeken látszik, másképpen amíg a padlizsánok megpirulnak a krumpli nem sül át. Ilyenkor kell egy kis víz is (egy ujjnyi) a tepsibe, aminek a gőzében a krumplik megfőnek. Langyosan vagy szobahőmérsékleten tálaljuk. Kimondottan nyári étel.

Comments

Popular posts from this blog

Fügelekvár (Μαρμελάδα σύκο)

No itt az első aktuális beírás. Az utóbbi időben gyűjtögető életmódot folytatok:) Begyűjtök és elteszek:) Sajnos fügefa nincs a kertben és az udvaron. Férjem-uram semmiképpen nem akart, mert hogy olyan erősek a gyökerei, hogy később csak gondot okoznának a kertben vagy akár a ház alapjainál. Ugyanilyen okból nincsen eperfánk. Mindkettő miatt mindig szomorú vagyok, mikor eszembe jut, mert ez a két legnagyobb természetes árnyékot nyújtó nemesített fa Görögországban és annyira szerettem volna velük beárnyékolni a kertet. De végülis ami fa-dolog, azt ráhagyom, így fügefa nincs. Van viszont a környéken dögivel, úton útfélen. Nem mindegyiken van jó vagy bő gyümölcstermés, de sokszor kisebb nyeszlett fákon meglepően sok és jó minőségű füge terem. 

Bujurdi (Μπουγιουρντί)

Apu és a babgulyás A mai babgulyás mellé, amit mindig szigorúan görögösen készítek, ami elsősorban azt jelenti, húsmentesen, készítettem kiegészítésképpen egy bujurdit . A bujurdi többféle lehet, a legismertebb  a paprika és feta sütőben. Leírom azt a változatot, amit mi nagyon szeretünk és bármilyen hamar összecsapott ebéd méltó kiegészítése (már ha éppen akadnak otthon hozzávaló alapanyagok).

Kecskesült

Görögország legtöbb vidékén ünnepi asztal része általában a kecskesült, időszaktól függetlenül. Lehet az karácsonyi vagy Húsvéti (főleg) asztal, vagy bármilyen öröm megünneplésére rendezett vendéglátás, a kecskesült mindig megállja a helyét az ünnepi asztalon, de a hétköznapokban is. Nem csoda, hisz rengeteg a kecske a sziklás, kopár hegyeken, főleg a szigeteken. Ezek a kecskék, melyek szabadon vannak tenyésztve, valami elképesztő tehetséggel másznak fel a  legmagasabb hegyek, legmeredekebb sziklafaira is. Húsuk talán a legegészségesebb, hisz növényekkel táplálkoznak, különlegesen szereik az olívafa leveleit. Már leírtam a kecskesült készítését ( kecskesült 1 , kecskesült 2 , kecskesült 3 ) így most csak a képeket mutatom meg. Én nagyon szeretem, ünnepekkor előszeretettel készítem, nagyon "hálás" étel, nem lehet csalódni benne, ráadásul  csak bedobom a sütőbe és ottfelejtem..