Skip to main content

Kefires süti

Ez az édesség tulajdonképpen egy kevert-tészta. Magyarországon kefirrel készítik joghurt helyett.

Hozzávalók:
(28 cm átmérőjű tepsihez)
4 egész tojás
3 doboz joghurt (250 gr-os doboz)
3 joghurtos-doboz kristálycukor/kicsi vaníliás cukorral/
4 joghurtos-doboz sima liszt
1 joghurtos-doboz étolaj
1 csomag sütőpor
1 csipetnyi szódabikarbóna
1 csipetnyi reszelt citromhéj


Elkészítés

A hozzávalókat robotgépben összedolgozzuk,majd beleöntjük egy alufóliával vagy sütőpapírral bélelt tepsibe.A tetejét ízlés szerint a következőkkel díszíthetjük:darabolt dió, mogyoró, mandula, mazsola, csokidarabok, kandírozott gyümölcsök, magozott meggy, cseresznye, stb. Előmelegített sütőben, közepes lángon kb. 40 percig sütjük, amíg szépen megbarnul a teteje. Ha kész, csukott ajtónál hagyjuk a sütőben még pár percig.

Máz: 15 dkg porcukrot 3 evőkanál kakaóval, 3 dkg margarinnal és 2 evőkanál lobogó forró vízzel összekeverünk, majd a sütemény tetejére simítjuk. Hagyjuk kihűlni, csak úgy szeleteljük!

A receptért köszönet Oszinak

Comments

Popular posts from this blog

Bujurdi (Μπουγιουρντί)

Apu és a babgulyás A mai babgulyás mellé, amit mindig szigorúan görögösen készítek, ami elsősorban azt jelenti, húsmentesen, készítettem kiegészítésképpen egy bujurdit . A bujurdi többféle lehet, a legismertebb  a paprika és feta sütőben. Leírom azt a változatot, amit mi nagyon szeretünk és bármilyen hamar összecsapott ebéd méltó kiegészítése (már ha éppen akadnak otthon hozzávaló alapanyagok).

Fügelekvár (Μαρμελάδα σύκο)

No itt az első aktuális beírás. Az utóbbi időben gyűjtögető életmódot folytatok:) Begyűjtök és elteszek:) Sajnos fügefa nincs a kertben és az udvaron. Férjem-uram semmiképpen nem akart, mert hogy olyan erősek a gyökerei, hogy később csak gondot okoznának a kertben vagy akár a ház alapjainál. Ugyanilyen okból nincsen eperfánk. Mindkettő miatt mindig szomorú vagyok, mikor eszembe jut, mert ez a két legnagyobb természetes árnyékot nyújtó nemesített fa Görögországban és annyira szerettem volna velük beárnyékolni a kertet. De végülis ami fa-dolog, azt ráhagyom, így fügefa nincs. Van viszont a környéken dögivel, úton útfélen. Nem mindegyiken van jó vagy bő gyümölcstermés, de sokszor kisebb nyeszlett fákon meglepően sok és jó minőségű füge terem. 

Apróhal sütőben (Γαύρος)

Hihetetlennek tűnik, hogy a gavros-ról eddig nem írtam bejegyzést, de nem találok semmit, így valószínűleg annyira "mezei" dolognak tekintettem, hogy meg sem említettem.. A "gavros" a legfogyasztottabb apró-halfajta a "maridaki"-val együtt. Kis méretű, keskeny halacska, a nagyok elérhetik egy női tenyér hosszát és jó kövérek. Elkészítésük nagyon egyszerű és nagyon sokszor kerül nálunk is asztalra. Mi legjobban sütőben szeretjük, habár lisztbe forgatva és olívaolajban kisütve sem rossz..