Skip to main content

Krémes rétes (Γαλακτομπούρεκο)

A "galaktobureko" a szirupos sütemények kategóriájába tartozik, és mint olyan az egyik legkedveltebb. Nem nehéz az elkészítése és édesszájúaknak garantáltan kedvence.

Hozzávalók:
egy 25x40 cm-s tepsihez
12 vékony réteslap
olvasztott vaj a lapok kenéséhez

A krémhez:
2 l tej
1 csésze cukor
2 leveseskanál friss olvasztott vaj
1 csésze finom búzadara (gríz)
5-6 tojás
egy kis vaníliapor
1 leveseskanál citromhéjreszelék

A sziruphoz:
3 csésze cukor
2 csésze víz
1 citromnak a leve
1 fahéjrudacska


Elkészítés:

1. A tejet egy lábosban odatesszük főni.

2. A tojásokat jól felverjük, majd összekeverjük a vaníliával, a cukorral és a búzadarával. Ahogy felfő a tej, levesszük a tűzről és egy keveset a tojásos masszához öntünk folyton kavargatva azt. Mikor így jól felhígítottuk a masszát és a hőmérséklet-kiegyenlítés elvének eleget téve felforrósítottuk, az egészet beleöntjük - kevergetés közben - a tejbe, majd visszatesszük az alacsony hőfokú lapra hogy felfőzzük. Miután felfőtt a krém kavargatva besűrítjük, majd levesszük a tűzről, beletesszük a vajat, feloldjuk.

3. Megvajazzuk a tepsit és belehelyezzük az első 6 réteslapot, de úgy hogy egyenként mindegyiket megvajazzuk (megkenjük egy ecset segítségével az olvadt vajjal). A lapok széleit hagyjuk kilógni a tepsiből. Miután mind a 6 lap le van terítve, ráöntjük egyenletesen a krémet, majd a lapok széleit ráhajtogatjuk. Ezek után egyenként megvajazva rátesszük az egészre a következő 6 réteslapot. Ha a széleik kilógnak a végén begyúrjuk a tepsi oldalai mentén a sütemény mellé.

4. Az ilyenformán előkészített lepény tetején késsel bejelöljük a szeleteket, majd megfröcsköljük vízzel. Előmelegített közepes sütőben 180 fokon kell sütni körülbelül 50-60 percet, amíg a krém átsül és a felső réteslap jól megsül. A legjobb ha a sütő alsó rácsára tesszük hogy biztosan átsüljön az alsó lap is. Közben elkészítjük a szirupot.

5. A sziruphoz való alapanyagokat együtt főzzük körülbelül 5 percig. A citromlevet egy fél citrom héjával is lehet helyettesíteni, ez esetben miután a szirup készen van, a citromhéjat értelemszerűen kidobjuk.

6. Kivesszük a megsült lepényt a sütőből és merítőkanállal lassanként ráöntjük a langyos szirupot, úgy hogy minden részére jusson. Ne ijedjünk meg ha soknak tűnik, mire kihül a lepény jól beszívja az egészet. Kihűlésig nem szabad betakarni a lepényt mert megpuhulnak, eláznak a felső lapok amelyeknek ropogniuk kell.

Comments

Popular posts from this blog

Bujurdi (Μπουγιουρντί)

Apu és a babgulyás A mai babgulyás mellé, amit mindig szigorúan görögösen készítek, ami elsősorban azt jelenti, húsmentesen, készítettem kiegészítésképpen egy bujurdit . A bujurdi többféle lehet, a legismertebb  a paprika és feta sütőben. Leírom azt a változatot, amit mi nagyon szeretünk és bármilyen hamar összecsapott ebéd méltó kiegészítése (már ha éppen akadnak otthon hozzávaló alapanyagok).

Fügelekvár (Μαρμελάδα σύκο)

No itt az első aktuális beírás. Az utóbbi időben gyűjtögető életmódot folytatok:) Begyűjtök és elteszek:) Sajnos fügefa nincs a kertben és az udvaron. Férjem-uram semmiképpen nem akart, mert hogy olyan erősek a gyökerei, hogy később csak gondot okoznának a kertben vagy akár a ház alapjainál. Ugyanilyen okból nincsen eperfánk. Mindkettő miatt mindig szomorú vagyok, mikor eszembe jut, mert ez a két legnagyobb természetes árnyékot nyújtó nemesített fa Görögországban és annyira szerettem volna velük beárnyékolni a kertet. De végülis ami fa-dolog, azt ráhagyom, így fügefa nincs. Van viszont a környéken dögivel, úton útfélen. Nem mindegyiken van jó vagy bő gyümölcstermés, de sokszor kisebb nyeszlett fákon meglepően sok és jó minőségű füge terem. 

Kecskesült

Görögország legtöbb vidékén ünnepi asztal része általában a kecskesült, időszaktól függetlenül. Lehet az karácsonyi vagy Húsvéti (főleg) asztal, vagy bármilyen öröm megünneplésére rendezett vendéglátás, a kecskesült mindig megállja a helyét az ünnepi asztalon, de a hétköznapokban is. Nem csoda, hisz rengeteg a kecske a sziklás, kopár hegyeken, főleg a szigeteken. Ezek a kecskék, melyek szabadon vannak tenyésztve, valami elképesztő tehetséggel másznak fel a  legmagasabb hegyek, legmeredekebb sziklafaira is. Húsuk talán a legegészségesebb, hisz növényekkel táplálkoznak, különlegesen szereik az olívafa leveleit. Már leírtam a kecskesült készítését ( kecskesült 1 , kecskesült 2 , kecskesült 3 ) így most csak a képeket mutatom meg. Én nagyon szeretem, ünnepekkor előszeretettel készítem, nagyon "hálás" étel, nem lehet csalódni benne, ráadásul  csak bedobom a sütőbe és ottfelejtem..