Skip to main content

Stifado Kolozsváron

Köszönöm Mártának az értesítést és nem tudom megállni, hogy ne vegyem magamhoz a cikket:)

Felülmúlta az elképzeléseket a Kolozsváron rendezett 5. Nemzetközi Szabadtéri Főzőverseny szombati rekordállítási kísérlete: Kiss-Budai Tibornak az eredetileg tervbe vett 1500 fő helyett 1700 személy számára sikerült tálalnia a stifado nevű, hagyományos görög ételkülönlegességet.




A séf elmondása szerint noha a Polus Center parkolójában zajló eseményen nem volt annyi érdeklődő, mint az elmúlt évben, mégis nagyszerű volt, ahogyan a közönség – kisgyerekektől nyugdíjasokig minden korosztály jelen volt – türelmesen várakozott a tálalásra.

„Szinte megható volt látni a közönség nyugalmát és civilizáltságát, mindenki kivárta, amíg végzünk a tálalással, és a zsűri is megtekinti az elkészített stifadót” – vélekedett Kiss-Budai Tibor. A majdnem 200 kilogramm sertéshúsból és különböző zöldségekből készült ételt valamivel több, mint három óra alatt készítették el. „Kilencen segítettek nekem, ők a Spritz kávézó baráti társaságához tartoznak. Az egyetlen szomorú pillanatot a 70 kilogramm hagyma megpucolása jelentette, mindannyian sírtunk” – mondta el a szakács.

Hozzátette: a szombatinál ideálisabb időjárást el sem lehetett volna képzelni a főzéshez. „Mindig arra törekszem, hogy ne csak mennyiségileg, de minőségileg is kiválót alkossak, így nagy örömmel tölt el a hétvégi esemény, hiszen azóta is többen jelezték, hogy mennyire ízlett nekik a stifado” – fejtette ki Kiss-Budai Tibor, aki azt is elmondta: kisebb nehézségek, mint minden nagyszabású rendezvényen, ezúttal is adódtak, de ezeket sikerült rövid időn belül megoldaniuk.

********

Amit én hozzátennék, igaz, hogy Görögországban a sztifádót sokmindenből készítik, de sertéshúsból sosem:) Így azonban az étel alig különbözhetett a magyar gúlyás és pörkölt keverékétől, a siker tehát garantálva volt:)

Gratula részemről is!

forrás

Comments

Popular posts from this blog

Fügelekvár (Μαρμελάδα σύκο)

No itt az első aktuális beírás. Az utóbbi időben gyűjtögető életmódot folytatok:) Begyűjtök és elteszek:) Sajnos fügefa nincs a kertben és az udvaron. Férjem-uram semmiképpen nem akart, mert hogy olyan erősek a gyökerei, hogy később csak gondot okoznának a kertben vagy akár a ház alapjainál. Ugyanilyen okból nincsen eperfánk. Mindkettő miatt mindig szomorú vagyok, mikor eszembe jut, mert ez a két legnagyobb természetes árnyékot nyújtó nemesített fa Görögországban és annyira szerettem volna velük beárnyékolni a kertet. De végülis ami fa-dolog, azt ráhagyom, így fügefa nincs. Van viszont a környéken dögivel, úton útfélen. Nem mindegyiken van jó vagy bő gyümölcstermés, de sokszor kisebb nyeszlett fákon meglepően sok és jó minőségű füge terem. 

Bujurdi (Μπουγιουρντί)

Apu és a babgulyás A mai babgulyás mellé, amit mindig szigorúan görögösen készítek, ami elsősorban azt jelenti, húsmentesen, készítettem kiegészítésképpen egy bujurdit . A bujurdi többféle lehet, a legismertebb  a paprika és feta sütőben. Leírom azt a változatot, amit mi nagyon szeretünk és bármilyen hamar összecsapott ebéd méltó kiegészítése (már ha éppen akadnak otthon hozzávaló alapanyagok).

Kecskesült

Görögország legtöbb vidékén ünnepi asztal része általában a kecskesült, időszaktól függetlenül. Lehet az karácsonyi vagy Húsvéti (főleg) asztal, vagy bármilyen öröm megünneplésére rendezett vendéglátás, a kecskesült mindig megállja a helyét az ünnepi asztalon, de a hétköznapokban is. Nem csoda, hisz rengeteg a kecske a sziklás, kopár hegyeken, főleg a szigeteken. Ezek a kecskék, melyek szabadon vannak tenyésztve, valami elképesztő tehetséggel másznak fel a  legmagasabb hegyek, legmeredekebb sziklafaira is. Húsuk talán a legegészségesebb, hisz növényekkel táplálkoznak, különlegesen szereik az olívafa leveleit. Már leírtam a kecskesült készítését ( kecskesült 1 , kecskesült 2 , kecskesült 3 ) így most csak a képeket mutatom meg. Én nagyon szeretem, ünnepekkor előszeretettel készítem, nagyon "hálás" étel, nem lehet csalódni benne, ráadásul  csak bedobom a sütőbe és ottfelejtem..