Meséltem az idei szüretünkről. Két liter must került a hűtőmbe, ebből 1 l-el megittunk, lassacskán, mert borzasztóan édes, 1 liter pedig arra várt, hogy a tavaly leírt módon alkalmassá teszem majd hosszú távú tárolásra. A lustaság erősebb volt nálam, és a must csak állt és állt a hűtőben. Szerintem 1 hónapot biztosan állt anélkül, hogy elkezdett volna erjedni, buborékolni, romlásnak indulni. Aztán egyik nap elhatároztam magam és készítettem belőle szőlőszirupot. Ez borzasztó egyszerű művelet, csak nem pár percig tartó, mert abból áll, hogy a mustot addig főzzük, amíg sűrű szirupot kapunk. Ennek a szirupnak a színe sötétbarna és olyan az állaga mint a méznek, de olyan édes is. Hűtőben tartom, de kint is elállna korlátlan ideig, hisz nagyon magas a szénhidrát-tartalma. Éppen emiatt nagyon ritkán és keveset használok belőle. Az íze mennyei :)
No itt az első aktuális beírás. Az utóbbi időben gyűjtögető életmódot folytatok:) Begyűjtök és elteszek:) Sajnos fügefa nincs a kertben és az udvaron. Férjem-uram semmiképpen nem akart, mert hogy olyan erősek a gyökerei, hogy később csak gondot okoznának a kertben vagy akár a ház alapjainál. Ugyanilyen okból nincsen eperfánk. Mindkettő miatt mindig szomorú vagyok, mikor eszembe jut, mert ez a két legnagyobb természetes árnyékot nyújtó nemesített fa Görögországban és annyira szerettem volna velük beárnyékolni a kertet. De végülis ami fa-dolog, azt ráhagyom, így fügefa nincs. Van viszont a környéken dögivel, úton útfélen. Nem mindegyiken van jó vagy bő gyümölcstermés, de sokszor kisebb nyeszlett fákon meglepően sok és jó minőségű füge terem.
Comments