Skip to main content

IMÁM BÁJLDI keskeny, hosszú padlizsánból (Ιμάμ μπαϊλντι)

Hozzávalók:
1 1/2 kg padlizsán
3-4 db apróra vágott hagyma
1,5 kg túlérett paradicsom
5 cikk fokhagyma
apróra vágott petrezselyemzöld
olívaolaj
só, bors, kevés vadmenta, kevés bazsalikom


Elkészítés:

1. Megmossuk a padlizsánokat, leszedjük a szárukat, sipkájukat, hosszában körülbelül 3 helyen jó mélyen bevágunk ahogy az első képen látszik.


2. Kisütjük őket forró olajban. Egymás mellé helyezzük a padlizsánokat egy tepsibe, valamelyik vágott felükkel felfele, de nem túl szorosan hogy megtöltve is kényelmesen elférjenek egymás mellett. Az olajat nem kell külön lecsurgatni róluk hisz ez adja meg a tepsi aljában lévő zsiradékot.

3. A paradicsomokat mosás, tisztítás után felturmixoljuk. Egy lábosban megfuttatjuk olajon az apróra vágott hagymát, hozzátesszük a végén a fokhagymát, a turmixolt paradicsomokat, a petrezselyemzöldet, vadmentát, sót, és borsot. Körülbelül 20 percig főzzük, amíg jól besűrűsödik, annyira hogy már nem folyós.


4. Megtöltjük a padlizsánokat a jól besűrűsödött mártással, ahogyan a 2. képen látszik, és közepes sütőben körülbelül 45 percig sütjük. Lehet kockára vágott krumplit is tenni közéjük, csak ekkor a krumplit kisebb kockákra vágjuk ahogyan az a képeken látszik, másképpen amíg a padlizsánok megpirulnak a krumpli nem sül át. Ilyenkor kell egy kis víz is (egy ujjnyi) a tepsibe, aminek a gőzében a krumplik megfőnek. Langyosan vagy szobahőmérsékleten tálaljuk. Kimondottan nyári étel.

Comments

Popular posts from this blog

Bujurdi (Μπουγιουρντί)

Apu és a babgulyás A mai babgulyás mellé, amit mindig szigorúan görögösen készítek, ami elsősorban azt jelenti, húsmentesen, készítettem kiegészítésképpen egy bujurdit . A bujurdi többféle lehet, a legismertebb  a paprika és feta sütőben. Leírom azt a változatot, amit mi nagyon szeretünk és bármilyen hamar összecsapott ebéd méltó kiegészítése (már ha éppen akadnak otthon hozzávaló alapanyagok).

Fügelekvár (Μαρμελάδα σύκο)

No itt az első aktuális beírás. Az utóbbi időben gyűjtögető életmódot folytatok:) Begyűjtök és elteszek:) Sajnos fügefa nincs a kertben és az udvaron. Férjem-uram semmiképpen nem akart, mert hogy olyan erősek a gyökerei, hogy később csak gondot okoznának a kertben vagy akár a ház alapjainál. Ugyanilyen okból nincsen eperfánk. Mindkettő miatt mindig szomorú vagyok, mikor eszembe jut, mert ez a két legnagyobb természetes árnyékot nyújtó nemesített fa Görögországban és annyira szerettem volna velük beárnyékolni a kertet. De végülis ami fa-dolog, azt ráhagyom, így fügefa nincs. Van viszont a környéken dögivel, úton útfélen. Nem mindegyiken van jó vagy bő gyümölcstermés, de sokszor kisebb nyeszlett fákon meglepően sok és jó minőségű füge terem. 

Kecskesült

Görögország legtöbb vidékén ünnepi asztal része általában a kecskesült, időszaktól függetlenül. Lehet az karácsonyi vagy Húsvéti (főleg) asztal, vagy bármilyen öröm megünneplésére rendezett vendéglátás, a kecskesült mindig megállja a helyét az ünnepi asztalon, de a hétköznapokban is. Nem csoda, hisz rengeteg a kecske a sziklás, kopár hegyeken, főleg a szigeteken. Ezek a kecskék, melyek szabadon vannak tenyésztve, valami elképesztő tehetséggel másznak fel a  legmagasabb hegyek, legmeredekebb sziklafaira is. Húsuk talán a legegészségesebb, hisz növényekkel táplálkoznak, különlegesen szereik az olívafa leveleit. Már leírtam a kecskesült készítését ( kecskesült 1 , kecskesült 2 , kecskesült 3 ) így most csak a képeket mutatom meg. Én nagyon szeretem, ünnepekkor előszeretettel készítem, nagyon "hálás" étel, nem lehet csalódni benne, ráadásul  csak bedobom a sütőbe és ottfelejtem..