Skip to main content

Karácsonyi


Görögországban nem Szenteste van az ünnepi vacsora, hanem a másnapi, 25-i ebéd az igazi ünnep. December 25-ig tart a karácsonyi böjt, 25-n hajnalban van a Karácsonyi szentmise, így még akkor sem illik nagy evés-ivást csapni 24-n este, ha nem vagy kimondottan vallásos.



A mi karácsonyi ebédünk barátokkal, barátoknál telt. Ajándékba természetesen mindig ennivalót viszek, hogy legyen változatos és ünnepi a karácsonyi asztal, úgyis utána a maradékokat elosztjuk és legalább 1-2 napig nem kell nagyobb főzést rendezni.

A menü a következő volt:

A vendéglátók részéről:

* kocsonya
* disznófősajt
* kandallóban sült pikáns kolbászok
* tigania (ez hasonló a mi brassói pecsenyénkhez)
* töltött tyúk ( a tölteléket a hasba helyezik és van benne marha-darált hús, fenyőmag, rizs, ízesítők)
* sült krumplikockák
* gránátalmás-római salátás-sárgarépás-parmezános saláta 

Édességek:
* hagyományos mézes stangli (malomakarono)
* hagyományos hókifli (kurabjé)

Részemről:

* gesztenyekrémes torta

A torta receptet külön bejegyzésben írom le.
Nagyon jól telt, csendesen, pihentetően, jó társaságban és valóban, ma nem kellett főzni :)

Gesztenyekrémes torta

Zelleres disznóhús

Mézes stangli (melomakarono)

Parmezános gránátalmás saláta

Kocsonya

Disznófősajt

Comments

Popular posts from this blog

Fügelekvár (Μαρμελάδα σύκο)

No itt az első aktuális beírás. Az utóbbi időben gyűjtögető életmódot folytatok:) Begyűjtök és elteszek:) Sajnos fügefa nincs a kertben és az udvaron. Férjem-uram semmiképpen nem akart, mert hogy olyan erősek a gyökerei, hogy később csak gondot okoznának a kertben vagy akár a ház alapjainál. Ugyanilyen okból nincsen eperfánk. Mindkettő miatt mindig szomorú vagyok, mikor eszembe jut, mert ez a két legnagyobb természetes árnyékot nyújtó nemesített fa Görögországban és annyira szerettem volna velük beárnyékolni a kertet. De végülis ami fa-dolog, azt ráhagyom, így fügefa nincs. Van viszont a környéken dögivel, úton útfélen. Nem mindegyiken van jó vagy bő gyümölcstermés, de sokszor kisebb nyeszlett fákon meglepően sok és jó minőségű füge terem. 

Bujurdi (Μπουγιουρντί)

Apu és a babgulyás A mai babgulyás mellé, amit mindig szigorúan görögösen készítek, ami elsősorban azt jelenti, húsmentesen, készítettem kiegészítésképpen egy bujurdit . A bujurdi többféle lehet, a legismertebb  a paprika és feta sütőben. Leírom azt a változatot, amit mi nagyon szeretünk és bármilyen hamar összecsapott ebéd méltó kiegészítése (már ha éppen akadnak otthon hozzávaló alapanyagok).

Kecskesült

Görögország legtöbb vidékén ünnepi asztal része általában a kecskesült, időszaktól függetlenül. Lehet az karácsonyi vagy Húsvéti (főleg) asztal, vagy bármilyen öröm megünneplésére rendezett vendéglátás, a kecskesült mindig megállja a helyét az ünnepi asztalon, de a hétköznapokban is. Nem csoda, hisz rengeteg a kecske a sziklás, kopár hegyeken, főleg a szigeteken. Ezek a kecskék, melyek szabadon vannak tenyésztve, valami elképesztő tehetséggel másznak fel a  legmagasabb hegyek, legmeredekebb sziklafaira is. Húsuk talán a legegészségesebb, hisz növényekkel táplálkoznak, különlegesen szereik az olívafa leveleit. Már leírtam a kecskesült készítését ( kecskesült 1 , kecskesült 2 , kecskesült 3 ) így most csak a képeket mutatom meg. Én nagyon szeretem, ünnepekkor előszeretettel készítem, nagyon "hálás" étel, nem lehet csalódni benne, ráadásul  csak bedobom a sütőbe és ottfelejtem..