Skip to main content

Kókuszos csokoládékrémes palacsinta

Igazi ünnepi, fejedelmi reggeli!




Hozzávalók 6-7 tenyérnyi palacsintához:
* 1 túlérett banán
* 2 tojás
* ízlés szt. vanília
* 1 magozott datolya
* csipet só
* 1 kk mandulaliszt (ami nálam mindig a mandulatej készítése után visszamaradt mandulatörmeléket jelenti)

A fentieket a kis mixeremben habosra kavarom, majd ghee-vel vagy olívaolajjal bekent teflontepsiben tenyérnyi palacsintákat sütök.

Krém:

* 300 ml kókusztej
* 4 ek kókuszreszelék
* 2 tk stevia por (hagyományos konyhában 2 tk porcukor)
* 1/2 tk ghee (vagy vaj, kókuszolaj)
* 2 tk cukrozatlan kakaópor
* csipet só

A krémhez valókat is összemixelem. Célszerű előtte való este elkészíteni és hűtőben tartani egy éjszakát, így a krém kicsit vastagszik.A vastagságán különben a hozzáadott kókuszreszelékkel lehet változtatni. Ha van kókusztejszínünk (pl. Magyarországon kapható a Cocomas), akkor a tejszín helyettesíti a kókusztej+kókuszreszelék kombinációt. 
Mikor a palacsinták mind kisültek, egymásra pakolom őket, mindegyiket még aszalt áfonyával is megszórom.

Kedvenc és kényeztető reggelim vasárnapokon és ünnepnapokon :)

Avokádós csokikrémes palacsintámról ITT olvashatsz






Comments

Popular posts from this blog

Fügelekvár (Μαρμελάδα σύκο)

No itt az első aktuális beírás. Az utóbbi időben gyűjtögető életmódot folytatok:) Begyűjtök és elteszek:) Sajnos fügefa nincs a kertben és az udvaron. Férjem-uram semmiképpen nem akart, mert hogy olyan erősek a gyökerei, hogy később csak gondot okoznának a kertben vagy akár a ház alapjainál. Ugyanilyen okból nincsen eperfánk. Mindkettő miatt mindig szomorú vagyok, mikor eszembe jut, mert ez a két legnagyobb természetes árnyékot nyújtó nemesített fa Görögországban és annyira szerettem volna velük beárnyékolni a kertet. De végülis ami fa-dolog, azt ráhagyom, így fügefa nincs. Van viszont a környéken dögivel, úton útfélen. Nem mindegyiken van jó vagy bő gyümölcstermés, de sokszor kisebb nyeszlett fákon meglepően sok és jó minőségű füge terem. 

Bujurdi (Μπουγιουρντί)

Apu és a babgulyás A mai babgulyás mellé, amit mindig szigorúan görögösen készítek, ami elsősorban azt jelenti, húsmentesen, készítettem kiegészítésképpen egy bujurdit . A bujurdi többféle lehet, a legismertebb  a paprika és feta sütőben. Leírom azt a változatot, amit mi nagyon szeretünk és bármilyen hamar összecsapott ebéd méltó kiegészítése (már ha éppen akadnak otthon hozzávaló alapanyagok).

Kecskesült

Görögország legtöbb vidékén ünnepi asztal része általában a kecskesült, időszaktól függetlenül. Lehet az karácsonyi vagy Húsvéti (főleg) asztal, vagy bármilyen öröm megünneplésére rendezett vendéglátás, a kecskesült mindig megállja a helyét az ünnepi asztalon, de a hétköznapokban is. Nem csoda, hisz rengeteg a kecske a sziklás, kopár hegyeken, főleg a szigeteken. Ezek a kecskék, melyek szabadon vannak tenyésztve, valami elképesztő tehetséggel másznak fel a  legmagasabb hegyek, legmeredekebb sziklafaira is. Húsuk talán a legegészségesebb, hisz növényekkel táplálkoznak, különlegesen szereik az olívafa leveleit. Már leírtam a kecskesült készítését ( kecskesült 1 , kecskesült 2 , kecskesült 3 ) így most csak a képeket mutatom meg. Én nagyon szeretem, ünnepekkor előszeretettel készítem, nagyon "hálás" étel, nem lehet csalódni benne, ráadásul  csak bedobom a sütőbe és ottfelejtem..