Skip to main content

Besamel krém

Hozzávalók:
1 csésze liszt vagy corn-flour
4 csésze tej
4-5 kanál vaj vagy 1 csésze olívazsír
2 tojás
1 csésze reszelt sajt (parmezán tipusú)
só, bors, reszelt szerecsendió

Elkészítés:
Fehér rántást készítünk, a felhevített zsiradékba tesszük a lisztet és egészen világosra pirítjuk kavarás melett (pár perc). Hozzáöntjük sűrű kavarás melett a forró tejet lassacskán, sózzuk, borsozzuk, szercsendiózzuk. Körülbelül 10 percig főzzük nagyon lassú tüzön és sűrű kavarás melett. Ha nem kavarjuk odasül. A főzési időnek értelemszerűen annyit kell tartania amennyi ahhoz kell hogy a krém besűrűsödjön. Lehúzzuk a tűzről, megvárjuk míg langyos lesz majd hozzáadjuk a két tojást, jól belekeverjük. Végül hozzáadjuk a reszelt sajtot is. Ha esetleg túl sűrűre sikerül, tejjel lehet hígitani. Ha túl híg addig kell főzni míg besürűsödik.
Megj.:
Ha véletlenül becsomósodna a besamel, a mixerben pár perc alatt újra "ki lehet simítani".

Comments

Popular posts from this blog

Fügelekvár (Μαρμελάδα σύκο)

No itt az első aktuális beírás. Az utóbbi időben gyűjtögető életmódot folytatok:) Begyűjtök és elteszek:) Sajnos fügefa nincs a kertben és az udvaron. Férjem-uram semmiképpen nem akart, mert hogy olyan erősek a gyökerei, hogy később csak gondot okoznának a kertben vagy akár a ház alapjainál. Ugyanilyen okból nincsen eperfánk. Mindkettő miatt mindig szomorú vagyok, mikor eszembe jut, mert ez a két legnagyobb természetes árnyékot nyújtó nemesített fa Görögországban és annyira szerettem volna velük beárnyékolni a kertet. De végülis ami fa-dolog, azt ráhagyom, így fügefa nincs. Van viszont a környéken dögivel, úton útfélen. Nem mindegyiken van jó vagy bő gyümölcstermés, de sokszor kisebb nyeszlett fákon meglepően sok és jó minőségű füge terem. 

Bujurdi (Μπουγιουρντί)

Apu és a babgulyás A mai babgulyás mellé, amit mindig szigorúan görögösen készítek, ami elsősorban azt jelenti, húsmentesen, készítettem kiegészítésképpen egy bujurdit . A bujurdi többféle lehet, a legismertebb  a paprika és feta sütőben. Leírom azt a változatot, amit mi nagyon szeretünk és bármilyen hamar összecsapott ebéd méltó kiegészítése (már ha éppen akadnak otthon hozzávaló alapanyagok).

Kecskesült

Görögország legtöbb vidékén ünnepi asztal része általában a kecskesült, időszaktól függetlenül. Lehet az karácsonyi vagy Húsvéti (főleg) asztal, vagy bármilyen öröm megünneplésére rendezett vendéglátás, a kecskesült mindig megállja a helyét az ünnepi asztalon, de a hétköznapokban is. Nem csoda, hisz rengeteg a kecske a sziklás, kopár hegyeken, főleg a szigeteken. Ezek a kecskék, melyek szabadon vannak tenyésztve, valami elképesztő tehetséggel másznak fel a  legmagasabb hegyek, legmeredekebb sziklafaira is. Húsuk talán a legegészségesebb, hisz növényekkel táplálkoznak, különlegesen szereik az olívafa leveleit. Már leírtam a kecskesült készítését ( kecskesült 1 , kecskesült 2 , kecskesült 3 ) így most csak a képeket mutatom meg. Én nagyon szeretem, ünnepekkor előszeretettel készítem, nagyon "hálás" étel, nem lehet csalódni benne, ráadásul  csak bedobom a sütőbe és ottfelejtem..