Skip to main content

Ecetes polip (Χταπόδι ξιδάτο)

Hozzávalók:
1 polip egészben
(körülbelül 2 kilós)
fél csésze jó minőségű ecet
4-5 fekete borsszem
só, olívaolaj
1-2 csipet oregano

Elkészítés:

1. Ha fagyasztott a polip akkor éjszakára kivesszük a fagyasztóból és hagyjuk a konyhapulton kiengedni. Jól megmossuk, megfordítjuk (olyan mint egy zacskó) majd a testéből kivesszük a beleket, a szemeket és a szájából a fogakat. Odatesszük főni bő vízben.

2. Miután pár percig forrt, kivesszük, leszűrjük, lemossuk majd újabb bő forrásban lévő vízbe megint feltesszük főni, hozzátesszük a borsot, kevés sót és az ecetet. Lassú tűzön addig főzzük amíg megpuhul.

3. Mikor már puha, kivesszük, leszűrjük róla a vizet és ujjnyi darabokra vágjuk. Ekkor aki nem szereti a tapadó felületekkel ellátott bőrét, simán lehúzhatja róla és marad a fehér, csirkehúshoz hasonló húsa.

4. A darabokra vágott puha húst egy tálba tesszük majd leöntjük olívaolaj-oregano-ecet keverékével hogy a húst ellepje. Ebben a páclében legalább egy napot hagyjuk (hűtőben) majd másnap tálaljuk. A páclében a hozzávalókat ízlés szerinti mennyiségben kell fölhasználni, de ez az étel jó savanykásan fogyasztandó, előételként.

Megjegyzés:
Minél frissebb a polip annál keményebb a húsa. Ezért ha nem fagyasztottból készítjük akkor több idő kell a főzéshez.

Comments

Popular posts from this blog

Bujurdi (Μπουγιουρντί)

Apu és a babgulyás A mai babgulyás mellé, amit mindig szigorúan görögösen készítek, ami elsősorban azt jelenti, húsmentesen, készítettem kiegészítésképpen egy bujurdit . A bujurdi többféle lehet, a legismertebb  a paprika és feta sütőben. Leírom azt a változatot, amit mi nagyon szeretünk és bármilyen hamar összecsapott ebéd méltó kiegészítése (már ha éppen akadnak otthon hozzávaló alapanyagok).

Fügelekvár (Μαρμελάδα σύκο)

No itt az első aktuális beírás. Az utóbbi időben gyűjtögető életmódot folytatok:) Begyűjtök és elteszek:) Sajnos fügefa nincs a kertben és az udvaron. Férjem-uram semmiképpen nem akart, mert hogy olyan erősek a gyökerei, hogy később csak gondot okoznának a kertben vagy akár a ház alapjainál. Ugyanilyen okból nincsen eperfánk. Mindkettő miatt mindig szomorú vagyok, mikor eszembe jut, mert ez a két legnagyobb természetes árnyékot nyújtó nemesített fa Görögországban és annyira szerettem volna velük beárnyékolni a kertet. De végülis ami fa-dolog, azt ráhagyom, így fügefa nincs. Van viszont a környéken dögivel, úton útfélen. Nem mindegyiken van jó vagy bő gyümölcstermés, de sokszor kisebb nyeszlett fákon meglepően sok és jó minőségű füge terem. 

Kecskesült

Görögország legtöbb vidékén ünnepi asztal része általában a kecskesült, időszaktól függetlenül. Lehet az karácsonyi vagy Húsvéti (főleg) asztal, vagy bármilyen öröm megünneplésére rendezett vendéglátás, a kecskesült mindig megállja a helyét az ünnepi asztalon, de a hétköznapokban is. Nem csoda, hisz rengeteg a kecske a sziklás, kopár hegyeken, főleg a szigeteken. Ezek a kecskék, melyek szabadon vannak tenyésztve, valami elképesztő tehetséggel másznak fel a  legmagasabb hegyek, legmeredekebb sziklafaira is. Húsuk talán a legegészségesebb, hisz növényekkel táplálkoznak, különlegesen szereik az olívafa leveleit. Már leírtam a kecskesült készítését ( kecskesült 1 , kecskesült 2 , kecskesült 3 ) így most csak a képeket mutatom meg. Én nagyon szeretem, ünnepekkor előszeretettel készítem, nagyon "hálás" étel, nem lehet csalódni benne, ráadásul  csak bedobom a sütőbe és ottfelejtem..