Skip to main content

Falusi makarónipita (Μακαρονόπιτα)

Hozzávalók:
4 "falusi" réteslap
1 csomag (1/2 kg) 5-s számú makaróni (közepes vastagság)
6 tojás
400 gr feta sajt
só, bors

Elkészítés:
1. A makarónit sós vízben "al dente", még ropogósra főzzük.

2. Felverjük a tojást és egy tálban összekeverjük a főtt makarónival, morzsolt fetával. Bekapcsoljuk a sütőt.

3. Egy tepsit kiolajozunk, majd leterítjük az első réteslapot, ezt is megolajozzuk, erre jön a második réteslap. A makarónismasszát erre egyenletesen rásimítjuk, majd beterítjük a másik két réteslappal, gondosan ügyelve arra hogy a lapokat egymás között megolajozzuk. A szeleteknek megfelelő darabokat bekarcoljuk a felső lap tetején, olajozzuk, megspriccoljuk vízzel és kb. 45 percig sütjük előmelegített közepes sütőben, az alsó rácson hogy az alsó lapok is megsüljenek. Amikor szép piros a teteje, kivesszük a sütőből és a konyhában hagyjuk kihülni. Ha a sütőben hűtjük ki félig nyitott ajtónál akkor nem lesz ropogós a teteje.

Comments

Popular posts from this blog

Fügelekvár (Μαρμελάδα σύκο)

No itt az első aktuális beírás. Az utóbbi időben gyűjtögető életmódot folytatok:) Begyűjtök és elteszek:) Sajnos fügefa nincs a kertben és az udvaron. Férjem-uram semmiképpen nem akart, mert hogy olyan erősek a gyökerei, hogy később csak gondot okoznának a kertben vagy akár a ház alapjainál. Ugyanilyen okból nincsen eperfánk. Mindkettő miatt mindig szomorú vagyok, mikor eszembe jut, mert ez a két legnagyobb természetes árnyékot nyújtó nemesített fa Görögországban és annyira szerettem volna velük beárnyékolni a kertet. De végülis ami fa-dolog, azt ráhagyom, így fügefa nincs. Van viszont a környéken dögivel, úton útfélen. Nem mindegyiken van jó vagy bő gyümölcstermés, de sokszor kisebb nyeszlett fákon meglepően sok és jó minőségű füge terem. 

Bujurdi (Μπουγιουρντί)

Apu és a babgulyás A mai babgulyás mellé, amit mindig szigorúan görögösen készítek, ami elsősorban azt jelenti, húsmentesen, készítettem kiegészítésképpen egy bujurdit . A bujurdi többféle lehet, a legismertebb  a paprika és feta sütőben. Leírom azt a változatot, amit mi nagyon szeretünk és bármilyen hamar összecsapott ebéd méltó kiegészítése (már ha éppen akadnak otthon hozzávaló alapanyagok).

Kecskesült

Görögország legtöbb vidékén ünnepi asztal része általában a kecskesült, időszaktól függetlenül. Lehet az karácsonyi vagy Húsvéti (főleg) asztal, vagy bármilyen öröm megünneplésére rendezett vendéglátás, a kecskesült mindig megállja a helyét az ünnepi asztalon, de a hétköznapokban is. Nem csoda, hisz rengeteg a kecske a sziklás, kopár hegyeken, főleg a szigeteken. Ezek a kecskék, melyek szabadon vannak tenyésztve, valami elképesztő tehetséggel másznak fel a  legmagasabb hegyek, legmeredekebb sziklafaira is. Húsuk talán a legegészségesebb, hisz növényekkel táplálkoznak, különlegesen szereik az olívafa leveleit. Már leírtam a kecskesült készítését ( kecskesült 1 , kecskesült 2 , kecskesült 3 ) így most csak a képeket mutatom meg. Én nagyon szeretem, ünnepekkor előszeretettel készítem, nagyon "hálás" étel, nem lehet csalódni benne, ráadásul  csak bedobom a sütőbe és ottfelejtem..