A paradicsomszószos garnélarákról már készült egy beírás, de ebben a beírásban szereplők nem garnélarákok voltak, hanem valamivel nagyobbak, melyeket "kis homár" néven ismerünk Görögországban. A garnélarák (garides görögül, shrimp angolul) első látásra abban különbözik a kis homártól ( karavides görögül, crayfish, vagy small lobster angolul), hogy ez utóbbinak hosszú ollói vannak, míg a garnélának nincsenek.
Garnélarák |
Kis homár |
Ez alkalommal "saganaki" módra készült, ami bizonyos részleteiben különbözik csak, a paradicsomos tésztás homár elkészítési módjától.
Fövés előtt |
Fövés után |
Hozzávalók (2 személyre):
* legalább 1 kg még mocorgóan friss homár
* 1 l pikáns paradicsommártás mediterrán ízesítéssel (pl. bazsalikom, oregano, rozmaring)
* 100-200 gr feta ízlés szerint
Elkészítés:
A rákokat alaposan megtisztítom, lemosom őket folyó víz alatt, lesúrolom a hasukról, amelyiken van - a moszatot. Ezután bő sós, fövő vízbe dobom és a forrástól számítva 2, maxim 3 percet főzöm. Ennél tovább nem szabad, mert túlságosan megpuhul a húsuk és nehéz aztán pucolni.
Ekkor választanom kell: megpucolom őket előre vagy hagyom úgy ahogy vannak. Ha vendég jön, akkor célszerű úgy hagyni őket, a páncéljukban, mert ez egy külön élvezetes, közös tevékenység, malackodni a rákokkal és tisztogatni őket. Mikor magunkra vagyunk, megpucolom őket az első fövés után.
Hasukkal magam felé fordítom őket, leveszem a fejet az őt takaró páncéllal, majd a testen lévő páncélcsíkokat egyenként a hát közepe felé feszítve felszedem őket addig, amíg a test közepéig érek. Itt már megfogom a húst és finoman kicsit jobbra balra forgatva szépen kijön a farokrészt takaró páncélból. Ha túlfőtt a rák, akkor ezt az utolsó műveletet nem tudjuk jól elvégezni, mert a hús beletörik a páncélba és nehéz kiszedni, könnyebb kiszopogatni, ezért is biztosabb módszer páncélosan felszolgálni őket.
Ennyi maradt.. |
..és ennyi páncél, amit a kutya kap vacsorára |
Sajnos az 1 kg rák tisztítás után elég szomorú képet mutat, mert alig elég 2 emberre. Ekkor jön a könnyebb dolog: előveszem a nyáron eltett lecsóim közül az aktuális 1 l-s üveget, kibontom, mixelem, megkóstolom és kipótolom csípős paprikával, hogy pikáns legyen. Felfőzöm, beleteszem a rákokat és a szétmorzsolt feta sajtot, pár percet hagyom összerottyanni és rizzsel tálalom.
Paleos fogásnak még a feta hozzáadás előtt kiveszek egy adagot, és paleo körettel tálalom, a képen édesburgonyával.
Mondanom sem kell, hogy nagyon finom :)
Comments