Skip to main content

Bazsalikomos tészta (Ζυμαρικά με φρέσκια ντομάτα και βασιλικό)

Itthon vannak a nagy-fiaink. Két szép nagy szál ember, a férjemmel együtt három nagydarab férfi. Van mit főzni. Ráadásul az egyik srác vega. A szerencse az, hogy mivel elég sokat éltek már egyedül, tudnak főzni, legalábbis el tudják magukat látni, sőt elkészítik azt, amihez kedvük van. Többször besegítenek nekem is a konyhában, vannak olyan napok, mikor ők főznek elvileg, persze a kezük alá kell adni ezt-azt meg mosogatni kell, de így is segítség. Ha azt nézem, hogy férjem-uram nem híve ennek a szórakozásnak, boldog kell legyek, hogy a fiúk önszántukból néha beállnak. Az elmúlt napok egyikében bazsalikomos makarónit főztünk közösen. Az ötlet onnan jött, hogy a több bazsalikomos cserepemből az egyik még mindig csodálatos nagy lombbal rendelkezik és isteni illatot áraszt. Hát ezt kopasztották meg a srácok az ebédhez.


A kaja lényege, hogy rengeteg paradicsom szükségeltetik hozzá és nagyon érett, leves, illatos nyári paradicsomok. Mi 3 kg ilyen paradicsomot használtunk fel, 1 kg makarónihoz. A másik nagyon fontos: a makaróni minősége. Ajánlott nagyon jó minőségű makarónit használni, ami nem ázik szét és pontosan annyi idő alatt fő al dente-re, amennyi idő a tasakon fel van tüntetve. Ilyen makaróni a Barrila, anélkül, hogy reklámozni akarnám őket, de a minőség jóval magasabb mint a többi görög makarónié.

Szóval a rengeteg paradicsomot, rendre fővő vízbe mártom pár másodpercig, majd lehúzom róluk a héját. Egészen apróra vágom, sőt lehet egy részét mixelni is. Bepakolom egy magas falu lábosba, vagy fazékba és egy kissé főzőm, amíg a habja leszáll. Hozzáadok kb. 1/2 pohár olívaolajat is. Kb. 4-5 kövér cikk fokhagymát megpucolok, apróra vágok és ezt is a paradicsomfőzetbe zúdítom.


Miután kb 10 percet főtt az egész és kissé a levéből elfőtt, egy hegy megmosott és apróra vágott bazsalikomlevelet is a mártásba zúdítok, majd átpakolom egy nagy lábosba és beleöntöm a 2 csomag (1 kg) makarónit, majd sózom. Fele időre főzőm, mint amennyit a tasakon ír, majd lekapcsolom az étel alatt a tüzet és lefedve hagyom, hogy a tészta beszívja a mártást.







Comments

Vicuska said…
Közben nagyokat nyelek, milyen aromája lehet ettől a sok friss zöld fűszertől!!!!

Popular posts from this blog

Fügelekvár (Μαρμελάδα σύκο)

No itt az első aktuális beírás. Az utóbbi időben gyűjtögető életmódot folytatok:) Begyűjtök és elteszek:) Sajnos fügefa nincs a kertben és az udvaron. Férjem-uram semmiképpen nem akart, mert hogy olyan erősek a gyökerei, hogy később csak gondot okoznának a kertben vagy akár a ház alapjainál. Ugyanilyen okból nincsen eperfánk. Mindkettő miatt mindig szomorú vagyok, mikor eszembe jut, mert ez a két legnagyobb természetes árnyékot nyújtó nemesített fa Görögországban és annyira szerettem volna velük beárnyékolni a kertet. De végülis ami fa-dolog, azt ráhagyom, így fügefa nincs. Van viszont a környéken dögivel, úton útfélen. Nem mindegyiken van jó vagy bő gyümölcstermés, de sokszor kisebb nyeszlett fákon meglepően sok és jó minőségű füge terem. 

Bujurdi (Μπουγιουρντί)

Apu és a babgulyás A mai babgulyás mellé, amit mindig szigorúan görögösen készítek, ami elsősorban azt jelenti, húsmentesen, készítettem kiegészítésképpen egy bujurdit . A bujurdi többféle lehet, a legismertebb  a paprika és feta sütőben. Leírom azt a változatot, amit mi nagyon szeretünk és bármilyen hamar összecsapott ebéd méltó kiegészítése (már ha éppen akadnak otthon hozzávaló alapanyagok).

Kecskesült

Görögország legtöbb vidékén ünnepi asztal része általában a kecskesült, időszaktól függetlenül. Lehet az karácsonyi vagy Húsvéti (főleg) asztal, vagy bármilyen öröm megünneplésére rendezett vendéglátás, a kecskesült mindig megállja a helyét az ünnepi asztalon, de a hétköznapokban is. Nem csoda, hisz rengeteg a kecske a sziklás, kopár hegyeken, főleg a szigeteken. Ezek a kecskék, melyek szabadon vannak tenyésztve, valami elképesztő tehetséggel másznak fel a  legmagasabb hegyek, legmeredekebb sziklafaira is. Húsuk talán a legegészségesebb, hisz növényekkel táplálkoznak, különlegesen szereik az olívafa leveleit. Már leírtam a kecskesült készítését ( kecskesült 1 , kecskesült 2 , kecskesült 3 ) így most csak a képeket mutatom meg. Én nagyon szeretem, ünnepekkor előszeretettel készítem, nagyon "hálás" étel, nem lehet csalódni benne, ráadásul  csak bedobom a sütőbe és ottfelejtem..