Hozzávalók:
1 polip egészben
(körülbelül 2 kilós)
fél csésze jó minőségű ecet
4-5 fekete borsszem
só, olívaolaj
1-2 csipet oregano
Elkészítés:
1 polip egészben
(körülbelül 2 kilós)
fél csésze jó minőségű ecet
4-5 fekete borsszem
só, olívaolaj
1-2 csipet oregano
Elkészítés:
1. Ha fagyasztott a polip akkor éjszakára kivesszük a fagyasztóból és hagyjuk a konyhapulton kiengedni. Jól megmossuk, megfordítjuk (olyan mint egy zacskó) majd a testéből kivesszük a beleket, a szemeket és a szájából a fogakat. Odatesszük főni bő vízben.
2. Miután pár percig forrt, kivesszük, leszűrjük, lemossuk majd újabb bő forrásban lévő vízbe megint feltesszük főni, hozzátesszük a borsot, kevés sót és az ecetet. Lassú tűzön addig főzzük amíg megpuhul.
3. Mikor már puha, kivesszük, leszűrjük róla a vizet és ujjnyi darabokra vágjuk. Ekkor aki nem szereti a tapadó felületekkel ellátott bőrét, simán lehúzhatja róla és marad a fehér, csirkehúshoz hasonló húsa.
4. A darabokra vágott puha húst egy tálba tesszük majd leöntjük olívaolaj-oregano-ecet keverékével hogy a húst ellepje. Ebben a páclében legalább egy napot hagyjuk (hűtőben) majd másnap tálaljuk. A páclében a hozzávalókat ízlés szerinti mennyiségben kell fölhasználni, de ez az étel jó savanykásan fogyasztandó, előételként.
Megjegyzés:
Minél frissebb a polip annál keményebb a húsa. Ezért ha nem fagyasztottból készítjük akkor több idő kell a főzéshez.
Comments