Ez a beírás inkább a velem egysorsúaknak lehet érdekes, vagyis a Görögországban élő magyar társaimnak, hisz itt nem lehet kapni azt a felénk tehéntúrónak nevezett tejterméket. Kicsit az "anthotiro" hasonlít hozzá, habár az igaziból az erdélyi ordának lenne a megfelelője, amit a Magyarországiak nem ismernek.
Az alábbi elkészítési módot megint Enikőtől kaptam, Svédországból, ő is így készíti "odafent" a tehéntúrót.
3 l joghurtot felteszünk a kályhára alacsony hőfokon melegedni. Kb. 30-40 perc után, a túró jól láthatóan elválik a savótól és összecsomósodik. Ezt leszedjük, betesszük egy gézbe, majd a gézbe kötött túrót egy szűrőbe, hagyjuk a levét kifolyni. Éjszakára a gézt összecsomózzuk és felkötjük egy edény vagy kagyló fölé, hagyjuk a levét alaposan kicsöpögni.
Lehet belőle készíteni: tehéntúrós gombócot, varga bélest, fel lehet használni rétestölteléknek, körözöttnek
vagy frissen, ízesítve pl: fűhagymával, paprikával, fokhagymával lehet fogyasztani, stb.. A receptben megadott 3 l joghurtból kb. 650-700 gr túró lesz.
Tipp:
amíg kitanulmányozzuk, hogy milyen fajta tejtermékből milyen ízű lesz, lehet kevesebbet is csinálni és kávéfilterben lecsorgatni.
vagy frissen, ízesítve pl: fűhagymával, paprikával, fokhagymával lehet fogyasztani, stb.. A receptben megadott 3 l joghurtból kb. 650-700 gr túró lesz.
Tipp:
amíg kitanulmányozzuk, hogy milyen fajta tejtermékből milyen ízű lesz, lehet kevesebbet is csinálni és kávéfilterben lecsorgatni.
Miután magam is kipróbáltam, teszek fel képet, addig is álljon itt mások hasznára is a javaslat.
Comments
Gondolom Görögországban is kapható hypermarketekben...
Ha gondolod, egy próbát megér.