Skip to main content

Santa Lucia - svéd vendégbejegyzés

Kissé visszaugrom az időben december 13-ra. Most kaptam egy leírást Enikő séftől ezen ünneppel kapcsolatban, valamint a Santa Lucia ünnep egyik hagyományos svéd kekszének, a pepparkaka-nak a receptjét. A recept előtt pár szó az ünnepről.

Santa Lucia december 13-án van. Az év legsötétebb napja, leghosszabb éjszakája. Manapság minden óvodában, iskolában, munkahelyeken megünneplik. Reggel korán, gyerekek, fiatalok Luciának öltözve, hosszú fehér ruhában és gyertyakoszorúval a hajukban, a jellegzetes Lucia énekeket énekelve felvonulnak. A felvonulás után ünnepi reggelizés következik.
Az otthonokban "a Lucia" ágyhoz viszi tálcán a kávét és "pepparkaka"-t.
Az óvodákban az ünnep úgy zajlik, hogy a nézőközönség, szülők, nagyszülők stb. sötétben ülnek és a Lucia menet bejön énekelve, bent felsorakoznak és folytatódik az éneklés, közösen meg egyenként is. A Lucia menetben nem csak fehér, hosszú ruhás lányok vannak, hanem mikulások és pepparkaksgubbar (= pepparkaks emberkék), meg Staffan fiúk (istáló cseléd).
Ők is hosszú fehér ruhában, pálcával a kezükben, a fejükön hosszúkás csákóval, aminek csillag van a végén, esetleg egy pék= bagare is jelen van pékruhában, az ő éneke : "en sockerbarare..."
Minden menetben csak egy Lucia van, gyertyakoszorúval a fején, keze imára összetéve, (ez nagyon megtisztelő annak, akit erre kiválasztanak), a többi fehérruhás lány meg angyalhaj koszorút visel a fején és kezükben gyertya ég (manapság többnyire elektromos). Régebb (de van ahol most is) lánggal égő hagyományos gyertyát használtak erre a célra.
Az énekek szépek, az első Lucia ének azzal kezdődik, hogy: "kint sötét és hideg van, minden házban ezer gyertyát gyújtanak.... nézd a mi küszöbünkön áll, fehérbe öltözve, gyertyával a hajában: Szent Lucia..."
Az újságok meg szokták szervezni a Lucia választást, tinédzserek neveznek be erre és az olvasók szavaznak. Aki megnyeri, azt Luciává koronázzák egy templomban és az utcán is felvonul.

A reggeli ilyenkor meleg tejberizsből áll, szörpszósszal, különböző szendvicsek, kávé, glögg, pepparkaka és lussebulle.
A glögg a mi forralt borunkhoz hasonlit, de van teljesen alkoholmentes is, fűszerezése lehet narancshéjjal vagy pomeránszal, fahéjjal, szegfűszeggel, esetleg csillagánizzsal. Ehhez hámozott mandulát és mazsolát tesznek a glögg csészékbe, poharakba, úgy öntik rá a forró glöggöt, majd kikanalazzák.


A pepparkaka inkább kekszhez hasonlit, gyakoribb a szivformáju, de azonkivül van csillag, emberke (pepparkaksgubbe), malac, lóforma és kerek. A masszát lehet készen is venni az üzletekben, amit majd otthon csak kinyújtani kell, majd a formákat kistancolni és megsütni, de jöjjön a recept is.

Hozzávalók:
kb. 300 darabhoz

400 g cukor
200 g szirup
2,5 kiskanál szódabikarbona
300 g margarin
3 tojás
1 kg liszt
2 kiskanál fahéj (darált)Írás
2 kiskanál gyömbér (darált)
2 kiskanál szegfűszeg (darált)

A margarint, szirupot, cukrot, szódabikarbonát és a fűszereket együtt felfőzzük. Hozzákeverjük a tojásokat és a lisztet. Ne legyen túl kemény a massza. Hagyjuk másnapig a hűtőben pihenni. Sokáig eláll a hűtőben, akkor sütjük ki, mikor arra időnk van. A sütéshez először 2-3 mm vékonyra kinyújtjuk, majd nekünk tetsző formákra kiszaggatjuk. 200 fokon 10 percet sütjük.

Comments

Popular posts from this blog

Fügelekvár (Μαρμελάδα σύκο)

No itt az első aktuális beírás. Az utóbbi időben gyűjtögető életmódot folytatok:) Begyűjtök és elteszek:) Sajnos fügefa nincs a kertben és az udvaron. Férjem-uram semmiképpen nem akart, mert hogy olyan erősek a gyökerei, hogy később csak gondot okoznának a kertben vagy akár a ház alapjainál. Ugyanilyen okból nincsen eperfánk. Mindkettő miatt mindig szomorú vagyok, mikor eszembe jut, mert ez a két legnagyobb természetes árnyékot nyújtó nemesített fa Görögországban és annyira szerettem volna velük beárnyékolni a kertet. De végülis ami fa-dolog, azt ráhagyom, így fügefa nincs. Van viszont a környéken dögivel, úton útfélen. Nem mindegyiken van jó vagy bő gyümölcstermés, de sokszor kisebb nyeszlett fákon meglepően sok és jó minőségű füge terem. 

Bujurdi (Μπουγιουρντί)

Apu és a babgulyás A mai babgulyás mellé, amit mindig szigorúan görögösen készítek, ami elsősorban azt jelenti, húsmentesen, készítettem kiegészítésképpen egy bujurdit . A bujurdi többféle lehet, a legismertebb  a paprika és feta sütőben. Leírom azt a változatot, amit mi nagyon szeretünk és bármilyen hamar összecsapott ebéd méltó kiegészítése (már ha éppen akadnak otthon hozzávaló alapanyagok).

Kecskesült

Görögország legtöbb vidékén ünnepi asztal része általában a kecskesült, időszaktól függetlenül. Lehet az karácsonyi vagy Húsvéti (főleg) asztal, vagy bármilyen öröm megünneplésére rendezett vendéglátás, a kecskesült mindig megállja a helyét az ünnepi asztalon, de a hétköznapokban is. Nem csoda, hisz rengeteg a kecske a sziklás, kopár hegyeken, főleg a szigeteken. Ezek a kecskék, melyek szabadon vannak tenyésztve, valami elképesztő tehetséggel másznak fel a  legmagasabb hegyek, legmeredekebb sziklafaira is. Húsuk talán a legegészségesebb, hisz növényekkel táplálkoznak, különlegesen szereik az olívafa leveleit. Már leírtam a kecskesült készítését ( kecskesült 1 , kecskesült 2 , kecskesült 3 ) így most csak a képeket mutatom meg. Én nagyon szeretem, ünnepekkor előszeretettel készítem, nagyon "hálás" étel, nem lehet csalódni benne, ráadásul  csak bedobom a sütőbe és ottfelejtem..