Skip to main content

Bazsalikomos tészta (Ζυμαρικά με φρέσκια ντομάτα και βασιλικό)

Itthon vannak a nagy-fiaink. Két szép nagy szál ember, a férjemmel együtt három nagydarab férfi. Van mit főzni. Ráadásul az egyik srác vega. A szerencse az, hogy mivel elég sokat éltek már egyedül, tudnak főzni, legalábbis el tudják magukat látni, sőt elkészítik azt, amihez kedvük van. Többször besegítenek nekem is a konyhában, vannak olyan napok, mikor ők főznek elvileg, persze a kezük alá kell adni ezt-azt meg mosogatni kell, de így is segítség. Ha azt nézem, hogy férjem-uram nem híve ennek a szórakozásnak, boldog kell legyek, hogy a fiúk önszántukból néha beállnak. Az elmúlt napok egyikében bazsalikomos makarónit főztünk közösen. Az ötlet onnan jött, hogy a több bazsalikomos cserepemből az egyik még mindig csodálatos nagy lombbal rendelkezik és isteni illatot áraszt. Hát ezt kopasztották meg a srácok az ebédhez.


A kaja lényege, hogy rengeteg paradicsom szükségeltetik hozzá és nagyon érett, leves, illatos nyári paradicsomok. Mi 3 kg ilyen paradicsomot használtunk fel, 1 kg makarónihoz. A másik nagyon fontos: a makaróni minősége. Ajánlott nagyon jó minőségű makarónit használni, ami nem ázik szét és pontosan annyi idő alatt fő al dente-re, amennyi idő a tasakon fel van tüntetve. Ilyen makaróni a Barrila, anélkül, hogy reklámozni akarnám őket, de a minőség jóval magasabb mint a többi görög makarónié.

Szóval a rengeteg paradicsomot, rendre fővő vízbe mártom pár másodpercig, majd lehúzom róluk a héját. Egészen apróra vágom, sőt lehet egy részét mixelni is. Bepakolom egy magas falu lábosba, vagy fazékba és egy kissé főzőm, amíg a habja leszáll. Hozzáadok kb. 1/2 pohár olívaolajat is. Kb. 4-5 kövér cikk fokhagymát megpucolok, apróra vágok és ezt is a paradicsomfőzetbe zúdítom.


Miután kb 10 percet főtt az egész és kissé a levéből elfőtt, egy hegy megmosott és apróra vágott bazsalikomlevelet is a mártásba zúdítok, majd átpakolom egy nagy lábosba és beleöntöm a 2 csomag (1 kg) makarónit, majd sózom. Fele időre főzőm, mint amennyit a tasakon ír, majd lekapcsolom az étel alatt a tüzet és lefedve hagyom, hogy a tészta beszívja a mártást.







Comments

Vicuska said…
Közben nagyokat nyelek, milyen aromája lehet ettől a sok friss zöld fűszertől!!!!

Popular posts from this blog

Bujurdi (Μπουγιουρντί)

Apu és a babgulyás A mai babgulyás mellé, amit mindig szigorúan görögösen készítek, ami elsősorban azt jelenti, húsmentesen, készítettem kiegészítésképpen egy bujurdit . A bujurdi többféle lehet, a legismertebb  a paprika és feta sütőben. Leírom azt a változatot, amit mi nagyon szeretünk és bármilyen hamar összecsapott ebéd méltó kiegészítése (már ha éppen akadnak otthon hozzávaló alapanyagok).

Fügelekvár (Μαρμελάδα σύκο)

No itt az első aktuális beírás. Az utóbbi időben gyűjtögető életmódot folytatok:) Begyűjtök és elteszek:) Sajnos fügefa nincs a kertben és az udvaron. Férjem-uram semmiképpen nem akart, mert hogy olyan erősek a gyökerei, hogy később csak gondot okoznának a kertben vagy akár a ház alapjainál. Ugyanilyen okból nincsen eperfánk. Mindkettő miatt mindig szomorú vagyok, mikor eszembe jut, mert ez a két legnagyobb természetes árnyékot nyújtó nemesített fa Görögországban és annyira szerettem volna velük beárnyékolni a kertet. De végülis ami fa-dolog, azt ráhagyom, így fügefa nincs. Van viszont a környéken dögivel, úton útfélen. Nem mindegyiken van jó vagy bő gyümölcstermés, de sokszor kisebb nyeszlett fákon meglepően sok és jó minőségű füge terem. 

Kecskesült

Görögország legtöbb vidékén ünnepi asztal része általában a kecskesült, időszaktól függetlenül. Lehet az karácsonyi vagy Húsvéti (főleg) asztal, vagy bármilyen öröm megünneplésére rendezett vendéglátás, a kecskesült mindig megállja a helyét az ünnepi asztalon, de a hétköznapokban is. Nem csoda, hisz rengeteg a kecske a sziklás, kopár hegyeken, főleg a szigeteken. Ezek a kecskék, melyek szabadon vannak tenyésztve, valami elképesztő tehetséggel másznak fel a  legmagasabb hegyek, legmeredekebb sziklafaira is. Húsuk talán a legegészségesebb, hisz növényekkel táplálkoznak, különlegesen szereik az olívafa leveleit. Már leírtam a kecskesült készítését ( kecskesült 1 , kecskesült 2 , kecskesült 3 ) így most csak a képeket mutatom meg. Én nagyon szeretem, ünnepekkor előszeretettel készítem, nagyon "hálás" étel, nem lehet csalódni benne, ráadásul  csak bedobom a sütőbe és ottfelejtem..