Skip to main content

Sütőtökös lepény (Τάρτα με κολοκύθα και κατίκι)

Lehet egyszerű kerek sütőtepsit is használni, csak arra érdemes odafigyelni, hogy a tészta széleit kissé levágjuk, kb. 1 ujjnyival legyen magasabb a tészta a tölteléknél. Ha ennél magasabb, akkor a tészta szélei alaposan megsülhetnek amíg a töltelék megpirosodik.






Hozzávalók:
  • 500 gr sütőtökbél, a reszelő nagy-lyukú oldalán lereszelve. Nekem ez volt az utolsó adag fagyasztott nyáráról)
  • 2 tojás
  • 1 db. 200 gr-s lecsöpögtetett joghurt
  • 300 gr katiki típusú krémsajt (ezt lehet kicsit pikánsabb puha sajttal helyettesíteni, én Philadelphia krémsajt és puha tehéntúró kombinációjával szoktam, de legközelebb fetával próbálkozom)
  • 2 lk szárított zöld-menta (diosmos)
  • 1/3 kiskanál reszelt szerecsendió
  • a lepény megszórásához szezámmag
  • só, bors
 Elkészítés:
 A sütőtököt besózzuk és szűrőbe tesszük, kinyomogatjuk a  levét.Ha fagyasztott, akkor előző este betesszük a szűrőbe, ahogy kienged,a  leve is elcsorog másnapra. A tojásokat alaposan felverjük, majd a habverővel jól elkeverjük eleinte a joghurttal majd a krémsajttal. Ezután mindent alaposan összekeverünk és beletesszük a tésztaformánkba.



A sütő középső rácsán 200 fokon (villanysütőben) kb. 1 órát kell sütni. Az első 45 perc után jó ha 5 percenként ránézünk, nem kell a sütőt kinyitni, de figyelni kell, mikor pirosodik meg szépen a teteje.


Jó étvágyat!!

Comments

Popular posts from this blog

Fügelekvár (Μαρμελάδα σύκο)

No itt az első aktuális beírás. Az utóbbi időben gyűjtögető életmódot folytatok:) Begyűjtök és elteszek:) Sajnos fügefa nincs a kertben és az udvaron. Férjem-uram semmiképpen nem akart, mert hogy olyan erősek a gyökerei, hogy később csak gondot okoznának a kertben vagy akár a ház alapjainál. Ugyanilyen okból nincsen eperfánk. Mindkettő miatt mindig szomorú vagyok, mikor eszembe jut, mert ez a két legnagyobb természetes árnyékot nyújtó nemesített fa Görögországban és annyira szerettem volna velük beárnyékolni a kertet. De végülis ami fa-dolog, azt ráhagyom, így fügefa nincs. Van viszont a környéken dögivel, úton útfélen. Nem mindegyiken van jó vagy bő gyümölcstermés, de sokszor kisebb nyeszlett fákon meglepően sok és jó minőségű füge terem. 

Bujurdi (Μπουγιουρντί)

Apu és a babgulyás A mai babgulyás mellé, amit mindig szigorúan görögösen készítek, ami elsősorban azt jelenti, húsmentesen, készítettem kiegészítésképpen egy bujurdit . A bujurdi többféle lehet, a legismertebb  a paprika és feta sütőben. Leírom azt a változatot, amit mi nagyon szeretünk és bármilyen hamar összecsapott ebéd méltó kiegészítése (már ha éppen akadnak otthon hozzávaló alapanyagok).

Kecskesült

Görögország legtöbb vidékén ünnepi asztal része általában a kecskesült, időszaktól függetlenül. Lehet az karácsonyi vagy Húsvéti (főleg) asztal, vagy bármilyen öröm megünneplésére rendezett vendéglátás, a kecskesült mindig megállja a helyét az ünnepi asztalon, de a hétköznapokban is. Nem csoda, hisz rengeteg a kecske a sziklás, kopár hegyeken, főleg a szigeteken. Ezek a kecskék, melyek szabadon vannak tenyésztve, valami elképesztő tehetséggel másznak fel a  legmagasabb hegyek, legmeredekebb sziklafaira is. Húsuk talán a legegészségesebb, hisz növényekkel táplálkoznak, különlegesen szereik az olívafa leveleit. Már leírtam a kecskesült készítését ( kecskesült 1 , kecskesült 2 , kecskesült 3 ) így most csak a képeket mutatom meg. Én nagyon szeretem, ünnepekkor előszeretettel készítem, nagyon "hálás" étel, nem lehet csalódni benne, ráadásul  csak bedobom a sütőbe és ottfelejtem..