Skip to main content

Káposztás pogácsa

Nagyon ideje volt egy fúziós receptnek. A pogácsát imádom. Mégis ritkán készítek, mert hizlal:) Ugyanis nem bírom megállni, hogy ne egyem folyton, főleg frissiben.. Most véletlenül mégis olyan receptbe botlottam aminek nem tudtam ellenállni, hisz a dinsztelt káposztát talán még a pogácsánál is jobban imádom!
Jöjjön hát az én receptem hozzá:


Hozzávalók:
a tésztához:
75 dkg liszt,
1,5 tojás,
2x 200ml-s "Aggeladitsa" joghurt (ennél folyósabbat nem találok errefelé),
15 dkg olvasztott vaj,
2 tasak száraz élesztő,
1,5 csapott teáskanál só,
1 mokkáskanál kristálycukor.

A káposztához:
1 kg káposzta (tisztítás után),
só,
fél ujjnyi olívaolaj,
1 kis fej vöröshagyma,
1 mokkáskanál kristálycukor,
1 teáskanál frissen őrölt bors.

A tetejére:
0,5 tojás.

Habár a hagymát kifelejtettem belőle, mégis nagyon finom lett, puha, omlós, csak úgy olvadt el a számban. Sajnos aznap este ettem, azóta nem ehetek mert egészségügyi gondjaim miatt (amik miatt bőbeszédű sem tudok lenni, mert fáj a kezem) 5 napig só-nélküli diétára lettem fogva. Így egy jó adagot lefagyasztottam és bepótolom majd utána!


eredeti magyar alapanyagokkal és élvezetes leírással ITT!

Comments

duende said…
Csodaszépek lettek Ágni! :)
Örülök hogy ízlett. És jobbulást kívánok, gyógyulj meg minél gyorsabban!
Zsuzsanna said…
Ó, vigyázz magadra! Nehogy görög könyha nélkül maradjunk... Jobbulást kívánok.
marisz57 said…
Imádom a káposztás pogácsát! Már a fagyasztóban várja a dinsztelt káposzta a pogácsasütő napot.
Talán izületi gyulladásosak a kezeid?
Agni said…
Köszi nektek, nem ízületi gyulladás, hanem frosen shoulder nevű baromság, válltömlőgyulladás vagy mi a szösz, már legalább 6 hónapja tart, most már csak jobb lehet, mert beinjekcióztak kortizont, ez már a végső lépések egyike. Szóval van remény:)

Popular posts from this blog

Bujurdi (Μπουγιουρντί)

Apu és a babgulyás A mai babgulyás mellé, amit mindig szigorúan görögösen készítek, ami elsősorban azt jelenti, húsmentesen, készítettem kiegészítésképpen egy bujurdit . A bujurdi többféle lehet, a legismertebb  a paprika és feta sütőben. Leírom azt a változatot, amit mi nagyon szeretünk és bármilyen hamar összecsapott ebéd méltó kiegészítése (már ha éppen akadnak otthon hozzávaló alapanyagok).

Fügelekvár (Μαρμελάδα σύκο)

No itt az első aktuális beírás. Az utóbbi időben gyűjtögető életmódot folytatok:) Begyűjtök és elteszek:) Sajnos fügefa nincs a kertben és az udvaron. Férjem-uram semmiképpen nem akart, mert hogy olyan erősek a gyökerei, hogy később csak gondot okoznának a kertben vagy akár a ház alapjainál. Ugyanilyen okból nincsen eperfánk. Mindkettő miatt mindig szomorú vagyok, mikor eszembe jut, mert ez a két legnagyobb természetes árnyékot nyújtó nemesített fa Görögországban és annyira szerettem volna velük beárnyékolni a kertet. De végülis ami fa-dolog, azt ráhagyom, így fügefa nincs. Van viszont a környéken dögivel, úton útfélen. Nem mindegyiken van jó vagy bő gyümölcstermés, de sokszor kisebb nyeszlett fákon meglepően sok és jó minőségű füge terem. 

Kecskesült

Görögország legtöbb vidékén ünnepi asztal része általában a kecskesült, időszaktól függetlenül. Lehet az karácsonyi vagy Húsvéti (főleg) asztal, vagy bármilyen öröm megünneplésére rendezett vendéglátás, a kecskesült mindig megállja a helyét az ünnepi asztalon, de a hétköznapokban is. Nem csoda, hisz rengeteg a kecske a sziklás, kopár hegyeken, főleg a szigeteken. Ezek a kecskék, melyek szabadon vannak tenyésztve, valami elképesztő tehetséggel másznak fel a  legmagasabb hegyek, legmeredekebb sziklafaira is. Húsuk talán a legegészségesebb, hisz növényekkel táplálkoznak, különlegesen szereik az olívafa leveleit. Már leírtam a kecskesült készítését ( kecskesült 1 , kecskesült 2 , kecskesült 3 ) így most csak a képeket mutatom meg. Én nagyon szeretem, ünnepekkor előszeretettel készítem, nagyon "hálás" étel, nem lehet csalódni benne, ráadásul  csak bedobom a sütőbe és ottfelejtem..