Skip to main content

Meggyes sütemény (Πίτα με βύσινο)

Hozzávalók:

* 120 gr margarin
* 100 gr cukor
* 2 tojás
* 1 kiskanál sütőpor
* 80 gr finomra őrölt mandulabél
* 200 gr liszt
* 50 gr finom búzadara
* 1/2 kiskanál fahéj
* 600 gr meggykompót
* 1 kiskanál corn flour



Elkészítés:

1. A mixerben habosra keverjük a cukrot az olvasztott margarinnal, hozzáadjuk a tojásokat, jól összekeverjük. Ezután adagoljuk a többi hozzávalót: a mandulabelet, a búzadarát, a sütőporral és fahéjjal elkevert lisztet, és jól összekavarunk mindent, akár a kezünkkel is, hogy homogén massza legyen.

2. A kompótot leszűrjük. A levébe lassacskán belekeverjük a corn flourt, vigyázva hogy ne legyen csomós. Odatesszük főni, majd ahogy elkezd rotyogni rögtön be is sűrűsödik. Ekkor belezúdítjuk a meggyet, lehúzzuk a tűzről, jól összekeverjük. Picit hagyjuk kihűlni.

3. Egy őzgerincformát, vagy akár kerek közepes tortaformát kikenünk vajjal vagy margarinnal és a massza 2/3-t belelapítgatjuk a kezünkkel. A massza ragacsos, ezért vagy vizes vagy olajos kézzel dolgozzunk.

4. Erre ráöntjük a sűrű meggyes masszát, majd a tetejére a maradék 1/3 tésztát, morzsoljuk, mint ahogy a képen látható, vagy ellapogatjuk a kezünkben és lapszerűen betakarjuk vele a tölteléket. Előmelegített sütőben 200 fokon 35-40 perc alatt készre sül.

Comments

Popular posts from this blog

Bujurdi (Μπουγιουρντί)

Apu és a babgulyás A mai babgulyás mellé, amit mindig szigorúan görögösen készítek, ami elsősorban azt jelenti, húsmentesen, készítettem kiegészítésképpen egy bujurdit . A bujurdi többféle lehet, a legismertebb  a paprika és feta sütőben. Leírom azt a változatot, amit mi nagyon szeretünk és bármilyen hamar összecsapott ebéd méltó kiegészítése (már ha éppen akadnak otthon hozzávaló alapanyagok).

Fügelekvár (Μαρμελάδα σύκο)

No itt az első aktuális beírás. Az utóbbi időben gyűjtögető életmódot folytatok:) Begyűjtök és elteszek:) Sajnos fügefa nincs a kertben és az udvaron. Férjem-uram semmiképpen nem akart, mert hogy olyan erősek a gyökerei, hogy később csak gondot okoznának a kertben vagy akár a ház alapjainál. Ugyanilyen okból nincsen eperfánk. Mindkettő miatt mindig szomorú vagyok, mikor eszembe jut, mert ez a két legnagyobb természetes árnyékot nyújtó nemesített fa Görögországban és annyira szerettem volna velük beárnyékolni a kertet. De végülis ami fa-dolog, azt ráhagyom, így fügefa nincs. Van viszont a környéken dögivel, úton útfélen. Nem mindegyiken van jó vagy bő gyümölcstermés, de sokszor kisebb nyeszlett fákon meglepően sok és jó minőségű füge terem. 

Kecskesült

Görögország legtöbb vidékén ünnepi asztal része általában a kecskesült, időszaktól függetlenül. Lehet az karácsonyi vagy Húsvéti (főleg) asztal, vagy bármilyen öröm megünneplésére rendezett vendéglátás, a kecskesült mindig megállja a helyét az ünnepi asztalon, de a hétköznapokban is. Nem csoda, hisz rengeteg a kecske a sziklás, kopár hegyeken, főleg a szigeteken. Ezek a kecskék, melyek szabadon vannak tenyésztve, valami elképesztő tehetséggel másznak fel a  legmagasabb hegyek, legmeredekebb sziklafaira is. Húsuk talán a legegészségesebb, hisz növényekkel táplálkoznak, különlegesen szereik az olívafa leveleit. Már leírtam a kecskesült készítését ( kecskesült 1 , kecskesült 2 , kecskesült 3 ) így most csak a képeket mutatom meg. Én nagyon szeretem, ünnepekkor előszeretettel készítem, nagyon "hálás" étel, nem lehet csalódni benne, ráadásul  csak bedobom a sütőbe és ottfelejtem..