Skip to main content

Mandulalisztes szőlőszirupos keksz



Már többször utaltam az általam készített mandulalisztre. Ezt úgy kapom, hogy mandulatejet készítek (ITT írtam róla hogyan és miért), majd a visszamaradt mandulatöredéket tepsire szórom, amit a fűtőtesten tartok. A következő tejkészítésig (3 naponta szoktam) ez a mandulatöredék már száraz.
Eleinte így használtam fel kenyerekbe, de aztán szerencse rájöttem :), hogy lehet belőle valódi liszt is. Kiszáradás után beleteszem a kávédarálómba és pár perc alatt teljesen liszt állagú és kinézetű anyagot kapok. Ez a házi préselésű mandulalisztem. A kekszeket ebből készítettem.


Mivel előzőleg készült egy hagyományos, görög narancsos kuluraki (keksz), mint ahogy azt a fenti kép illusztrálja, szerettem volna valami kekszfélét liszt nélkül is készíteni. Így némi gondolkodás és számolgatás után ez a recept született.

Hozzávalók:

* 1,5 csésze mandulaliszt (1 cs=250 ml)
* 3 púpozott kk kókuszliszt
* 1 tojás
* 1/4 cs olívaolaj
* 2 nagy ek szőlőszirup*
* 1/2 kk fahéj
* 1/4 kk szerecsendió
* csipet só (1/4 kk-nyi)
* 2 kk sütőpor

Elkészítés:

Mindent fakanállal összekavarok, egy még majdnem folyós masszát kapok, amit nem igazán lehet kézzel gyúrni. Ezt beteszem a hűtőbe legalább 30 percre. Utána olajos kézzel kis gömböket formázok, amiket a tenyeremben ellapítok. Kb. 20 percet sütöm 180 fokos, előmelegített sütőben. Rácson hagyom kihűlni. Igazán különlegesen finom aromájú teasütemény.

* szőlőszirup helyett lehet melaszt vagy mézet használni





Comments

Popular posts from this blog

Bujurdi (Μπουγιουρντί)

Apu és a babgulyás A mai babgulyás mellé, amit mindig szigorúan görögösen készítek, ami elsősorban azt jelenti, húsmentesen, készítettem kiegészítésképpen egy bujurdit . A bujurdi többféle lehet, a legismertebb  a paprika és feta sütőben. Leírom azt a változatot, amit mi nagyon szeretünk és bármilyen hamar összecsapott ebéd méltó kiegészítése (már ha éppen akadnak otthon hozzávaló alapanyagok).

Fügelekvár (Μαρμελάδα σύκο)

No itt az első aktuális beírás. Az utóbbi időben gyűjtögető életmódot folytatok:) Begyűjtök és elteszek:) Sajnos fügefa nincs a kertben és az udvaron. Férjem-uram semmiképpen nem akart, mert hogy olyan erősek a gyökerei, hogy később csak gondot okoznának a kertben vagy akár a ház alapjainál. Ugyanilyen okból nincsen eperfánk. Mindkettő miatt mindig szomorú vagyok, mikor eszembe jut, mert ez a két legnagyobb természetes árnyékot nyújtó nemesített fa Görögországban és annyira szerettem volna velük beárnyékolni a kertet. De végülis ami fa-dolog, azt ráhagyom, így fügefa nincs. Van viszont a környéken dögivel, úton útfélen. Nem mindegyiken van jó vagy bő gyümölcstermés, de sokszor kisebb nyeszlett fákon meglepően sok és jó minőségű füge terem. 

Kecskesült

Görögország legtöbb vidékén ünnepi asztal része általában a kecskesült, időszaktól függetlenül. Lehet az karácsonyi vagy Húsvéti (főleg) asztal, vagy bármilyen öröm megünneplésére rendezett vendéglátás, a kecskesült mindig megállja a helyét az ünnepi asztalon, de a hétköznapokban is. Nem csoda, hisz rengeteg a kecske a sziklás, kopár hegyeken, főleg a szigeteken. Ezek a kecskék, melyek szabadon vannak tenyésztve, valami elképesztő tehetséggel másznak fel a  legmagasabb hegyek, legmeredekebb sziklafaira is. Húsuk talán a legegészségesebb, hisz növényekkel táplálkoznak, különlegesen szereik az olívafa leveleit. Már leírtam a kecskesült készítését ( kecskesült 1 , kecskesült 2 , kecskesült 3 ) így most csak a képeket mutatom meg. Én nagyon szeretem, ünnepekkor előszeretettel készítem, nagyon "hálás" étel, nem lehet csalódni benne, ráadásul  csak bedobom a sütőbe és ottfelejtem..