Skip to main content

Sütőtök cake (Κέϊκ κολοκύθας)

(28 cm átmérőjű kerek formához)

Hozzávalók:
60 dkg lereszelt vagy apró kockára vágott sütőtök
20 dkg cukor
7 tojás
10 dkg margarin
15 dkg sótalan mandulabél
80 gr liszt
50 gr corn flour
1 kiskanál sütőpor
1/2 kiskanál őrölt szegfűszeg
1/2 kiskanál őrölt fahéj
2 leveseskanál brandy

Elkészítés:
1. A sütőtököt odatesszük egy lábosba puhulni, egy kanál cukorral és egy kanál vízzel.

2. A cukrot habosra mixeljük a tojásokkal, majd a margarinnal. Mikor már habos és hólyagok pattanak a felületén (kb.10 perc) hozzáadjuk a mandulát, sütőporos lisztet, corn flourt, szegfűszeget, konyakot, végül pedig a megpuhult tököt.

3. Kikenünk margarinnal egy kerek formát, enyhén belisztezzük és beleöntjük a masszát. Középmeleg sütőben pirosra sütjük (kb. 50 perc). Mikor elválik az edény széleitől és már jól jön az illata készen van. Fokozatosan kihűtjük majd még melegen megszórjuk porcukorral.

Tipp:
Ha sütőtököt reszelés után lefagyasztjuk akkor olvadáskor minden folyadék kifolyik belőle (szitában kell felolvasztani), így egyenesen bele lehet tenni a masszába, nem kell puhítani még külön lábosban.

Comments

Popular posts from this blog

Fügelekvár (Μαρμελάδα σύκο)

No itt az első aktuális beírás. Az utóbbi időben gyűjtögető életmódot folytatok:) Begyűjtök és elteszek:) Sajnos fügefa nincs a kertben és az udvaron. Férjem-uram semmiképpen nem akart, mert hogy olyan erősek a gyökerei, hogy később csak gondot okoznának a kertben vagy akár a ház alapjainál. Ugyanilyen okból nincsen eperfánk. Mindkettő miatt mindig szomorú vagyok, mikor eszembe jut, mert ez a két legnagyobb természetes árnyékot nyújtó nemesített fa Görögországban és annyira szerettem volna velük beárnyékolni a kertet. De végülis ami fa-dolog, azt ráhagyom, így fügefa nincs. Van viszont a környéken dögivel, úton útfélen. Nem mindegyiken van jó vagy bő gyümölcstermés, de sokszor kisebb nyeszlett fákon meglepően sok és jó minőségű füge terem. 

Bujurdi (Μπουγιουρντί)

Apu és a babgulyás A mai babgulyás mellé, amit mindig szigorúan görögösen készítek, ami elsősorban azt jelenti, húsmentesen, készítettem kiegészítésképpen egy bujurdit . A bujurdi többféle lehet, a legismertebb  a paprika és feta sütőben. Leírom azt a változatot, amit mi nagyon szeretünk és bármilyen hamar összecsapott ebéd méltó kiegészítése (már ha éppen akadnak otthon hozzávaló alapanyagok).

Kecskesült

Görögország legtöbb vidékén ünnepi asztal része általában a kecskesült, időszaktól függetlenül. Lehet az karácsonyi vagy Húsvéti (főleg) asztal, vagy bármilyen öröm megünneplésére rendezett vendéglátás, a kecskesült mindig megállja a helyét az ünnepi asztalon, de a hétköznapokban is. Nem csoda, hisz rengeteg a kecske a sziklás, kopár hegyeken, főleg a szigeteken. Ezek a kecskék, melyek szabadon vannak tenyésztve, valami elképesztő tehetséggel másznak fel a  legmagasabb hegyek, legmeredekebb sziklafaira is. Húsuk talán a legegészségesebb, hisz növényekkel táplálkoznak, különlegesen szereik az olívafa leveleit. Már leírtam a kecskesült készítését ( kecskesült 1 , kecskesült 2 , kecskesült 3 ) így most csak a képeket mutatom meg. Én nagyon szeretem, ünnepekkor előszeretettel készítem, nagyon "hálás" étel, nem lehet csalódni benne, ráadásul  csak bedobom a sütőbe és ottfelejtem..