Skip to main content

Fahéjas kejk (Κέϊκ κανέλας)

Hozzávalók:

* 3,5 csésze liszt
* 1,5 csésze vaj vagy olaj
* 1,5 csésze cukor
* 5 tojás
* 0,5 csésze tej
* 3 kiskanál sütőpor
* 4 kiskanál fahéj
* 2 púpozott mokkáskanál szegfűszegpor
* 2 lk konyak



Elkészítés:

1. A lisztet összekeverem egy csipet sóval, a sütőporral, fahéjjal, szegfűszeggel.

2. A tojások fehérjét különválasztom a sárgájuktól. A mixerben a vajat (olajat) habosra keverem a cukorral (kb. 10 perc) majd utána hozzáteszem a tojások sárgáját és jól összekeverem.

3. A mixert a leglassabb sebességre kapcsolom és a benne lévő masszához felváltva adagolom a keményre felvert tojásfehérjét és a lisztet. (Kezdőknek: azért kell lassan összekeverni mert hanem "megtörik" a tojásfehérje és nem nő fel szépen a tészta.)

4. A masszát beleöntjük az alján kizsírozott, kilisztezett kuglóf illetve kéjk formába. (Kezdőknek: az oldalait nem zsírozzuk ki mert megakadályozza a tészta szép felnövését).

5. Előmelegített sütőbe tesszük, az alsó rácsra, és 175-180 fokon körülbelül egy órát sütjük. Mikor szépen megbarnul a teteje és a beleszúrt kötőtűre vagy éles késre nem ragad semmi, akkor készen van.

6. Lekapcsoljuk a sütőt, résnyire kinyitjuk az ajtaját és hagyjuk langyosra hűlni. Rácsra borítjuk, megfordítjuk, megszórjuk még langyosan porcukorral vagy leöntjük csokimázzal, majd mielőtt letakarjuk hagyjuk teljesen kihűlni. Kihűlés után fedős kuglóftartóban tároljuk mert kiszárad a levegőn.

Comments

Popular posts from this blog

Bujurdi (Μπουγιουρντί)

Apu és a babgulyás A mai babgulyás mellé, amit mindig szigorúan görögösen készítek, ami elsősorban azt jelenti, húsmentesen, készítettem kiegészítésképpen egy bujurdit . A bujurdi többféle lehet, a legismertebb  a paprika és feta sütőben. Leírom azt a változatot, amit mi nagyon szeretünk és bármilyen hamar összecsapott ebéd méltó kiegészítése (már ha éppen akadnak otthon hozzávaló alapanyagok).

Fügelekvár (Μαρμελάδα σύκο)

No itt az első aktuális beírás. Az utóbbi időben gyűjtögető életmódot folytatok:) Begyűjtök és elteszek:) Sajnos fügefa nincs a kertben és az udvaron. Férjem-uram semmiképpen nem akart, mert hogy olyan erősek a gyökerei, hogy később csak gondot okoznának a kertben vagy akár a ház alapjainál. Ugyanilyen okból nincsen eperfánk. Mindkettő miatt mindig szomorú vagyok, mikor eszembe jut, mert ez a két legnagyobb természetes árnyékot nyújtó nemesített fa Görögországban és annyira szerettem volna velük beárnyékolni a kertet. De végülis ami fa-dolog, azt ráhagyom, így fügefa nincs. Van viszont a környéken dögivel, úton útfélen. Nem mindegyiken van jó vagy bő gyümölcstermés, de sokszor kisebb nyeszlett fákon meglepően sok és jó minőségű füge terem. 

Apróhal sütőben (Γαύρος)

Hihetetlennek tűnik, hogy a gavros-ról eddig nem írtam bejegyzést, de nem találok semmit, így valószínűleg annyira "mezei" dolognak tekintettem, hogy meg sem említettem.. A "gavros" a legfogyasztottabb apró-halfajta a "maridaki"-val együtt. Kis méretű, keskeny halacska, a nagyok elérhetik egy női tenyér hosszát és jó kövérek. Elkészítésük nagyon egyszerű és nagyon sokszor kerül nálunk is asztalra. Mi legjobban sütőben szeretjük, habár lisztbe forgatva és olívaolajban kisütve sem rossz..