Görögországban élő magyar társam ajánlotta a receptet. A legtöbb családban a téli ünnepek után marad meg mézes stangli (melomakarono). Ezeket Andrea a következőképpen hasznosította:
Hozzávalók:
* 500 gr tej
* 500 gr tejszín
* 80 gr corn flour (kukoricakeményítő)
* 40 gr cukor
* 1 vanília (kb. 1 kiskanál vaníliapor)
* kb 4-5 db. melomakarono és egy mély tál aminek az aljába egy rétegben, nagy darabokra törve lerakhatóak (a képen látható edény mérete: 14 cm aljátmérő, 22 cm felső karimaátmérő, 6 cm mélység)
Elkészítés:
A recept Kalodimou Kaempler Andreától származik, Lamiából.
Hozzávalók:
* 500 gr tej
* 500 gr tejszín
* 80 gr corn flour (kukoricakeményítő)
* 40 gr cukor
* 1 vanília (kb. 1 kiskanál vaníliapor)
* kb 4-5 db. melomakarono és egy mély tál aminek az aljába egy rétegben, nagy darabokra törve lerakhatóak (a képen látható edény mérete: 14 cm aljátmérő, 22 cm felső karimaátmérő, 6 cm mélység)
Elkészítés:
A stanglikat nagyobb darabokra tördeljük, majd egyenletesen leterítjük egy edény aljára. A cukrot összekeverjük a liszttel, majd kavargatva annyi tejjel eresztjük föl, hogy pép legyen belőle. A maradék tejet felfőzzük a vaníliával, majd kanalanként hozzáadjuk a lisztes péphez. Mikor már eléggé felhígult, folyamatos kavarás mellett (mert hirtelen besűrűsödik!) beleöntjük a lassan fövő tejbe és még pár percig főzzük. Ezután a krémet forrón ráöntjük a stanglikra, majd lefedjük nylonfóliával, mert másképpen bebőrösödik. Miután langyos állapotba kerül, hűtőbe tesszük és hagyjuk jól lehűlni.
Comments