Skip to main content

Zöldséges makaróni a sütőben (Μακαρόνια στο φούρνο)

Hozzávalók:
1/2 kg spagetti
2 cukkini
3 paradicsom
2 hagyma
5 leveseskanál vaj vagy margarin a besamelnek
2 leveseskanál vaj vagy margarin a zöldség pirításához
5 leveseskanál liszt
1,5 l tej
1 leveseskanál Colman por-mustár (elhagyható)
20 dkg reszelt sajt
2 felvert tojás
kapribogyó (elhagyható)
egy kevés morzsa


Elkészítés:
1. Elkészítjük a besamelt a fent megadott alapanyagokból az itt leírt módon.

2. A hagymát és a cukkinit megreszeljük, megsózzuk, kicsöpögtetjük, kinyomkodjuk és megpirítjuk őket az erre való vajon.

3. A spagettit két perccel kevesebbet főzzük az előírtnál.

4. Összekeverjük a makarónit a besamel 4/5-vel. Egy közepes tepsit (pizzaformát) kikenünk vajjal, megszórjuk a morzsával és beletesszük a besameles makarónit. Erre rátesszük a megmaradt besamelt. A karikára vágott paradicsomokból kivesszük a magot, ráfektetjük őket a besamelre, kicsit belenyomva őket a mártásba. Megszórjuk kapribogyóval és 180-200 fokos sütőben megsütjük kb. 35 percig.

Comments

Popular posts from this blog

Fügelekvár (Μαρμελάδα σύκο)

No itt az első aktuális beírás. Az utóbbi időben gyűjtögető életmódot folytatok:) Begyűjtök és elteszek:) Sajnos fügefa nincs a kertben és az udvaron. Férjem-uram semmiképpen nem akart, mert hogy olyan erősek a gyökerei, hogy később csak gondot okoznának a kertben vagy akár a ház alapjainál. Ugyanilyen okból nincsen eperfánk. Mindkettő miatt mindig szomorú vagyok, mikor eszembe jut, mert ez a két legnagyobb természetes árnyékot nyújtó nemesített fa Görögországban és annyira szerettem volna velük beárnyékolni a kertet. De végülis ami fa-dolog, azt ráhagyom, így fügefa nincs. Van viszont a környéken dögivel, úton útfélen. Nem mindegyiken van jó vagy bő gyümölcstermés, de sokszor kisebb nyeszlett fákon meglepően sok és jó minőségű füge terem. 

Bujurdi (Μπουγιουρντί)

Apu és a babgulyás A mai babgulyás mellé, amit mindig szigorúan görögösen készítek, ami elsősorban azt jelenti, húsmentesen, készítettem kiegészítésképpen egy bujurdit . A bujurdi többféle lehet, a legismertebb  a paprika és feta sütőben. Leírom azt a változatot, amit mi nagyon szeretünk és bármilyen hamar összecsapott ebéd méltó kiegészítése (már ha éppen akadnak otthon hozzávaló alapanyagok).

Kecskesült

Görögország legtöbb vidékén ünnepi asztal része általában a kecskesült, időszaktól függetlenül. Lehet az karácsonyi vagy Húsvéti (főleg) asztal, vagy bármilyen öröm megünneplésére rendezett vendéglátás, a kecskesült mindig megállja a helyét az ünnepi asztalon, de a hétköznapokban is. Nem csoda, hisz rengeteg a kecske a sziklás, kopár hegyeken, főleg a szigeteken. Ezek a kecskék, melyek szabadon vannak tenyésztve, valami elképesztő tehetséggel másznak fel a  legmagasabb hegyek, legmeredekebb sziklafaira is. Húsuk talán a legegészségesebb, hisz növényekkel táplálkoznak, különlegesen szereik az olívafa leveleit. Már leírtam a kecskesült készítését ( kecskesült 1 , kecskesült 2 , kecskesült 3 ) így most csak a képeket mutatom meg. Én nagyon szeretem, ünnepekkor előszeretettel készítem, nagyon "hálás" étel, nem lehet csalódni benne, ráadásul  csak bedobom a sütőbe és ottfelejtem..