Skip to main content

Ananászos carot-cake (Κέϊκ με ανανά και καρότα)

Hozzávalók:
2 csésze reszelt sárgarépa
2 csésze liszt
2 teáskanál őrölt fahéj
1/2 teáskanál só
2 teáskanál sütőpor
1 1/2 teáskanál szóda
1 1/2 csésze étolaj
4 tojás
2 csésze cukor
1 1/2 csésze dió
300 gr ananászkonzerv (csak a gyümölcs, lecsöpögtetve)

Elkészítés:
1. A tojásokat a cukorral mixerbe tesszük, habosra keverjük (kb. 10 perc). Apróra vágjuk az ananászt.

2. Hozzátesszük az olajat lassacskán csorgatva. A sütőporral és fűszerekkel összekevert lisztet lassacskán adagoljuk, közben tovább keverünk, adagoljuk a dióbelet, a répát, az ananászt és még pár percig kavarjuk hogy minden hozzávaló jól elkeveredjen. Vigyázzunk a massza megfelelő sűrűségű legyen, ha túl híg még keverünk hozzá lisztet, hogy még folyó de sűrű tésztát kapjunk.

3. A kuglófsütőt kiolajozzuk, kilisztezzük (csak az alját). Belezúdítjuk a masszát és közepes sütőben (180 fokon az elektromos sütőben) körülbelül egy órát sütjük, az alsó rácson. Ha a beleszúrt kötőtűre, éles késre már semmi nem ragad, a cake készen van.

4. Kinyitjuk a sütő ajtaját résnyire és hagyjuk lassacskán kihűlni. Mikor langyos, kuglóftartóba tesszük és födetlenül hagyjuk teljesen kihűlni.

5. Ha kihűlt födhető kuglóf formában kell tartani, mert kiszárad. Ez kicsit zaftosabb, nem száraz mint a megszokott cake-k. Inkább kiskanállal tálaljuk, olyan mint egy krémes sütemény.

Comments

Popular posts from this blog

Fügelekvár (Μαρμελάδα σύκο)

No itt az első aktuális beírás. Az utóbbi időben gyűjtögető életmódot folytatok:) Begyűjtök és elteszek:) Sajnos fügefa nincs a kertben és az udvaron. Férjem-uram semmiképpen nem akart, mert hogy olyan erősek a gyökerei, hogy később csak gondot okoznának a kertben vagy akár a ház alapjainál. Ugyanilyen okból nincsen eperfánk. Mindkettő miatt mindig szomorú vagyok, mikor eszembe jut, mert ez a két legnagyobb természetes árnyékot nyújtó nemesített fa Görögországban és annyira szerettem volna velük beárnyékolni a kertet. De végülis ami fa-dolog, azt ráhagyom, így fügefa nincs. Van viszont a környéken dögivel, úton útfélen. Nem mindegyiken van jó vagy bő gyümölcstermés, de sokszor kisebb nyeszlett fákon meglepően sok és jó minőségű füge terem. 

Bujurdi (Μπουγιουρντί)

Apu és a babgulyás A mai babgulyás mellé, amit mindig szigorúan görögösen készítek, ami elsősorban azt jelenti, húsmentesen, készítettem kiegészítésképpen egy bujurdit . A bujurdi többféle lehet, a legismertebb  a paprika és feta sütőben. Leírom azt a változatot, amit mi nagyon szeretünk és bármilyen hamar összecsapott ebéd méltó kiegészítése (már ha éppen akadnak otthon hozzávaló alapanyagok).

Kecskesült

Görögország legtöbb vidékén ünnepi asztal része általában a kecskesült, időszaktól függetlenül. Lehet az karácsonyi vagy Húsvéti (főleg) asztal, vagy bármilyen öröm megünneplésére rendezett vendéglátás, a kecskesült mindig megállja a helyét az ünnepi asztalon, de a hétköznapokban is. Nem csoda, hisz rengeteg a kecske a sziklás, kopár hegyeken, főleg a szigeteken. Ezek a kecskék, melyek szabadon vannak tenyésztve, valami elképesztő tehetséggel másznak fel a  legmagasabb hegyek, legmeredekebb sziklafaira is. Húsuk talán a legegészségesebb, hisz növényekkel táplálkoznak, különlegesen szereik az olívafa leveleit. Már leírtam a kecskesült készítését ( kecskesült 1 , kecskesült 2 , kecskesült 3 ) így most csak a képeket mutatom meg. Én nagyon szeretem, ünnepekkor előszeretettel készítem, nagyon "hálás" étel, nem lehet csalódni benne, ráadásul  csak bedobom a sütőbe és ottfelejtem..