Skip to main content

Megmaradt mézes stangli felhasználása (Τούρτα μελομακάρονο)

Görögországban élő magyar társam ajánlotta a receptet. A legtöbb családban a téli ünnepek után marad meg mézes stangli (melomakarono). Ezeket Andrea a következőképpen hasznosította:


Hozzávalók:
* 500 gr tej
* 500 gr tejszín
* 80 gr corn flour (kukoricakeményítő)
* 40 gr cukor
* 1 vanília (kb. 1 kiskanál vaníliapor)
* kb 4-5 db. melomakarono és egy mély tál aminek az aljába egy rétegben, nagy darabokra törve lerakhatóak (a képen látható edény mérete: 14 cm aljátmérő, 22 cm felső karimaátmérő, 6 cm mélység)

Elkészítés:
A stanglikat nagyobb darabokra tördeljük, majd egyenletesen leterítjük egy edény aljára. A cukrot összekeverjük a liszttel, majd kavargatva annyi tejjel eresztjük föl, hogy pép legyen belőle. A maradék tejet felfőzzük a vaníliával, majd kanalanként hozzáadjuk a lisztes péphez. Mikor már eléggé felhígult, folyamatos kavarás mellett (mert hirtelen besűrűsödik!) beleöntjük a lassan fövő tejbe és még pár percig főzzük. Ezután a krémet forrón ráöntjük a stanglikra, majd lefedjük nylonfóliával, mert másképpen bebőrösödik. Miután langyos állapotba kerül, hűtőbe tesszük és hagyjuk jól lehűlni.


A recept Kalodimou Kaempler Andreától származik, Lamiából.

Comments

Popular posts from this blog

Fügelekvár (Μαρμελάδα σύκο)

No itt az első aktuális beírás. Az utóbbi időben gyűjtögető életmódot folytatok:) Begyűjtök és elteszek:) Sajnos fügefa nincs a kertben és az udvaron. Férjem-uram semmiképpen nem akart, mert hogy olyan erősek a gyökerei, hogy később csak gondot okoznának a kertben vagy akár a ház alapjainál. Ugyanilyen okból nincsen eperfánk. Mindkettő miatt mindig szomorú vagyok, mikor eszembe jut, mert ez a két legnagyobb természetes árnyékot nyújtó nemesített fa Görögországban és annyira szerettem volna velük beárnyékolni a kertet. De végülis ami fa-dolog, azt ráhagyom, így fügefa nincs. Van viszont a környéken dögivel, úton útfélen. Nem mindegyiken van jó vagy bő gyümölcstermés, de sokszor kisebb nyeszlett fákon meglepően sok és jó minőségű füge terem. 

Bujurdi (Μπουγιουρντί)

Apu és a babgulyás A mai babgulyás mellé, amit mindig szigorúan görögösen készítek, ami elsősorban azt jelenti, húsmentesen, készítettem kiegészítésképpen egy bujurdit . A bujurdi többféle lehet, a legismertebb  a paprika és feta sütőben. Leírom azt a változatot, amit mi nagyon szeretünk és bármilyen hamar összecsapott ebéd méltó kiegészítése (már ha éppen akadnak otthon hozzávaló alapanyagok).

Kecskesült

Görögország legtöbb vidékén ünnepi asztal része általában a kecskesült, időszaktól függetlenül. Lehet az karácsonyi vagy Húsvéti (főleg) asztal, vagy bármilyen öröm megünneplésére rendezett vendéglátás, a kecskesült mindig megállja a helyét az ünnepi asztalon, de a hétköznapokban is. Nem csoda, hisz rengeteg a kecske a sziklás, kopár hegyeken, főleg a szigeteken. Ezek a kecskék, melyek szabadon vannak tenyésztve, valami elképesztő tehetséggel másznak fel a  legmagasabb hegyek, legmeredekebb sziklafaira is. Húsuk talán a legegészségesebb, hisz növényekkel táplálkoznak, különlegesen szereik az olívafa leveleit. Már leírtam a kecskesült készítését ( kecskesült 1 , kecskesült 2 , kecskesült 3 ) így most csak a képeket mutatom meg. Én nagyon szeretem, ünnepekkor előszeretettel készítem, nagyon "hálás" étel, nem lehet csalódni benne, ráadásul  csak bedobom a sütőbe és ottfelejtem..