Skip to main content

Citromos marhahús (Μοσχαράκι λεμονάτο)

A napokban megint nagyon intenzív főzőprogramban vagyok, egy csomó minden készült, volt szüret, de nem tudtam mindenről tájékoztatni az olvasókat, mert nem volt időm, energiám rá. Az egyik megfőzött klasszikus a citromos marhahús volt.





Hozzávalók:
1 kiló puha marhahús
fokhagyma ízlés szerint
1 apróra vágott hagyma
oregano
1 nagy citrom leve
krumpli ízlés és szükség szerinti mennyiségben

Elkészítés:
A húst feldaraboljuk és lyukakat szúrunk bele, amikbe fokhagyma darabokat teszünk. Ezután kisütjük a húsdarabokat erős tűzön, hogy szép pirosak legyenek. Miután kivesszük a húst az olajban megüvegesítjük az apróra vágott hagymát is. Húst, hagymát beletesszük a kuktába, felöntjük annyi vízzel hogy majdnem ellepje a húst, sózzuk, borsozzuk és megfőzzük (kuktában fél óra - 3/4 óra, az állat korától függően). Miután megfőtt kinyitjuk a kuktát és hozzáadjuk a citromlevet és az oreganót. Az elejétől nem ajánlott ezeket hozzátenni az ételhez, mert a citrom megkeményíti a húst, míg az oregano megkeseríti. Újból kicsit összefőzzük. Kivesszük a húst és a lébe beletesszük a nagy darabokra vágott krumplit. Ha nagyok a krumplik negyedbe vágjuk, ha kicsik csak félbe. Annyi krumpli kell, hogy szorosan kitöltsék a fazekat, de ne legyen két réteg mert akkor nem lesz ízletes, hisz kell még vizet adnunk hozzá. Még egy kis sót adunk hozzá. Ha megfőtt a krumpli és sok a leve, még egy kicsit főzzük hogy a leve elfőjjön és finom szósz maradjon.

Én most nem főztem a lébe krumplit, hanem krumplipürével és rizzsel tálaltam.




Comments

Popular posts from this blog

Bujurdi (Μπουγιουρντί)

Apu és a babgulyás A mai babgulyás mellé, amit mindig szigorúan görögösen készítek, ami elsősorban azt jelenti, húsmentesen, készítettem kiegészítésképpen egy bujurdit . A bujurdi többféle lehet, a legismertebb  a paprika és feta sütőben. Leírom azt a változatot, amit mi nagyon szeretünk és bármilyen hamar összecsapott ebéd méltó kiegészítése (már ha éppen akadnak otthon hozzávaló alapanyagok).

Fügelekvár (Μαρμελάδα σύκο)

No itt az első aktuális beírás. Az utóbbi időben gyűjtögető életmódot folytatok:) Begyűjtök és elteszek:) Sajnos fügefa nincs a kertben és az udvaron. Férjem-uram semmiképpen nem akart, mert hogy olyan erősek a gyökerei, hogy később csak gondot okoznának a kertben vagy akár a ház alapjainál. Ugyanilyen okból nincsen eperfánk. Mindkettő miatt mindig szomorú vagyok, mikor eszembe jut, mert ez a két legnagyobb természetes árnyékot nyújtó nemesített fa Görögországban és annyira szerettem volna velük beárnyékolni a kertet. De végülis ami fa-dolog, azt ráhagyom, így fügefa nincs. Van viszont a környéken dögivel, úton útfélen. Nem mindegyiken van jó vagy bő gyümölcstermés, de sokszor kisebb nyeszlett fákon meglepően sok és jó minőségű füge terem. 

Apróhal sütőben (Γαύρος)

Hihetetlennek tűnik, hogy a gavros-ról eddig nem írtam bejegyzést, de nem találok semmit, így valószínűleg annyira "mezei" dolognak tekintettem, hogy meg sem említettem.. A "gavros" a legfogyasztottabb apró-halfajta a "maridaki"-val együtt. Kis méretű, keskeny halacska, a nagyok elérhetik egy női tenyér hosszát és jó kövérek. Elkészítésük nagyon egyszerű és nagyon sokszor kerül nálunk is asztalra. Mi legjobban sütőben szeretjük, habár lisztbe forgatva és olívaolajban kisütve sem rossz..