Skip to main content

Mandarin-citrom-narancs süti (Πορτοκαλόπιτα)

A görög fordításban egyszerűen narancsos sütinek nevezem, mert narancsokról szól az alaprecept, de csak azért, mert valamire meg kell adni a hozzávalókat:) Ugyanis ez a sütemény bármelyik felsorolt citrusfajtával jó, a hozzávalóknál jelzem is, hogy melyikből mennyit kell tenni. Ami a görög vonatkozást illeti: ez a sütemény a szirupos- tepsis sütemények kategóriájába tartozik, az egyik legelterjedtebb süteménytípus az egész országban Krétától kezdve Samothraki-ig. Valószínűnek tartom, hogy a szegénység éveiben, bármilyen alapanyagból készült kevert tésztát nagyon fel tudtak dobni a cukros szirup hozzáadásával. Maga a görög ízvilág olyan, legalábbis manapság, hogy kívánja az intenzív édeset. Ez kimondottan keleti beütés, melyet különösen a Szmirnából és egyéb Kis ázsiai városokból Görögországba menekült és menekített görögök hozták magukkal. 

Ebben a süteményben éppen az a jó, hogy a szirup kevés. Csak egy csésze cukor és egy csésze lé összefövéséből kapjuk, viszont ezt ráöntve a süteményre, pont egy puha, de nem tocsogós édesség az eredmény. Az íze pedig fenséges és intenzíven citrusos.
A másik érdekessége, hogy réteslapokból készül, de azokat nem hagyományos módon használjuk fel, hanem kis darabokra szaggatva, belekeverjük a masszába. Kitűnő felhasználási módja a megmaradt réteslapoknak, illetve a darabkáknak, amiket levagdosunk a  rétesekből és nylonzacsiban a mélyhűtőben összegyűjtünk. 


Hozzávalók:
Tészta:
1 csomag vékony réteslap (450-500 gr) - φύλο κρούστας
1 csésze nagyon finom olívaolaj vagy kukorica vagy napraforgóolaj (250 ml)
1 csésze cukor (250 ml)
4 egész tojás
citrusreszelék (3 narancs vagy 2 nagy citrom vagy 4 nagy mandarin-klementina fajta)
300 gr szűrt joghurt, lehet a 2%-s
2 kis vanília (ez kb. 1 kiskanál vaníliapor)
20 gr sütőpor
1 pálinkás kupica likőr (narancs vagy citrom vagy egyéb gyümölcs) - elhagyható

Szirup:
1 csésze narancslé vagy 1 nagy citrom leve+víz, 1 csészényi vagy 4 mandarin leve+víz, 1 csészényi (1 csésze=250 ml)
1 csésze cukor
1 citrom leve
1 pálinkás kupica likőr
1 fahéjrúd (elhagyható, én nem tettem bele)


Elkészítés:
Először elkészítettem a citrusreszeléket. A mandarinokat elég nehéz lereszelni, azért ajánlatos a nálunk kapható klementina fajta, mert azok nagyok és kemények. A többi, kisebb fajta mandarin túl puha ahhoz, hogy a héjával könnyen elbánhassunk. Én személy szerint lereszeltem 2 citromnak a héját, vigyázva, hogy csak az ép részekhez nyúljak és ezenkívül megpróbáltam a mandarinokat, de nem sikerült, így belezúdítottam egy púpozott kanálnyi, még tavalyról cukorban eltett citromreszeléket.

Kicsavartam a mandarinokat, a képen lehet látni, hogy 5 kisebb mandarint használtam fel.

Kézzel felszaggattam a réteslapokat, a képen látszik körülbelül milyen darabokra.

A mixerbe tettem a  tojásokat a cukorral és legalább 10 percig kavartam őket, amíg kifehéredett és felnőtt, sűrű krémet kaptam.


Ezután minden hozzávalót lassan hozzáadtam, legutoljára hagyva a réteslapokat. Ezeket már csak kézzel kevertem bele. Miután a réteslapokat belekevertem, félretettem pihenni a masszát kb. 10 percre, annyira amíg a szirupot elkészítettem. Utána a masszán még egyet kevertem, hogy biztosan jól és egységesen elosztódjanak a réteslap darabkák, majd 23x33-s tepsibe öntöttem és előmelegített 180 fokos sütőben 1 órát sütöttem. Az első 10 percben a sütőt 250 fokon hagytam, majd utána húztam le 180 fokra. 3/4 óra múlva nagyon megbarnult a teteje, ekkor alufóliával letakartam és hagytam még egy negyed órát, amíg jól jött már az illata és a tészta is szépen elvált az edény falától.


A szirup elkészítése:
Összeöntöttem a hozzávalókat, majd mikor felfőtt leszedtem a habját amennyire lehetséges volt, majd beletettem pár vékonyra vágott és kimagozott mandarinszeletet a díszítéshez. 5 percet főztem és félrettem hűlni.

Mikor a tészta megsült, kivettem és még melegen lassan lassan, egy mérőkanállal, egyenletesen rácsorgattam a szirupot majd rátettem a mandarinkarikákat. Hagytam kihűlni, majd lefedtem mert ha nem fedjük le, kiszárad.
Isteni az aromája és az állaga!:)



A félszemű, állandó hódolóm :)
Ευχαριστώ για την συνταγή την Βίκυ, από το Tastefull!

Comments

TasteFULL said…
Κι εγω σ'ευχαριστώ Αγνή :)
Τι διάσταση έχει το ταψί σου. Δείχνει μεγαλύτερο από το δικό μου
Agni said…
Μόνο με 1 εκ είναι πιό μακρή!

Popular posts from this blog

Bujurdi (Μπουγιουρντί)

Apu és a babgulyás A mai babgulyás mellé, amit mindig szigorúan görögösen készítek, ami elsősorban azt jelenti, húsmentesen, készítettem kiegészítésképpen egy bujurdit . A bujurdi többféle lehet, a legismertebb  a paprika és feta sütőben. Leírom azt a változatot, amit mi nagyon szeretünk és bármilyen hamar összecsapott ebéd méltó kiegészítése (már ha éppen akadnak otthon hozzávaló alapanyagok).

Fügelekvár (Μαρμελάδα σύκο)

No itt az első aktuális beírás. Az utóbbi időben gyűjtögető életmódot folytatok:) Begyűjtök és elteszek:) Sajnos fügefa nincs a kertben és az udvaron. Férjem-uram semmiképpen nem akart, mert hogy olyan erősek a gyökerei, hogy később csak gondot okoznának a kertben vagy akár a ház alapjainál. Ugyanilyen okból nincsen eperfánk. Mindkettő miatt mindig szomorú vagyok, mikor eszembe jut, mert ez a két legnagyobb természetes árnyékot nyújtó nemesített fa Görögországban és annyira szerettem volna velük beárnyékolni a kertet. De végülis ami fa-dolog, azt ráhagyom, így fügefa nincs. Van viszont a környéken dögivel, úton útfélen. Nem mindegyiken van jó vagy bő gyümölcstermés, de sokszor kisebb nyeszlett fákon meglepően sok és jó minőségű füge terem. 

Kecskesült

Görögország legtöbb vidékén ünnepi asztal része általában a kecskesült, időszaktól függetlenül. Lehet az karácsonyi vagy Húsvéti (főleg) asztal, vagy bármilyen öröm megünneplésére rendezett vendéglátás, a kecskesült mindig megállja a helyét az ünnepi asztalon, de a hétköznapokban is. Nem csoda, hisz rengeteg a kecske a sziklás, kopár hegyeken, főleg a szigeteken. Ezek a kecskék, melyek szabadon vannak tenyésztve, valami elképesztő tehetséggel másznak fel a  legmagasabb hegyek, legmeredekebb sziklafaira is. Húsuk talán a legegészségesebb, hisz növényekkel táplálkoznak, különlegesen szereik az olívafa leveleit. Már leírtam a kecskesült készítését ( kecskesült 1 , kecskesült 2 , kecskesült 3 ) így most csak a képeket mutatom meg. Én nagyon szeretem, ünnepekkor előszeretettel készítem, nagyon "hálás" étel, nem lehet csalódni benne, ráadásul  csak bedobom a sütőbe és ottfelejtem..