Skip to main content

Görög babgúlyás (Φασολάδα)

Hozzávalók:
1 szárazbab
300 gr apróra vágott sárgarépa, hagyma, zellergumó
3-4 turmixolt paradicsom vagy paradicsomkonzerv
2 cikk fokhagyma
kevés kakukkfű
200 gr baconszalonna vagy/és falusi kolbász
só, bors

Elkészítés:

1. A babot előtte való estén beáztatjuk.

2. A következő napon hideg vízben feltesszük főni. Ha könnyebb, diétásabb ételre vágyunk miután felfőtt az első levét leöntjük, ha nem akkor felfövés után hozzáadjuk a zöldségeket, fokhagymát, kakukkfüvet, paradicsomlevet, sót, borsot és körülbelül fél órát főzzük

3. Olajban kisütjük a bacont és a kolbászt majd miután megpuhult a bab, hozzáadjuk, az olajjal együtt. Még kicsit összelottyantjuk és már tálalható is. Ha még hígítani akarnánk a levest, kevés forró vizet adhatunk hozzá. Ha túl híg lenne akkor egy kis lisztet elhabarunk a levével és hozzáadjuk, összefőzzük.

Tálalás:
A mindennapi gyakorlatban általában szalonna, kolbász nélkül készül és tálaláskor kísérője az elmaradhatatlan feta sajt és sózott, füstölt hal, főleg a hering.

Comments

Popular posts from this blog

Fügelekvár (Μαρμελάδα σύκο)

No itt az első aktuális beírás. Az utóbbi időben gyűjtögető életmódot folytatok:) Begyűjtök és elteszek:) Sajnos fügefa nincs a kertben és az udvaron. Férjem-uram semmiképpen nem akart, mert hogy olyan erősek a gyökerei, hogy később csak gondot okoznának a kertben vagy akár a ház alapjainál. Ugyanilyen okból nincsen eperfánk. Mindkettő miatt mindig szomorú vagyok, mikor eszembe jut, mert ez a két legnagyobb természetes árnyékot nyújtó nemesített fa Görögországban és annyira szerettem volna velük beárnyékolni a kertet. De végülis ami fa-dolog, azt ráhagyom, így fügefa nincs. Van viszont a környéken dögivel, úton útfélen. Nem mindegyiken van jó vagy bő gyümölcstermés, de sokszor kisebb nyeszlett fákon meglepően sok és jó minőségű füge terem. 

Bujurdi (Μπουγιουρντί)

Apu és a babgulyás A mai babgulyás mellé, amit mindig szigorúan görögösen készítek, ami elsősorban azt jelenti, húsmentesen, készítettem kiegészítésképpen egy bujurdit . A bujurdi többféle lehet, a legismertebb  a paprika és feta sütőben. Leírom azt a változatot, amit mi nagyon szeretünk és bármilyen hamar összecsapott ebéd méltó kiegészítése (már ha éppen akadnak otthon hozzávaló alapanyagok).

Kecskesült

Görögország legtöbb vidékén ünnepi asztal része általában a kecskesült, időszaktól függetlenül. Lehet az karácsonyi vagy Húsvéti (főleg) asztal, vagy bármilyen öröm megünneplésére rendezett vendéglátás, a kecskesült mindig megállja a helyét az ünnepi asztalon, de a hétköznapokban is. Nem csoda, hisz rengeteg a kecske a sziklás, kopár hegyeken, főleg a szigeteken. Ezek a kecskék, melyek szabadon vannak tenyésztve, valami elképesztő tehetséggel másznak fel a  legmagasabb hegyek, legmeredekebb sziklafaira is. Húsuk talán a legegészségesebb, hisz növényekkel táplálkoznak, különlegesen szereik az olívafa leveleit. Már leírtam a kecskesült készítését ( kecskesült 1 , kecskesült 2 , kecskesült 3 ) így most csak a képeket mutatom meg. Én nagyon szeretem, ünnepekkor előszeretettel készítem, nagyon "hálás" étel, nem lehet csalódni benne, ráadásul  csak bedobom a sütőbe és ottfelejtem..