Skip to main content

Szirupos forgócskák (Φουρφουράκια)

Hozzávalók:

1/2 kg réteslap
1/3 csésze étolaj
kisütéshez való olaj

Sziruphoz:

1,5 pohár vizet összefőzünk 2,5 pohár cukorral, 1 leveseskanál citromlével és egy darabka vaníliarúddal. Pár percig főzzük, amíg összeáll majd hagyjuk kihűlni.

Elkészítés:

1. 5 réteslapot egymásra terítünk, egymás között jól megolajozva őket. 5 cm széles szalagokat vágunk belőle, amelyeket továbbra úgy vágunk meg, hogy 5x5 cm-s kockákat kapjunk. A kockák négy sarkát bevágjuk és behajtogatjuk őket úgy mint mikor a gyerekeinknek készítünk forgót. A közepét kicsit megnyomjuk hogy ne nyíljanak szét.

2. A forgócskákat olajban kisütjük és egy hosszúkás tálra pakoljuk.

3. A sziruppal nyakon öntjük őket.

Megj:
A forgócskákat meg lehet szórni pörkölt, apróra vágott dióval, mandulával vagy mogyoróval. Ugyanilyen édes falatkákat lehet előállítani ha 2 réteslapot felcsavarunk szorosan, majd apró falatkákat (tekercseket) vágunk, ezeket kisütjük olajban, majd a fent leírt módon sziruppal leöntjük.

Comments

Popular posts from this blog

Fügelekvár (Μαρμελάδα σύκο)

No itt az első aktuális beírás. Az utóbbi időben gyűjtögető életmódot folytatok:) Begyűjtök és elteszek:) Sajnos fügefa nincs a kertben és az udvaron. Férjem-uram semmiképpen nem akart, mert hogy olyan erősek a gyökerei, hogy később csak gondot okoznának a kertben vagy akár a ház alapjainál. Ugyanilyen okból nincsen eperfánk. Mindkettő miatt mindig szomorú vagyok, mikor eszembe jut, mert ez a két legnagyobb természetes árnyékot nyújtó nemesített fa Görögországban és annyira szerettem volna velük beárnyékolni a kertet. De végülis ami fa-dolog, azt ráhagyom, így fügefa nincs. Van viszont a környéken dögivel, úton útfélen. Nem mindegyiken van jó vagy bő gyümölcstermés, de sokszor kisebb nyeszlett fákon meglepően sok és jó minőségű füge terem. 

Bujurdi (Μπουγιουρντί)

Apu és a babgulyás A mai babgulyás mellé, amit mindig szigorúan görögösen készítek, ami elsősorban azt jelenti, húsmentesen, készítettem kiegészítésképpen egy bujurdit . A bujurdi többféle lehet, a legismertebb  a paprika és feta sütőben. Leírom azt a változatot, amit mi nagyon szeretünk és bármilyen hamar összecsapott ebéd méltó kiegészítése (már ha éppen akadnak otthon hozzávaló alapanyagok).

Kecskesült

Görögország legtöbb vidékén ünnepi asztal része általában a kecskesült, időszaktól függetlenül. Lehet az karácsonyi vagy Húsvéti (főleg) asztal, vagy bármilyen öröm megünneplésére rendezett vendéglátás, a kecskesült mindig megállja a helyét az ünnepi asztalon, de a hétköznapokban is. Nem csoda, hisz rengeteg a kecske a sziklás, kopár hegyeken, főleg a szigeteken. Ezek a kecskék, melyek szabadon vannak tenyésztve, valami elképesztő tehetséggel másznak fel a  legmagasabb hegyek, legmeredekebb sziklafaira is. Húsuk talán a legegészségesebb, hisz növényekkel táplálkoznak, különlegesen szereik az olívafa leveleit. Már leírtam a kecskesült készítését ( kecskesült 1 , kecskesült 2 , kecskesült 3 ) így most csak a képeket mutatom meg. Én nagyon szeretem, ünnepekkor előszeretettel készítem, nagyon "hálás" étel, nem lehet csalódni benne, ráadásul  csak bedobom a sütőbe és ottfelejtem..