Ez egy jellegzetes hegyvidéki étel a Pelion környékéről. Nevének eredetét igaziból senki nem tudja, azonban azt mesélik a nagy öregek, hogy valamikor Pelion vidékén termesztettek egy spetzá nevű csípős paprikát és innen a név (spétzá+fái=étel). Mindenesetre pikáns, laktató, nehezen emészthető, igazi téli ínyencség, melyet különösen kandalló melletti hideg estéken, egy jó pohár bor társaságában illik elfogyasztani. Tulajdonképpen az előételek kategóriájába tartozik, de borkorcsolyaként fogyasztandó.
Hozzávalók:
annyi hosszúkás paprika ( ha csípős annál jobb), amennyi a lábosunk alját kitölti
1 nagyobb padlizsán karikázva
pikáns kolbász karikázva, annyi amennyi a lábos aljába teríthető egy rétegbe
kb. 300 gr paradicsomlé vagy 2-3 nagy, érett paradicsom turmixolva
csípős paprika, só, bors
Elkészítés:
Én nem csak kolbászt használtam fel hozzá, hanem egy rész kolbászt, egy részt kockára vágott pulykamellet, mivel a család kisebb tagja nem eszi a kolbászt. A kolbász azonban igazi pikáns, narancsos, köményes görög kolbász volt. A kolbászt és húst olívaolajon megpíritottam, félretettem. Utána ugyanígy jártam el a kicsumázott paprikákkal, és a tisztított, előtte jó fél órával besózott padlizsánszeletekkel (a sós levet letöröltem róluk sütés előtt konyhapapírral). Utána a magas oldalú tepsimbe leterítettem alól a húsokat, rá a paprikát, padlizsánt, sóztam, borsoztam, csípős-paprikáztam, meglocsoltam a paradicsomlével és összerotyogtattam. Vigyázat, ha hússal készítjük, mint ahogyan én tettem, a húst előre meg kell picit párolni, puhítani, mert a többi hozzávalónak nem kell egy negyed óránál több. Olajára hagytam sülni és melegen tálaltam egy pohár jó borral, friss kenyérrel, gyereknek rizses körettel.
Comments