Görögországban nem Szenteste van az ünnepi vacsora, hanem a másnapi, 25-i ebéd az igazi ünnep. December 25-ig tart a karácsonyi böjt, 25-n hajnalban van a Karácsonyi szentmise, így még akkor sem illik nagy evés-ivást csapni 24-n este, ha nem vagy kimondottan vallásos.
A mi karácsonyi ebédünk barátokkal, barátoknál telt. Ajándékba természetesen mindig ennivalót viszek, hogy legyen változatos és ünnepi a karácsonyi asztal, úgyis utána a maradékokat elosztjuk és legalább 1-2 napig nem kell nagyobb főzést rendezni.
A menü a következő volt:
A vendéglátók részéről:
* kocsonya
* disznófősajt
* kandallóban sült pikáns kolbászok
* tigania (ez hasonló a mi brassói pecsenyénkhez)
* töltött tyúk ( a tölteléket a hasba helyezik és van benne marha-darált hús, fenyőmag, rizs, ízesítők)
* sült krumplikockák
* gránátalmás-római salátás-sárgarépás-parmezános saláta
Édességek:
* hagyományos mézes stangli (malomakarono)
* hagyományos hókifli (kurabjé)
Részemről:
* gesztenyekrémes torta
A torta receptet külön bejegyzésben írom le.
Nagyon jól telt, csendesen, pihentetően, jó társaságban és valóban, ma nem kellett főzni :)
Gesztenyekrémes torta |
Zelleres disznóhús |
Mézes stangli (melomakarono) |
Parmezános gránátalmás saláta |
Kocsonya |
Disznófősajt |
Comments