A muszaka a turisták által jól ismert eledel, elkészítése elég sok időt is munkát igényel ezért a legjobb 2 napra időzíteni a vele kapcsolatos munkákat.
Hozzávalók:
3 kg lila, kövér padlizsán
1 kg krumpli
30 dkg zsíros reszelt sajt
só, bors, olívaolaj
A darált húshoz:
1 kg darált hús (eredetileg marhahússal készül)
1 doboz (40 dkg) paradicsomkonzerv
2 hagyma
1/2 pohár fehér bor
2 babérlevél
só, bors, olaj
2 tojás
2 leveseskanál reszelt sajt
Besamelhez:
3 kanál liszt
1 l tej
2 tojássárga
1 csésze reszelt sajt
Elkészítés:
Hozzávalók:
3 kg lila, kövér padlizsán
1 kg krumpli
30 dkg zsíros reszelt sajt
só, bors, olívaolaj
A darált húshoz:
1 kg darált hús (eredetileg marhahússal készül)
1 doboz (40 dkg) paradicsomkonzerv
2 hagyma
1/2 pohár fehér bor
2 babérlevél
só, bors, olaj
2 tojás
2 leveseskanál reszelt sajt
Besamelhez:
3 kanál liszt
1 l tej
2 tojássárga
1 csésze reszelt sajt
Elkészítés:
1. A darált-húst legjobb azelőtt való nap elkészíteni.Olajat hevítünk majd belezúdítjuk a darált húst és gyorsan kevergetjük amíg kifehéredik hogy elkerüljük a kis golyók kialakulását. Ezek után ráöntjük az apróra vágott hagymát és kevergetjük amíg megüvegesedik, megpirul a hagyma is. Az egészre öntjük a paradicsomkonzervet vagy még jobb ha friss, túlérett paradicsomokat mixelünk erre a célra, hozzátesszük a babérlevelet, sót, borsot, bort és addig főzzük lassú tűzön amíg a levét elfövi és már nem folyós. Félrehúzzuk a tűzről és ahogy egy kicsit kihűl, hozzátesszük a tojásokat és a reszelt sajtot.
2. Megmossuk a zöldségeket. Karikára vágjuk a padlizsánt, besózzuk és szűrőben hagyjuk állni egy órácskát. Más hozzáértő gazdasszonyok azt javasolják hogy sós vízbe áztassuk a szeleteket egy órára, majd utána mossuk le és törölgessük szárazra egyenként őket, és süssük ki forró olajban. A megpirult szeleteket tegyük konyhai itatóspapírra. A krumplit időközben vágjuk karikákra és süssük ki majd itassuk le a fölösleges olajat.
3. Elkészítjük a besamel mártást. A lisztet kevés olajon vagy margarinon, vajon rózsaszínűre pirítjuk, lehúzzuk a tűzről és gyors, folyamatos kavarás mellett vékony sugárban hozzáöntjük a tejet. Én hideg tejet szoktam, mások a forróra esküsznek. Lényeg a gyors keverés és lassú adagolása a tejnek hogy ne csomósodjon be. Felforraljuk, besűrítjük gyors kavarás mellett majd hagyjuk annyira kihűlni hogy bele tudjuk kavarni a két tojássárgát és reszelt sajtot ízlés szerint.
4. Egy tepsibe rétegezzük: krumpli, enyhe sózás, padlizsán, enyhe sózás, darált hús, sajt, krumpli, padlizsán, darált hús és a tetejére a sajtos besamel. Betoljuk a sütőbe és pirosra sütjük.
Megj:
Úgy lehet könnyebben emészthetőbbé tenni ezt a "nehéz" ételt hogy a zöldségeket nem olajban sütjük ki hanem grillen, a sütőben. Akár simán minden nélkül bele lehet őket tenni egy tepsibe (ne fedjék egymást) és így elősütni
Comments