Skip to main content

Búzadarás kevert (Ρεβανί)

(23 cm-s négyszögű tepsihez)


Hozzávalók:
4 tojás
1/3 csésze cukor
1/2 kiskanál vaníliapor
1 narancsreszelék
1 1/2 kanál UZO (görög ánizspálinka)
1/3 csésze narancslé
1/2 csésze búzadara
1/3 csésze tört mandulabél

Sziruphoz:
1 citrom
1 csésze cukor
1 csésze víz
1 kiskanál citromlé

Elkészítés:
1. Kivajazunk egy tepsit. A mixerben alaposan összekeverjük a tojássárgát, cukrot, vaníliát és narancsreszeléket.Lassacskán és folyamatosan keverve hozzátesszük az UZO-t.

2. Áttesszük a masszát egy nagyobb tálba, majd hozzáadjuk a narancslevet, búzadarát, mandulát és lassan kézzel összekeverjük. Letakarjuk és 30 percet pihentetjük.

3. Felverjük a tojásfehérjét és lassacskán, vigyázva a masszához keverjük kézzel.

4. Tepsibe öntjük az anyagot és középmeleg sütőben körülbelül 20 percet sütjük. Mikor kész, még melegen ráöntjük a szirupot, hagyjuk kihűlni, majd kockákra vágjuk.

Szirup:
Megmossuk a citromot, lehántjuk a héját és csíkokra vágjuk. Egy kisfazékba tesszük a cukrot, a citromlevet és a vizet, addig kavargatjuk a tűzön amíg a cukor elolvad anélkül hogy főne. Hozzáadjuk a csíkokra vágott citromhéjat és lassú tűzön hagyjuk rotyogni anélkül hogy lefednénk vagy kavarnánk, 5 percig. Hagyjuk hogy kicsit a hőfoka lemenjen, de még melegen öntjük a tésztára.

Comments

Anonymous said…
Szia!

Milyen hőfokon sütöd a Ravani-t?

Köszi,
Narven
Agni said…
Bocs, csak most vettem észre a beírást. Én általában 180 fokon szoktam sütni, elektromos sütőben, légkeverés nélkül.

Popular posts from this blog

Bujurdi (Μπουγιουρντί)

Apu és a babgulyás A mai babgulyás mellé, amit mindig szigorúan görögösen készítek, ami elsősorban azt jelenti, húsmentesen, készítettem kiegészítésképpen egy bujurdit . A bujurdi többféle lehet, a legismertebb  a paprika és feta sütőben. Leírom azt a változatot, amit mi nagyon szeretünk és bármilyen hamar összecsapott ebéd méltó kiegészítése (már ha éppen akadnak otthon hozzávaló alapanyagok).

Fügelekvár (Μαρμελάδα σύκο)

No itt az első aktuális beírás. Az utóbbi időben gyűjtögető életmódot folytatok:) Begyűjtök és elteszek:) Sajnos fügefa nincs a kertben és az udvaron. Férjem-uram semmiképpen nem akart, mert hogy olyan erősek a gyökerei, hogy később csak gondot okoznának a kertben vagy akár a ház alapjainál. Ugyanilyen okból nincsen eperfánk. Mindkettő miatt mindig szomorú vagyok, mikor eszembe jut, mert ez a két legnagyobb természetes árnyékot nyújtó nemesített fa Görögországban és annyira szerettem volna velük beárnyékolni a kertet. De végülis ami fa-dolog, azt ráhagyom, így fügefa nincs. Van viszont a környéken dögivel, úton útfélen. Nem mindegyiken van jó vagy bő gyümölcstermés, de sokszor kisebb nyeszlett fákon meglepően sok és jó minőségű füge terem. 

Kecskesült

Görögország legtöbb vidékén ünnepi asztal része általában a kecskesült, időszaktól függetlenül. Lehet az karácsonyi vagy Húsvéti (főleg) asztal, vagy bármilyen öröm megünneplésére rendezett vendéglátás, a kecskesült mindig megállja a helyét az ünnepi asztalon, de a hétköznapokban is. Nem csoda, hisz rengeteg a kecske a sziklás, kopár hegyeken, főleg a szigeteken. Ezek a kecskék, melyek szabadon vannak tenyésztve, valami elképesztő tehetséggel másznak fel a  legmagasabb hegyek, legmeredekebb sziklafaira is. Húsuk talán a legegészségesebb, hisz növényekkel táplálkoznak, különlegesen szereik az olívafa leveleit. Már leírtam a kecskesült készítését ( kecskesült 1 , kecskesült 2 , kecskesült 3 ) így most csak a képeket mutatom meg. Én nagyon szeretem, ünnepekkor előszeretettel készítem, nagyon "hálás" étel, nem lehet csalódni benne, ráadásul  csak bedobom a sütőbe és ottfelejtem..